Csípős savanyú leves magyarosan

2021-09-23

 

Az úgy történt, hogy rátaláltam Mengyi videójára.

Csípős savanyú leves

Azután úgy folytatódott, hogy azonnal el akartam készíteni, de persze nem volt minden itthon. Az, hogy az eredeti recept szerint csak egy fél répa kell bele, azt még meg tudtam csinálni, de hogy csak 10 dkg csirkehúst vegyek a piacon, azt nem. Azután kellett volna rízs ecet, meg rízs keményítő, ezek hosszabb utánajárást igényeltek volna, a koriandert meg nem szeretem... így azután kicsit módosítottam a recepten. A családnak ízlett, azóta többször is elkészítettem, de az eredeti mennyiség duplájával 2 liter vízzel, így ebbe bele tudtam tenni az egész répát :). Egyszerű háztartási ecet került a levesbe, a keményítő is szimplán amit kaptam. Alaplevet sem készítettem külön, hanem zöldségleves kockát használtam. Csirkehús helyet főtt füstölt hús tettem bele, és ettől kicsit magyaros bukét kapott az eredetileg kínai leves.

Nézzük a hozzávalókat. Só literenként egy kiskanállal, cukor literenként két evőkanállal, ecet literenként két evőkanállal, szója szósz liternként két evőkanállal, tojás literenként egy darab, keményítő literenkén két evőkanállal. Alúl az összeszecskázott dolgok láthatók. Tulajdonképpen a hozzávalók összekaszabolása a legmacerásabb. Balra ugye a Julienne-re vágott sárgarépa látható. Ehhez mindenféle szeletelő/gyaluk kaphatók. Mellette kb 10 dkg felaprózott gombakonzerv. Azok a zöldes-sárgás dolgok a zöldségleves kockák, kicsit szétnyomva. A másik tányéron van a apróra vágott főtt füstölt hús (tulajdonképpen mindenféle felvágott sonka jó lehet), egy darab száraz erős paprika, apróra vágott gyömbér, apróra vágott fél fej hagyma, és 15 dkg felszecskázott tofu. Nem látszik, hogy a gyömbér egy olyan ujjbegynyi darab. Kényelmesebbnek látszott, ha fokhagyma nyomón töröm át, de nem jó megoldás, apróra kell vágni.

Első lépésben egy kis olajon megdinszteljük a hagymát és a gyömbért.

Rádobjuk a felvágottat, azt is meg kell kicsit pirítani.

Felöntjük vízzel, beletesszük a sót, cukrot, leveskockát, ecetet, szójaszószt, paprikát és felforraljuk.

Forrás után mehet bele a répa, gomba, tofu. Én addig szoktam forralni, amíg a répa szálak már nem olyan kemények, elhajlanak kevergetés közben.

A keményítőt feloldjuk egy kis vízben, és apránkén csurgatjuk bele a forró levesünkbe, így nem fog összecsomósodni. Érdemes a csorgatáshoz csőrös edényt választani.

Miután megint forrni kezd a levesünk mehetnek a tojások is. A tojásokat nem kell felverni, csak össze kell keverni a fehérjét a sárgával. Miután a levesbe csorgattuk, várjunk egy fél percet, mielőtt megkevernénk, hogy a tojások ne menjenek miszlikbe.

Ha végigcsináltátok amit leírtam, valami ilyesmit kell kapjatok. Jó étvágyat!