Kompakt fénycső

2009-04-25

 

A korral haladva, én is több kompakt fénycsövet alkalmaztam a háztartásomban. Nekem általában a nagyobb fényű 20W körüli darabok tetszenek, igaz hogy takarékoskodunk, de legyen világosság alapon. Egy ilyen égő a prospektus szerint egy 100W-os normál izzó fényével világít. Sajnos már több ilyen égőm is tönkrement. Mikor új lakásba költöztünk, megörököltünk egy TUNGSRAM gyártmányút. Ez már akkor sem tünt új darabnak, és ma is kifogástalanul működik. Nyilván vegyünk minőségi magyar terméket, ne kínai kacatot. Ezért is nagyon megörültem amikor az egyik áruház TUNGSRAM kompakt fénycsövekből hirdetett akciót, talán valamivel 1000Ft alatt. Érdekes, hogy a régi fénycső, kb. fél másodperc gondolkodás után kezd el világítani, az újak rögtön bekapcsoláskor. Azóta kiderült, hogy ezek a fénycsövek, nem azok a fénycsövek, egy-két év alatt megfeküdtek. Már régóta izgatott mi van egy ilyen cuccban, hát most szétfeszegettem a legutóbbi darabot.


Az utolsó képen az is jól látható, hogy ez a TUNGSRAM nem az, amelyik a magyar elektrotechnikát oly régóta fémjelezte. Azt nem tudom megmondani, hogy GE a ludas ebben, vagy a kínaiak cimkézik felül a cuccaikat és hamisítják a magyar márkát?

Legutóbb, mostmár tényleg pénzt nem sajnálva 2500 pénz körül TUNGSRAM gyártmányú fénycsövet vettem, 23W-os, négy darab U alakú cső lóg ki belőle, 15 év garancia. És nem voltam vele megelégedve! Két cső emberi idő alatt beizzik, de két cső meg nem akar felizzani, csak 1-2 perc múlva. De nem is vagyok benne biztos, lehet hogy csak a másik kettő emissziójától kezdenek világosabbak lenni. Vissza is vittem, kaptam egy másikat, az is dettó. Nem volt képem mégegyszer visszavinni, azért sem, mert kaptam volna egy harmadik ugyanolyant. Azt hiszem az lehet a gond, hogy két-két csövet párhuzamosan kötöttek, s nyilván nem egyformák. Talán a működés során a működő csővekben a gáz felmelegszik, megnő az átütési feszültsége, és a másik csőpár is beindul. Én csak azt tudom javasolni, olyan típust vegyetek, amelyikben csak három cső van, azt valószínűleg sorba kötik. és nincs ez a probléma.

 

Kedves olvasómtól, Szőcs Tamástól kaptam az alábbi levelet és link-keket, amelyek fénycső elektronikákkal foglalkoznak:

http://pavouk.org/hw/lamp/en_index.html#luxtek8w

http://www.geocities.com/vsurducan/electro/BEC/Neon.htm

http://skory.gylcomp.hu/fenycso/fenycso.html

T. Király Tibor!

Véletlenül akadtam a Kompakt fénycsővel kapcsolatos leírására at interneten. Dolgoztam ott ahol Magyarországon gyártják őket, (villamosmérnök vagyok) szólnék hozzá pár mondatot.

A szétszedett lámpa Kínában készült, ezt Tungsram néven forgalmazza a GE (a saját gyártás mellett). Általában a 3-6 ezer órás lámpákat importálja a 3 nagy gyártó (GE, Philips, Osram), egyszerűen gazdasági okokból. Ezek a rövidebb élettartamú típusok gyújtanak azonnal, mert az elektronikából többek között ki van hagyva az előfűtést biztosító áramkör. E miatt is kisebb az élettartam, mert a katódot jobban igénybe veszi a hideg gyújtás.

Ezek egyébként bevizsgált lámpák, nem összekeverendők a hipermarketek által 3-500 Ft-ért árult kétes minőségű szintén kínai termékekkel (vizsgáltam azokból is). A Tungsram 2-3000 Ft-os, 10-15 ezer órás termékek készülnek magyarországon 2-3-4 csövű kivitelben. A csövek mindig sorba vannak kötve, a 4 csövű kiterítve elég hosszú lenne. Ezekben a hosszabb lámpákban tényleg több idő kell a felmelegedésre, főleg ha a higany amalgám formájában van benne. Ezt az U alakú csővégről lehet felismerni. (A másik fajtának 2 púpja van.) Teljesen normális, ha 10-15 perc alatt éri el a teljes fényét (ez sok mindentől függ), oda valók ahol általában több órát égnek 2 felkapcsolás között. Viszont a bemelegedés után hasonló paramétereket produkál szélesebb hőmérséklet tartományban, vízszintes vagy függőleges helyzetben, stb. Igaz, ez lakásban felhasználót kevésbé érint.

(Kedves levelezőm kérte, hogy hozzászólását névtelenűl tegyem közzé.)