Levi kombinációs áramköre

2014-07-06

 

Fiam gyakran macerál érdekes kísérletekért, meg áramkörökért. Már azt sem egyszerű kitalálni, hogy neki mi az érdekes. A különböző zárak, lakatok, és így az én elektronikus záraim is nagyon érdeklik. Fél, vagy már egy éve is van, hogy egyszer csak hozott egy papírt.

Mondta, hogy kigondolt egy elektromos zárat. És igen! Kimondhatatlanúl örültem neki. Érdekes a gyerek fejlődése. Különösebb előzetes jelek nélkül, egyszer csak letesz apa elé egy ilyen tervet, hogy építsük meg. Sőt, már el is csaklizta apa alkatrészei közül azokat a klassz kis kapcsolókat. Ezen a képen látható az áramkör zárt állása.

A kód beállítása a kapcsolók huzalozásával történik. Ezen a képen látható, hogy helyes beállításuk mellett a zöld LED világít. Ne becsüljük le a négy kapcsolót! Lehet, hogy nem tűnik bonyolultnak, de az ember megkínlódhat vele, ha nem ismeri a jó kombinációt. Azután meg, lehet venni hozzá még néhányat. És lehet mellé építeni egy olyan áramkört is, amelyik hibás kombináció esetén néhány percre letiltja a próbálkozást.

Mikor fiamnak mondtam, hogy az áramkörét ki akarom tenni a web-re, mondta, hogy a rajza nem olyan szép, mint amilyenek a géppel szoktam rajzolni. Mondtam neki, hogy nekem az nagyon tetszik, és nagyon örültem neki, de a kedvéért megrajzoltan "szépen" is.

Látható, ha a kapcsolók megfelelő állásban vannak, az áram szépen végigfolyik rajtuk, és a nyomógomb lenyomására kigyullad a zöld LED. Ez ugye ÉS kapcsolat. Ha valamelyik kapcsoló rossz állásban van, az áram nem fog eljutni a zöld LED-hez. Viszont, ha bármelyik kapcsoló rossz állásban van, az áram el fog jutni a piros LED-hez, és az világítani fog. Ez pedig VAGY kacsolat. Az eredeti rajzról tulajdonképpen csak a LED-ek áramkorlátozó ellenállásai nem lettek feltüntetve. Jó munkát az áramkör kipróbálásához!