A nagy aludtej fiaskó

2007-10-01

 

Hallottam már róla, hogy a mai napság kapható tejnek látszó folyadékoknak nem sok közük van a tehén nevü állathoz. Gyerek koromba a sokat szidott 3, 60Ft-os zacskós tejen nőttünk fel. Sőt vannak emlékeim az üveges tejről is. A zacskós tejjel sok gond volt, folyt, né ha savanyú volt. Akkor is megsavanyodott, ha időben nem ittuk meg. Ilyenkor pohárba, befőttes üvegbe öntöttük, majd egy két napra alatt a spejzban aludtej lett belőle. A pohár tetején volt a föle (egy vékony vajas réteg amit nem szerettem), aztán volt az aludtej (kb. mint a kefir) és az alján volt az átlátszó savó, amit kiö ntöttünk. Ha az aludtejet felforraljuk, és egy szürő ruhán átszűrjük, akkor kapjuk a túrót. A túróval még lehet ügyeskedni, és abból lesz a sajt. (Ezt csak azok kedvéért tettem hozzá, akik azt hiszik, hogy a túrót, a Túró Rudiból lehet kinyerni :). Az Óbudai piacon van egy bolt, ahol kimért tejet árulnak. Gondoltam, hogy most bemutatom a folyamatot a fiamnak. Hát nem sikerült. Magyarázgattam neki mit csinálunk, miért kell a pasztőrőzetlen tejet felforralni.

Az elsőbe tettem egy kis maradék kefírt, biztos ami tuti. Büdös lett. Sajnos egy laza mozdulattal gyanútlanúl megkóstoltam.

A második arányaiban hasonlít az emlékeimhez, de a savónak lent kellene lennie, kevesebbnrek kellene lennie, é s vastagabb fölének kellene lennie. Szóval ezt már csak megszagoltam.

A harmadik valami döbbenetes, hol volt ebben a tej? Mindegyik pohárban egyébként valami büdös emberi és szerintem állati fogyasztásra is alkalmatlan valami lett.

Kikívánkozik belőlem a másik kísérletem is, amivel a tavaszal próbáltam bemutatni a fiamnak a hagyma növekedését. Eléggé ki voltak már fogyva az üzletek a hazai hagymából. Mivel mindenké ppen lila hagymát akartam valamibe tenni, engedtem a csábí tásnak, és a nagyon szép, és nagyon drága, majdnem szemenként csomagoltból vettem. Hát igen ezek a hollandok tudnak csomagolni, adnak a minőségre, nincs kicsí rázva, minden fej egyforma méretű. Csak kettőt haszná ltam el. Mondjuk elég ízetlenek voltak. A harmadikat felhasználtuk a fiammal, kísérletezéshez. Ahogy annak idején csináltuk, egy darab dobozból levá gott kartonlapba fúrtunk egy kerek lukat, amibe úgy ü lttettük be a hagymát, hogy az alá tett tejfölös pohárba belelógott az alja. Aztán vártuk, hogy a hagyma kicsírázzon, gyökereket hajtson. Ettől a hagymától aztán várhattuk, elrohadt. Egy sima vöröshagyma azután meghozta a várt eredményt. Szóval én csak azt mondom, nem tudom mit csináltak a hollandok azzal a hagymával (mondjuk tippjeim vannak), de együnk inkább magyar hagymát! De hogy milyen tejet igyunk?