Gumi klaviatúra

2010-08-22

 

Vagy egy éve vettem a gyereknek egy szikon gumi borítású billentyűzetet. A gyereknek tetszett meg, én meg gondoltam, ha tetszik neki, 2000 pénz körül nem is drága, meg majd mindenfélének ellenáll. A löttyöknek ellenáll, de egy felkészült, ollóval felszerelkezett gyereknek...

Szóval, ezt most nem is én boncoltam fel. Egy kicsit olyan érzésem van, mint a Márkus Lászlónak, a Mi került ezen a fotelban 7200Ft-ba című emlékezetes kabaré jelenetében. Csak fordítva. Hogy lehet egy billentyűzetet 2000Ft-ból kihozni? Illetve leszámoljuk belőle az Áfá-t, a vámot, az áruház hasznát, a nagykereskedő hasznát, a szállítást, a csomagolást, a hozzávalókat...? Hát, ez a kínai-magyar mai valóság.

Kicsit közelebbről.

Itt látható a működés lényege. Három fóliaréteg van. Az alsón keresztbe, a felsőn hosszában futnak vezető csíkok, és a kettőt a gomboknál átlyuggatott távtartó fólia választja el. A gombok lenyomásakor, a két szélső fóliát összenyomjuk, amelyek a gombok alatti lyukakon keresztűl összeérnek, és záródnak a vezető csíkok.

Itt van az elektronika. A chip-et be sem tokozzák, direktben a panelra ragasztják, bekötik, és egyszerűen nyakon öntik egy fekete takonnyal. A panelen van még három SMD LED, két fólia csatlakozó, és egy csatlakozó az USB kábelnek. (A kínaiak sehol sincsenek, én ezt simán le szoktam spórolni:).

Tanultuk mi a pergésmentesítést, meg a Hall cellákat, miegymást. Mérnökileg nagyon korrekt, megbízható megoldás volt anno, de úgy sajnos 20.000 Ft-ra jött ki egy billentyűzet, miközben a fizetésem 5.500Ft volt(:.