Szerszámok, felszerelés

2014-01-26

 

A kezdő első lépésben a családja vagy apja szerszámaira tudja a kezét rátenni. Azután, ha a mániája tartós marad, idővel lassanként megszerezi saját szerszámait. Egyszerűbb szerszámot célszerű akkor vásárolni, amikor akciós valamelyik barkácsáruházban. Minőségi és drágább szerszámok nem lesznek akciósak, és kizárólag szakkereskedőknél hozzáférhetőek. Nyilván az összes legjobb és legdrágább szerszámra és műszerre azonnal szükségünk lesz, de azért tegyünk egy kisérletet, nézzük meg talán a fontosabb eszközöket.

Egyik legdrágáb eszköz a forrasztópáka. Forrasztópákában a Weller a Royce-Rolls, tudom én, de sajnos a gyártó is, és ehhez szabja az árait. A Conrad- nál lehet néhány használható dolgot kapni, ez a kezdő készlet jelenleg 5500HUF-ot kóstál. Nekem nincs ilyenem, olvasható vélemény pro/kontra. Persze ha nagyobb pénztárcánk van, kapható minden.

Felszerelésünk akár második legdrágább darabja is lehet egy jó minőségű csípőfogó. Ez mondjuk kifejezetten egy olcsó de használható darab. Egy jó csípőfogó egy fél életen át társunk lehet, ha vigyázunk rá. Amikor csípőfogót veszünk, figyeljük meg, hogy a két szár ne kotyogjon, és a pofák éle között ne lehessen átlátni. A csípőfogó keményre edzett acélból készül, ezért próbáljuk meg nem leejteni, mert kőpadlóval találkozva a pofája elpattanhat. Csípő fogót nem nagyon szoktak köszörülni, bár egyesek szerint nem lehetetlen. A csípőfogóval vezetékeket vágunk el, és eltávolithatjuk vele a vezeték végéről a szigetelést is (blankolás, csupaszítás). A fogót csak addig nyomjuk össze, amig a szigetelést átvágja (esetleg körkörösen), majd toljuk le a szigetelő darabot. A blankolást gyakorljuk. A lecsupaszolt vezeték gyakran oxidálódott. Az oxidos vezetéket a csípőfogó élével - kés hiányában - szép fényesre kapirgálhatjuk.

Legyen talán a következő darab egy kis digitális multiméter. Kezdetben egy hasonló olcsó darab is jó szolgálatot fog tenni. Fontos, hogy tudjon egyen és váltó feszültséget és áramot, továbbá ellenállást mérni. Jó ha van szakadásvizsgáló csipogója. Megtéveszti az embert, hogy 3,5 digit (0-1999) pontosan írja ki mit mért, de ezeknek a kis műszereknek a pontossága nem éri el az 1%-ot.

A kombinált vagy egyetemes fogó, mint a neve is mutatja sokféle kombinációra alkalmas. Megfoghatunk vele lapos anyagot, kör anyagot, vagy akár el is csíphejük vele. Ha nincs kéznél kalapács, akár kalapálhatunk is vele. Egy befőttes gumival pillantszorítóvá alakíthatjuk forrasztáshoz.

A fázisceruza nemcsak fázis keresésre használható, hanem egy elég jól eltalált méretű csavarhúzó, ami egyben szigetelt is. Ha akcióban van valamelyik áruházban ne hagyjuk ott. És jól mutat ingzsebben is:)

Szintén best buy néhány száz forintért egy akciós tapétavágó, Mivel most elektromos dolgokhoz használjuk, előnyösebb az olcsó műanyag kivitelű.

Célszerű szerszám a bit fejekkel ellátot csavarhúzó. Kis helyen sokféle bitet tárolhatunk, alkalmas nagyobb erő kifejtésére, és van racsnis kivitelű is.

Ez egy anatómiai csipesz. Jó szolgálatot tesz alkatrész kupacban való turkáláskor. Nem utolsó sorban nem érzi a meleget, így roppant alkalmas arra, hogy az alkatrészt fogjuk vele forrasztás közben.

Minnél több alkatrészünk lesz, annál fontosabb lesz az áttekinthető tárolásuk. Az ember idejének komoly részét képes elvacakolni keresgéléssel. Persze a gyári fiókos szekrények a legprofibbak, de első lépésben összeragasztott gyufaskatulya tömbben is tárolhatjuk kincseinket.

Az áramköreink 9V-os táplálásához javasolt elemtartó-vezeték-krokodil csipesz megoldás. Szükséges alkatrészek többek között a Lomex-től is beszerezhetők.

Az áramköreink 4,5V-os táplálásához javasolt elemtartós megoldás. A krokodil csipeszek nincsenek a képen, alkatrészek mint fentebb. Az elemtartó előnye a beépített kapcsoló.

Előszőr idegenkedtem tőle, de sok forrasztást és időt meg lehet takarítani a dugaszolható próbapanellel (breadboard). A Lomex-ben egy olcsóbb kivitelt lehet kapni mint a Conrád-ban, de keményebb a érintkezők rugója, nehezeb belegyömöszölni a vékonyabb drótokat. Dugaszoló huzal eszelős árban van, de könnyen csinálhatunk magnuk is hozzá. Számítógépeknél használt fali UTP kábelből (sprődebb, erenként egy szálas) szerezzünk be 1-2 métert, fejtsük fel, daraboljuk 12-15 cm hosszúra, és blankoljuk meg a kapott drótokat mindkét végükön 7-8 mm hosszan.

Esetleg érdemes még néhány következő lapot is elolvasni, mielőtt elrohanunk alkatrészekért. Szép lassan, apránként... sok kitartással :).