UTP kábel teszter

2009-07-26

 

Már annak is több mint egy éve, hogy sikerült hazavágnom a szolgálati kábel teszteremet, pedig e nélkül bajban van az ember, ha kábeleket kell bekötögetnie. Sőt, néha a régebbi kábelek is tudnak kellemetlenkedni, és akkor finoman fejeztem ki magam. Nagyon szerettem, nagyon praktikus és egyszerűen kezelhető műszer. Egy megkötés van, hogy csak olyan vezetékre szabad rákötni, amelyik nem csatlakozik aktív eszközhöz. Azt hiszem egyszer ezt sikerült elkövetnem, és ez okozta a hibát. Az alján látható modul levehető, el kell vinni a kábel egyik végére, a másikra ráakasztja az ember a műszert. A kezelése tulajdonképpen kimerül a nagy kerek gomb megnyomásában. Ezután a felső sorban levő sárga LED-ek jelzik, melyik ér van rendben. A bal oldalon lévő LED-ek jelzik, hogy jó-e az elem, a kábel párhuzamos, vagy csavart?

Na de nézzük meg mi van a fedél alatt.

A készülék lelke egy PIC16C74B mikrovezérlő. A 9V-os elem feszültségéből egy 7805 feszültség stabilizátor állítja elő a hozzá szükséges 5V-ot. Azt hiszem ez a táp megoldás egy kicsit agyafúrtabb. Ha egy 7805-öst simán rajtahagyunk egy 9V-os elemen, az előbb-utóbb az üresjárási áramával lemeríti azt. Van egy csipogó. Egy kvarc állítja elő a PIC órajelét. Van egy marék felületszerelt tranzisztor, ezekkel a PIC az egyes érintkezőket a tápra, illetve a földre tudja kötni. Az érintkezők egyébként közvetlenűl a PIC analóg lábaira vanak kötve. Ezzel van összefüggésben, ha aktív hálózati eszközhöz csatlakozik a kábel másik vége, az analóg bemeneteket tönkre tudja vágni. Ha legalább néhány száz ohm-os ellenállásokat betettek volna sorba, sokkal strapabíróbb lenne a készülék. A csatlakozók érintkezői párhuzamosan vannak kötve, vagyis egyszerre csak egy kábelt lehet rákötni :).

Ez a kép egy kicsit közelebbről mutatja a lezáró dugót, amit a kábel túlsó végére kell dugni. Csak ellenállások vannak a csatlakozók mellett, minden ér közé egy-egy bekötve. Tehát a ketyere úgy dolgozik, hogy az egyes erekre földet, illetve tápfeszt kapcsolgat, közben meg méregeti a fennmaradó ereken a feszültséget, és ebből kombinálja ki, mi a helyzet. Igazi brute-force megoldás.

Én ennél egy jóval egyszerőbbön törtem a fejem. Egy NE555-ös IC-vel akartam egy léptető jelet előállítani, egy CD4017-es Johson számlálóval pedig meghajtani az ereket. A túlsó oldalra meg feltenni egy LED- sort, kiegészítve diódákkal. Az ellenőrzés úgy történik, hogy a LED-eken egy folyamatos futófényt kellene látni, ha egy kimarad, vagy nem jó a sorrend, akkor gond van.

El kell ismernem, hogy Mark Sutton még ennél is egyszerűbb kapcsolást készített. Az órajel kérdését egyszerűen egy villogó LED-del oldotta meg. Sajnos azt már nem tudom hol találtam a kapcsolását, ezért közvetlenül ide teszem fel.