Napelemes éjszakai lámpa

2005-10-25

 

Ez egy 7 vagy 800Ft-os dolog volt, amiből egyszerűen 4db-ot nem tudtam otthagyni a Metróban.

Egy doboz, ami a következő dolgokat tartalmazza:

Igen, ez egy földbe szúrható, napelemes éjszakai lámpa.

Már a búra tetején látszott a hatalmas napelem, amiből 4db-bal megalapozhatom a családom energiaellátását :). Azt hiszem ez magában megéri a teljes készülék árát. Ez valami szépnek és jónak lehet az alapköve, amiért egyszer talán úgy fognak beszélni rólam, hogy az Energia Király. A kis átlátszó bogyó alatt egy foto-ellenállás lapúl. De nézzük már meg, miért is adtunk pénzt!

Ezt látjuk, ha a bajonettzáras tetőt lecsavarjuk. A búra aljában egy kis domború tükör van, ami a szemben lévő kékes-fehér LED fényét szórja szét.

Itt látható a tetőlap. A középen látható oszlop tetején ücsörög a LED. Kis ajtó alatt egy 500mAh-ás NiCd aksi lapul. És az árba belefért egy kis kapcsoló is. Azt kell mondjam, bravó! Csak úgy tesztként feltöltöttem az egyik lámpa aksiját és kipróbáltam, a sötét lakásban fénylett! Persze a telken ilyesmit nem lehet kinthagyni, mert valaki trombitának nézné. Úgyhogy alaposan belegondolva, most nem is tudom hol fogom ezeket használni?

Itt látható, hogy mit lehet látni, ha a két apró csavart kihajtjuk. A kis panelt is leszereltem és lefényképeztem, de olyan homály lett, hogy inkább nem raktam ki. A panelen 3 db BC tranyó található. Én is szeretek kevés alkatrészből építkezni (lásd: Logikai ceruza, Számkombinációs zár 4 tranyóból) , de ez nekem is feladta a leckét. Majd megpróbálok egy kis időt szánni rá, és visszafejteni a kapcsolást. Így elméleti alapon a fehér LED-nek 3V körűl van a nyitófeszültsége, az aksnak 1.2V, tehát szükség van egy kis oszcillátorra, meg valami induktivitásra, hogy a kellő feszültség előálljon. A harmadik tranyó a fotoellenállással sötét esetén kapcsolja be az áramkört. Mivel elfogytak az alkatrészek, a napelem direktbe, vagy maximum egy diodán keresztül tölti az aksit. Ez az én tippem. Na ezért nem jutok előrébb, mert én olyanokon gondolkoztam, hogy adott megvilágítás esetén meg kellene határozni, mekkora áram/feszültség mellett adja le szolárcella a legnagyobb teljesítményt, ehhez milyen áramkört lehetne tervezni, hogyan kéne a LED-et áramszabályozottan meghajtani...