Jelfogó

2014-12-24

 

Eszembe jutott, hogy még nem írtam a jelfogókról, vagy magyarul relékről (az angol relay után szabadon). Általában gyufásskatulya nagyságú alkatrész, de van IC méretűtől az öklömnyiig, és nagyobb. A méretét elsősorban az határozza meg, mekkora áram/feszültség kapcsolására méretezték. Maga a jelfogó egy vagy több olyan kapcsolóból áll, amit az elektromágnese működtet. A kapcsolók állhatnak záró, bontó, vagy átkapcsoló érinkezőkből. Ez utóbbit morse kapcsolónak is hívják. Leggyakrabban a jelfogókat 48-24-12-6-5V meghúzó feszültségre méretezett tekerccsel készítik.

Ma a félvezető eszközök korában is használunk reléket precíziós méréstechnikai áramkörökben, vagy ahol a vezérlő áramkörtől elszigetelve akarunk kapcsolni valami nagy feszültségű dolgot, mondjuk egy időzítővel egy lámpát. Tudom úgy kezdtem az Elektrosulit, hogy nem nyúlunk nagyfeszültségű dolgokhoz, ezért inkább gépkocsi áramkörökből igyekszem majd példálózni. Az alábbi rajzokon láthatók különböző jelfogók rajzai. Alul látható az elektromágnes, fölötte pedig a működtetett érintkezők. Több jelfogó, illetve több érintkező esetén szokás szaggatott vonallal jelölni az összetartozó elemeket.

Jelfogókkal valaha automatákat, telefonközpontokat, sőt számítógépeket (1940-es évek) is építettek. Én megelégedtem egy relés számkombinációs zárral. De talán kezdjünk valami egyszerűbbel. Egy autó 12V-os indító motorjának megforgatása 100A körüli árammal történik. Ezt nem közvetlenül a gyújtás kulcs kapcsolja. A gyújtáskulcs (magyarul slusszkulcs) egy relét vezérel, ami kapcsolja az indítómotort. A kapcsolási rajzunkon a relén kívül új elem a START jelű nyomógomb (gyújtás kulcs helyett, úgyis menőbb egy Start Engine gomb:). Ez egy olyan gomb, ami addig van zárva, amíg nyomva tartjuk. A START gombot megnyomva a relé meghúz, és bekapcsolja az M jelű motort.

A következő kapcsolásban alkalmazott relének két pár záró érintkezője van. Az egyikkel egy öntartó kapcsolást építünk. Ha megnyomjuk a START gombot, a relé meghúz, és zárja a START gombot áthidaló érintkezőket. Így ha elengedjük a START gombot, a relé továbbra is fog működető áramot kapni a zárt érintkezőin keresztül. A másik érintkező páron keresztül egy lámpát (pl. gépkocsi reflektor, 10-15A) kapcsolunk. De hasonló lehet egy egyszerű riasztó rendszer is, ahol a bekapcsoló gomb a behatolás esetén kerül aktiválásra, a lámpa helyére pedig egy szirénát kötünk. Az áramkör kikapcsolására szolgál a STOP gomb. Ez a START gombbal ellentétben alaphelyzetben zárva van, és akkor szakítja meg az áramkört ha megnyomjuk. Ekkor megszakítja a relé tartóáramát, ami elenged, és kikapcsolódik a lámpa is. Sikerült 1 bit adat tárolását megoldanunk 1 relével!