Áramkör fotózás

2020-07-19

 

Már egy ideje, hogy vettem egy marok kis modult Arduino-hoz. Nem tévedtem el, jó helyre tettem ezt az írást, mert most nem a modulok használatáról fogok írni, hanem arról, hogyan fotóztam le őket. Ne annyira a manikűrömet nézzétek, csak azért tettem oda a hüvelykujjam, hogy lássátok mekkora áramkörökről van szó.

Általában az írásaimban megelégszem azzal, hogy a LED-es asztali lámpámmmal megvilágítom a szóban forgó áramkört, a mobilommal lekattintom és FastStone Image Viewer-rel megigazítom a szinteket, kivágom, átméretezem, élesítem a képet. Csak most nagyon nem tetszett amit kaptam. Azt hiszem az zavart, hogy az áramkörök viszonylag kis képébe nagyon belejátszott az árnyékuk.

Nosza, elővettem a fényképezőgépem. Lehet ezt fokozni.

Az árnyékot úgy küszöböljük ki, hogy a másik oldalról is megvilágítjuk a témát. Előszőr odatettem egy fehér dobozt, hogy az arról visszaverődő fény derítse az árnyékot, majd bekapcsoltam a másik lámpámat is. Nem egészen az történt amit szerettem volna, most már két árnyékom is volt. Komolyabb gép, komolyabb objektív, le kell rekeszelni, mert itt már látható a szűk mélységélesség hatása is.

Következő ötletem az volt, hogy egy rúdat (elkót) tettem az áramkör alá, így felemeltem az asztal lapjáról. Sajnos kiválóan látszanak az árnyékai.

Következő ötletem az volt (amúgy láttam valahol), hogy levágtam egy műanyag pohár alját, és a palástja közepére tettem az áramkört. Ez sem volt kifogástalan. Felülről is kell egy kis fény, hogy jobban lehessen a témát látni. Igazgattam így, igazgattam úgy, lett olyan képem, hogy csak alulról kapott megvilágítást a téma, nem látszott csak a sötét sziluettje. Ha meg felemeltem a lámpákat, akkor oda jutottam, mintha nem is tettem volna rá a poharat.

Az ember kínjában mindefélével róbálkozik, ez sem működött.

Elkezdtem foglalkozni a lámpámmal, hogyan lehetne lágyítani a fényét.

Nemrég vettem egy orchidea cserepet, a hozzá illő alátéttel, ami felettéb alklamasnak látszott, csak az alátétet most a cserépbe tettem. Szerencsémre a LED-es égő alig melegszik, így szigetelő szalaggal a lámpabúrára erősítetem. Persze ilyenkor csak a sárgát találtam meg, ami szerintem bejátszott képbe, és mivel a fekete nem került elő, Cellux-ra cseréltem.

Tovább javítottam az eszközön, az alátét közepére egy papír tárcsát ragasztottam.

Végre indulhat a mandula. Az áramkört egy darab drótra ragasztottam (Bluetech). Csak újabb félóra kellet, hogy előtaláljam a szürke kartonomat, amit alá tettem. Itt is látható egy halvány árnyék, de hát azért fogjuk a kezünkbe a mobilunkat, hogy úgy állítsuk be, hogy a téma ne csillanjon be túlzottan, és az árnyék se essen a képre.

Ezt találtam a legjobb beállításnak. Egyrészt így a becsillanást a lábakra tudtam állítani, másrészt, ha fordítva volt az áramkör, előfordult, hogy a lábak kitakarták a feliratozást.

Affinty Photo-ban nem kellett sokat küzdenem, elforgattam a képet, kivágtam a szükséges részt, az Inpaint funkcióval eltüntettem a drótot, igaz kellet egy kis Clone Brush Tool is.

Végül Inkscape-ben már azt csináltam vele amit akartam, körülvágtam, kicsicsáztam, .png-be konvertáltam. Mondjuk Affinity Photo-ban is megcsinálhattam volna ezt, csak a megszokás. Jó munkát mindekinek!