Akkumulátoros csavarhúzó

2009-08-23

 

Ez egy Black & Decker gyártmányú motoros csavarhúzó, ami a hosszú évek alatt alaposan hozzám nőtt. Egyetlen probléma vele, hogy időnként ki kell benne cseréltetni az akkumlátorokat. Két NiCd cella van benne. Hozzávetőleg 1200HUF/db áron cserélik ki a www.gp.hu váci úti üzletében. Talán egyesek azt mondják, node egy cella áráért komplett motoros csavarhúzót lehet kapni a ... áruházban. Igen, én is láttam, sőt nem bírtam ellenállni, hogy ne vegyek belőle, de nem ugyanaz. Már több mint egy éve vált esedékessé az aksik cseréje, ekkor szedtem szét, és fényképeztem le.

Ennek a csavarhúzónak két érdekessége van. Az egyik, hogy automatikus fékje van, nem kell egy külön reteszt bekattintanunk, ha kézzel akarjuk tekerni. A másik, hogy viszonylag hosszú a csavarhúzó szára. Általlában a motoros csavarhúzóknak rövidebb, és gyakran külön hosszabbítót kell alkalmazni, hogy a csavart elérjük.

Egy U alakú drót rögzítőt kihúzva, és a nyélből egy csavart kitekerve, máris feltárul a készülék belseje. Sebváltó, motor, kapcsoló, akkumulátor cellák. A kapcsoló ötletes kialakítású, de azért valami komoyabbat vártam volna. A bütyök balra/jobbra tolásakor váltakozva egy érintkezőt szorít a motor kivezetéseihez. De nem bonyolítanak túl semmit. A nyél belsejében látható az a két kis bütyök, ami a motor szellőző nyílásába beakadva rögzíti azt. A motor viszonylag nagy fordulatszámon pörög, tehát nagy áttételre van szükség.

Egyfajta csodálattal nézegetem mindig a mechanikai megoldásokat, talán mert a mechanikai feladatok mindig problémát jelentettek számomra. A képen három fogaskereket tartó forgózsámoly látható. Ha jobban megnézzük, középen egy kisebb fogaskereket látunk, amibe a motor tengelye illeszkedik. A motor meghajtja ezt, ami részben forgásba hozza a három fogaskereket, amelyek a perembe kialakított fogas koszorúba kapaszkodva, forgásba hozzák a zsámolyt is.

Itt látható a kiszerelt zsámoly, és a fogaskerekek. Ha jobban megnézzük, a zsámoly fenekén szintén egy fogaskereket találunk. Ez adja át a forgást a következő fokozatnak.

A következő fokozat. Tök olyan mint az előző. Talán az anyagok mások, itt már komolyabb nyomatékok lépnek fel.

Lefényképeztem alúlrol is. Ez a három köröm forgatja a csavarhúzó szárat.

Ez a csavarhúzó szár vége. Itt van a trükk. Hengeres stiftek vannak betéve, amik hasonlóan működnek, mint a biciklik kontrafékje. Ha a motor teker, a hengerek kilazulnak, de ha kézzel húzzuk, a hengerek megszorulnak, és reteszelik a szárat. Mint a korábbi képeken is látszott, be van kenve minden gépzsírral. Az akku cserék alkalmával a fogaskerekeket ismételten bezsírozom, reményeim szerint meghálálja a készülék a gondoskodást.