2019-02-09 - Találkozás a régi szerelmekkel, ... számítógépekkel

Fiam kiszúrta, hogy az Óbudai Auchan-ban lesz egy Retro Számítógép kiállítás. Vadászok azt hiszem azt mondják, íme a teríték. kicsit olyan lesipuskásnak érzem magam, mert valaki ezeket a gépeket szépen összegyűjtötte, én meg odamentem, lefotóztam, a kedves olvasóim meg ...

A Sinclair ZX81 volt az a gép, amivel a számítógépek kitörtek a légkondícionált számítógép termekből. Ebben a gépben alapból volt egy Z80 uP, 1kB RAM, és majdnem ennyi. Az 1kB-ba bele kell érteni a program és a video memóriát is. Persze nagyon szűkös volt, belefért kb. 20 soros BASIC program, mindenki igyekezett 16kB-ra felbővíteni. Azzal már 3D labirintusban is lehetett mászkálni. Persze nem annyira olyasmit kell vízionálni, mint a mai 3D-s grafikák. A Z80, ahogy az elektronsugár pásztázta a TV képernyőt, a képet generálta, a sorvisszafutás alatt számolta a programot. A Majakovszkij utcai bizományiban láttam előszőr ZX81-et, olyan 1981-2 lehetett, 90 kHUF volt az ára. Édesapám akkor olyan 3-4 kHUF-ot hozhatott haza havonta.

Kicsit később jött be a Commodore 64. Természetesen egy csoda volt és kezdetben csak a burzsujoknak volt.

A C64-et sokáig gyártották, ez már a második kiadás.

A ZX Spectrum is egy csoda volt, színes, kicsit olcsóbb mint a C64. Billentyűkombinációkkal gyorsabban lehetett gépelni a BASIC utasításokat. A Commodore-nak persze voltak jobb sprite és hang kezelő chip-jei.

Középiskoláknak szánták a Hiradástechnika szövetkezet HT1080Z Z80 alpú gépét. Nagyon irígy voltam, hogy az utánunk következő évfolyam már ezen tanulhatott szakközépben. Azután főiskolán ABC80 gépeink voltak, amik szintén Z80-ra épültek, ezt sajnos nem láttam a kiállított gépek között.

Szintén magyar gép volt a Primo, a főiskolán találkoztam vele. A grafikája fekte/fehér volt, de ez már tudott vonalat húzni. A billentyűzete tragikus volt. Akkortájt amatőrök között elterjedt volt egy gép építése, nem emlékszem már potosan, talán HomeLab névre hallgatott, modjuk ezt sem láttam a kiállított gépek között.

Ezeket a sületlenségeket ne olvassátok el, amit a TVC-re írtak. Ez volt az első gépem, amit főiskola után már a keresetemből vettem, olyan 15 kHUF-ba került, azt hiszem a 16kB-os verzió. Egy kis Philips magnót átalakítottam úgy, hogy a TVC tudta vezérelni is. Egy TV-t lehetett rádugni, 16-4-2 színű grafikára volt képes, kompromisszumot kellett kötni, hogy nagyobb felbontásra, vagy több színt szeretett volna az ember. A tetején azokba a slot-okba lehetett memória bővítő kártyát, később floppy illesztőt venni. Én egy Eprom égetőt terveztem hozzá, amit valójában nem fejeztem be. De tettem bele plusz Epromba újabb verziójú BASIC-et, kapcsolóval átkapcsolható volt CP/M, majd DOS-ra is. Nagy flash volt, amikor végre 720kB-os floppy tudtam használni a magnó helyett. A CP/M alatt pedig volt már hozzá C fordító. Volt olyan ismerősöm, aki Assembeler/Disassemblert írt hozzá. Tényleg, akkortájt nem nagyon volt egerünk, csináltam hozzá fényceruzát, a képernyőre mutatva lehetett valamit kijelölni. Ahogy az elektronsugár futkosott a képernyőn, amikor a fotodióda előtt elhaladt, azt érzékelte, és ebből lehetett kikalkulálni, hova mutat az ember. Nem nagyon voltak hozzá játékok, ezért mindenki programozott rajta.

A nagy ellenlábas, az Enterprise, állítólag ugyanaz a vállalat fejlesztette akitől a Videoton a TVC dolgait licencelte. Ez abból is látható, hogy szintén volt beépített joystic-ja. Jobb volt, drágább volt, és voltak hozzá játékok.

A Commodore Amiga egy álom volt. Azzal analóg, mint amikor bakfis lányok egy nagy színészbe szerelmesek. Akkortájt már fizetésért dolgoztam, és hát...

Viszont 1991-2 körül szereztem egy Atari 520ST. Valahol meg is van még. Annyiban különbözik a kiállított darabtól, hogy van egy beépített floppyja, ja és később felbővítettem még 512kB RAM-mal. Anno zenészek és DTP-sek közkedvelt gépe volt. Én meg játszani és progrmozni szerettem rajta. Tulajdonképpen hiba volt, hogy akkor nem egy PC-t vettem, mert azt kellett volna már tanulni, de az akkori PC grafikájánál, hangjánál jobb volt az Atarié.

Ezek mindenféle játékgépek, én azt hiszem inkább tőlünk nyugatabbra voltak elterjedve.

A csemetéket is megragadták ezek a színes, ma már furcsa formájú készülékek. Talán nem is baj, ha egy játék nem annyira bonyolult...