Feszültség stabilizátor

2009-07-26

 

Már több mint egy éve kerültem össze ezzel a készülékkel. Ez a beendezés sajnos tönkrement. Nagy szolgálat tett külföldön, olyan országokban ahol a feszültség öszevissza mászkál. Kis hazánkban itthon az emberek nem is igen tudják elképzelni, hogy akár csak a szomszédos déli országokban, vagy éppen Afrikában mit művelnek áramszolgáltatás címszó alatt. Nekem már többször hullott a hajam, amikor már be kellett volna fejezni a munkát, és sorra szálltak el a gépek, miközben a szolgáltató a harmadik betápra kötött át, és a tuti 230V olyan 170 és 210 között lebegett (ha bírnák a tápok, de ma már azok is alul vannak méretezve).

Ez a berendezés még abból az időből származik, amikor én is aktívabb művelője voltam a szakmának. Valahogy szívmelengető érzés olvasni rajta a Made in Hungary feliratot.

Nézzük, mi van ebben a kis 50 kg-os ékszerdobozban? Egy méretes trafó, gondolom leválasztás céljából, valamint egy szintén méretes toroid trafó.

A kapcsoló sem éppen subminiatur kivitelű. A kábelkorbács és a vezetékezés mintaszerű.

Ezen a képen látható, hogy ez nem egy szimpla toroid trafó, hanem szabályozható. A csúszkán az érintkezőt egy szervó motor láncon keresztül tekeri úgy, hogy a kimeneti feszültség lehetőleg 220V (akkor még az volt a szabvány) legyen. És mivel az ilyen szabályozható toroid trafók általában autotrafó kivitelűek, ezért volt szükség a leválasztó trafóra.

A vezérlés nem volt túlbonyolítva. Az alkatrész sűrűség is mértéktartó :). Sajnos sok időm nem volt a készülék tanulmányozására, ezért a leírásom sem lett alaposabb.