NEXTFotoSuli - 1. gyakorlat - Fényképezőgép kezelése

2019-11-02

 

Jó néhány év fotózás után beiratkoztam egy alaptanfolyamra a NEXTFoto -hoz. (Már túl vagyunk több előadáson/gyakorlaton/értékelésen.) Véletlenül akadtam a NEXTFoto hirdetésére. Megnéztem a honlapjukat, tetszettek az írásaik. Az oktatók profi fotósok, és nem félnek megosztani a hallgatókkal a tudásukat/tapasztalataikat. Alaposabban is beszélnek egy-egy témáról, mint ami egy kezdőnek szükséges. A gyakorlatokat a valóságban előforduló feladatokból állították össze. Nekem nagyon bejött/tetszik az egész tanfolyam. Az előadók a hallgatókat igyekeznek abba az irányba terelni, hogy a fotót a helyszinen, a fényképezőgéppel komponálják meg. Én vagy két éve kezdtem el RAW-ban fotózni, és fontosnak tartom az utómunkát is. Amióta szereztem egy kis gyakorlatot az utómunkában, jobban a sajátjaimnak érzem a képeimet.

Az első gyakorlatunk terepe a Cápa és a Gellért hegy környéke volt. Sajnos borongós időnk volt, egy darab napsütés nélkül. Én kerestem a kihívást, a Canon 80D-mel és egy darab 30mm fix objektívvel mentem a gyakorlatra. Kínlódtam is vele.

A gyakorlatokon készített fényképei közül mindenkinek ki kell választania a három legjobbat. Ezeket és egy werkfotót fel kell tölteni a NEXTFoto tárhelyére, amik közös értékelésre kerülnek a következő előadás előtt. Meg kell tanulnunk, hogy kiválasszuk a leghasználhatóbb képeket, de azért a három képen felül vannak még olyanok, amiket szerintem érdemes bemutatni, ezért tettem fel őket ide.

Ezt a rossz fotó kategóriába neveztem, mert a kutyával egybeesett a fa. Pedig az az igazi baj, hogy a kép életlen.

Feladaton kívül elkattintottam a gépem, azután kicsit tekergettem az Affinty Phote csúszkáit.

Az volt a feladat, hogy a fókuszt állítsuk a rácsra, majd a rács mögé. Ez a mögé.

Örültem, hogy találtam a sarkokból induló egyenes vonalakat, a kép előtere szép élesre sikeredett, a háttér elmosódott. Rajta van mindkét instruktorunk. Ki tudja mi a baj? A piros pulóver. Elvonja a témáról a szemet. Ha előbb tudom, átszinezem kékre, befeketítem...

Csoporttársaim a rácsot fényképezik. Azt hiszem. Nem tudom, mert a térdelés/guggolás nekem már csak kényszerhelyzetben megy.

Végre sikerült egy olyan kép, amin a vonalak szépen terelik a szemet.

A szimmetrikus dolgokat úgy kell fényképezni, hogy meg kell keressük a középpontot. Én ezt nem nagyon szeretem, de hát a feladat az feladat. Segített a középpont pontos megkeresésében, hogy az épület tetején a tornyocskák távolságát figyeltem

Itt tulajdonképpen a sinek ívelését kellett lefotózni.

A elmosott háttér előtt egy cifra oszlop. Csak sajnos rosszúl parkolták le azt a hajót. A kocsi piros lámpájáról meg ne is beszéljünk.

A hidat persze sikerült elfűrészelnem, de nekem nagyon tetszik a Duna, a híd, a hegy, a szobor.

Ennél a feladatnál a záridő beállítását gyakoroltuk. Csináltunk bemozdult és megfagyasztott képeket (1/1000 sec).

Végre van egy saját képem a Szabadság hídról.

Egy híd sziluett.

Híd egy darabja. A kihívás úgy tartani a gépet, hogy a oszlop ne legyen ferde.

Oszlop részlet.

Azt gondoltam, hogy pályanyertes a fotóm. Kiderült, hogy részben túl zsűfolt a jobb felső sarokban, részben levágásra kerültek dolgok, amit a szemünk keresgél. De biztos van még benne hiba :(.

Tetszett ez a kandelláber, csak nem sikerül magában állóan lefotóznom.

Igyekeztem, de vannak még piros foltok.

Hajó, Duna, híd. vár kombó.

Ez egy több fotóból összeállított panoráma kép, nagyításért rá kell kattintani.

Az volt a feladat, hogy a úton közlekedőket próbáljuk meg úgy lefényképezni, hogy az objektívvel követjük őket. Vagyis a járművek legyenek élesek, és az út elkent. Azt hittem nem fog sikerülni...

Ez sem lett rossz, a rosszak meg ugye mentek a kukába :).

A szöveg is olvasható a taxin.

Hazaindulás, avagy egy kölcsöngépnél jobb a több. Most a piros is ott van ahol kell.

Ma is tanultam valamit

Talán legegyszerűbb, ha az autófókuszt az objektíven bekapcsoljuk, és a a középső fókuszpontot választjuk, mert gép itt mér a legjobban. Így nem lesz a géppel sem vitánk, hogy ő egy másik pontra szeretne inkább fókuszálni.

Persze van az úgy, hogy nem a kép közepére szeretnénk fókuszálni. Ilyenkor a képernyő közepén becélozuk amit élesre szeretnénk fotózni. Félig lenyomjuk az exponáló gombot, majd elfordítjuk a gépet úgy, hogy befogja a kívánt témát, és a gombot teljesen lenyomva elkészítjük a fotót. Ha a képernyőn kis piros négyzet villen be, azt jelenti, hogy a fényerőt/zárat/érzékenységet nem sikerült jól beállítanunk.

Azt is megtehetjük, hogy kikapcsoljuk az objektíven az autofókuszt, és manuálisan próbálunk fókuszálni. Az egyik lehetőség, hogy lenyomjuk félig az exponáló gombot, majd az objektív fókusz gyűrűjét addig tekerjük, míg a gép csipogással jelzi, hogy a téma fókuszba került.