LED csík

2014-12-14

 

Azt hiszem elég közismert a LED csík, vagy szallag. Méterben lehet kapni, egy öntapadós hajlékony szallagban LED-ek vannak, 12V tápfeszt igényel. Lehet mindenféle szinben kapni, lehet normált és nagy fényerejűt, illetve dupla sűrűségűt is kapni. Lehet hideg és meleg fehéret is kapni. Vagy egy éve amikor nézegettem, olyan 3 kHUF körül volt métere. Fogtam magam, és kimentem egy kínai piacra, és ott 1 kHUF körül volt métere. Az eledónak volt hozzá 12V-os kapcsoló üzemű tápja is, már nem emlékszem 1-2 kHUF között valahogy. Erre volt szükségem, hogy feldobjam a műhely asztalom design-ját. Egy 2m-es darabot ragasztpttam az asztalom feletti polc aljára. Világításnak nem volt elég, de mutatós volt és háttérfénynek megfelelt. Egy év alatt lecsökkent a csík fénye, annyira, hogy csak halványan derengett. A következő képen látható az is, hogy van amelyik LED alig pislákol, és van amelyik még jól világít.

A tápot megmértem, továbbra is 12V jött ki belőle, a hozzávezetés nem oxidálódott, szóval a LED-ek emissziója csökkent le. Elég érthetetlennek tűnt a dolog. A LED-ekről úgy tudtam, hogy szinte agyoncsaphatatlanok, évtizedekig gond nélkül működnek. Azóta olvastam egy érdekes cikket, amiből kiderült, hogy fehér LED nincsen, csak UV, az elé tesznek egy olyan anyagot, ami UV fény hatására fehér fényt bocsájt ki (ilyen van a fénycsőben is, talán SnCl).

Ez itt maga a boncolás. Előszőr kivágtam a szallagot borító átlátszó réteget. Pontosan olyan SMD LED-et találtam alatta, mint amilyennek az átlátszó réteg át látszott :). Azután a közepén a kis sárga pöttyöt kapargattam meg. Ennek kell ugye fehéren fénylenie. Sikerült is egy kis rugalmas sárga dugót kipiszkálnom a közepéből. Valószinűleg sikerült a LED belsejében szakadást előidéznem, mert ez után az egész szegmens nem világított.

Ennyire sikerült lefényképeznem a csík keresztmetszetét. Azért látszik az alján a rugalmas NYÁK csík, rajta az SMD alkatrészek, és az egész leöntve az átlátszó rugalmas trutyival. Azért mondom, hogy trutyi, mert így egy év távlatában is érezni rajta egy intenzív műanyag/ragasztó szagot. Kínaiaknak sikerült feltalálniuk az egy év alatt kiégő LED-et! Lehet, hogy csak az olcsó kínai LED ilyen gyík, de hát mindent Kínában gyártanak, vagy nem?

A LED csíkot viszonylag szabadon szeletelhetjük, de figyelembe kell vennünk, hogy szegmensekből áll. Ez egy szegmens. Három LED és egy áramkorlátozó ellenállás van sorba kapcsolva benne. Ha valamelyik szegnemset keresztül vágjuk az értelemszerűen nem fog világítani.

Ilyen egyszerű a NYÁK csík, két szélén a két táp, középen az összeköttetés.