Elektrosuli - Érdekes áramkörök

2013-08-18

 

Fiamat tanítgatom az elektronikára. Most fog általános iskola 6. osztályába menni. Lassan egy szinten leszünk, ő még nem tanult fizikát, én meg már olyan régen tanultam az elektronika alapjait, hogy lassan nem is emléxem a számításokra. Látja a sok rejtéjes és csodás elektronikát az asztalomon, és naponta nyúz, hogy csináljunk valami érdekes elektronikai kísérletet. Nehéz helyzetben vagyok. Előszőr ugyebár meg kellene ismerni az alapokat, a szabályokat, de az meg unalmas. Hasonló idős lehettem, amikor az Úttörőházba azért nem mentem modellező szakkörbe, mert azt mondták, az első 3-4 évben csak papír repülőt fogunk hajtogatni. Az meg nem érdekelte a kutyát sem.

Nem tudom hogy lesz, ha bele sem vágok, semmilyen sem lesz, de remélem másoknak is hasznos lesz :).

Balesetvédelem - nagyon fontos!

A szülők a gyerekeknek már kiskoruktól mondogatják, hogy nem mászunk fel távvezetékre, nem nyúlunk nyitott elektromos szekrénybe, nem dugjuk a nyelvünket a konnektorba. Nagyon fontos, hogy az elektromossághoz érteni kell!

Hálózati, vagy más nagyfeszültségű eszközt, munka vagy szerszámgépet, kizárólag szakember szerelhet szét, vagy javíthat!

Az elektrosuliban nem fogunk semmi ilyesmit csinálni, kizárólag kisfeszültségű elemekről fogjuk a kapcsolásainkat működtetni. Annak ellenére, hogy nem tervezünk kifejezetten balesetveszélyes dolgokat, sosem árthat, ha kísérleteink közben barátunk, vagy családunk a közelünkben van. Nem csak elektromos baleset érhet bennünket. Barkácsolás közben például az asztalhoz szegezzük a kezünket, és szomjan veszünk, ha senki sem ad inni :).

Áramütés esetén, nem pánikba esünk, hanem megszakítjuk az áramot! Elrántjuk kezünket, kikapcsoljuk, vagy kihúzzuk az eszközt, ami megrázott. Ha barátunkat rázza az áram, és nem tudja elengedni, előszőr megpróbáljuk kikapcsolni vagy kihúzni az eszközt. Ha nem sikerült, nem a kezünkkel próbájuk meg elrángatni, hogy minket is merázzon az áram, hanem használjunk egy szigetelő anyagból készült tárgyat (pl. fa szék). Ha megrázott az áram, szóljunk felnőttnek. Áramütés után szükséges EKG vizsgálat, és 24 órás orvosi megfigyelés.

Ügyeljünk az asztalunk és a szerszámaink tisztaságára! Nem csak azért mert koszban nem jó dolgozni, henem a por, felületi szennyezés vezetheti is az áramot. Barkácsolás előtt ellenőrizzük szerszámainkat, ne hasznájunk sérült, hibás eszközt, vezetéket!

 

 

Referencia feszültség, tápegység

Reszeljünk fototranzisztort

Fényérzékelő

Tranzisztor

Villogtató áramkör

Forrasztás

Mérések

...