USBasp program letöltő fej

2010-08-22

 

A napokban az Interneten bolyongtam, és USB-re kapcsolódó programozó fejet találtam. Azután még keresgéltem, és nekem úgy tűnik, hogy a Thomas Fischl az kiinduló forrása a különböző változatoknak. Több szempontból is megörültem a készülékének. Én is USB-re kapcsolható programozót kerestem, mert az új alaplapomon sajnos nincs soros port. Ebbe az áramkörbe nem kell FT232, amit ugyan vettem egyet, de azóta sokat nézegetem az apró SMD tokozását:(. Fischl mester áramkörébe meg csupán egy ATmega8 kell, ami volt itthon :). Azután tud soros portot is emulálni, amit szintén szerettem volna. Ez utóbbival egyenlőre nem sikerült megbirkóznom, ha valaki tudná, hogyan lehet működésre bírni, megköszönném a segítségét. Gondoltam, a driver felmegy, és kapok egy COMx-et, de sajnos ilyesmi nem történt. Az áramkörhöz letölthető két égető progi:

Khazama AVR Programmer

eXtreme Burner - AVR

Ezen kívül támogatja a BASCOM és az AVRDUDE.

Így néz ki a fej. Az USB csatit lespóroltam. Egy tönkrement USB billentyűzet (lásd Boncasztal rovat) kábelét egy darab zsugorcsővel fogattam rá a fej szárára, majd direktbe beforrasztottam a vezetékeket. A panel kialakításánál továbbra is törekedtem, hogy csak egy oldalas legyen, ezt két átkötés segítségével sikerült is tartanom. Az eredeti kapcsolásban több jumper is van, én csak az USB 5V-ját bekötőt hagytam meg, de valószínűleg ezt sem fogom használni. A két LED közül a zöld, a bedugást követően folyamatosan világít, a piros csak írás/olvasás közben. A csatlakozó kialakítása ugyan az mint a korábbi fejen, kivéve, hogy itt a 3-as láb helye maradt üresen, és ez lett bedugaszolva.

Így néz ki alúlról.

Kissé felnagyítva.

Így néz ki az áramkör elvi rajza. Kicsit egyszerűsítettem rajta, meg a itthon megtalálható dolgok is befolyásoltak.

Az áramkör hátránya, hogy a benne lévő ATmega8-at fel kell programozni. Ehhez a korábban már leírt, nagybonyolultságú :) soros vonali programozót használtam (szerencsére van még kézközelben egy soros vonallal felszerelt Laptop).

Szóval kellett neki 5V-ot adni. Azután egy csupalyuk nyákba beforrasztottam egy darab tüskesort (erre dugtam a régi fejet), és vezetékekkel összekötöttem a megfelelő pontokkal. Csináltam róla egy ábrát. Rátöltöttem a programot, és már mőködött is. Persze a két adatvezetéket sikerült felcserélnem (ez abból látszott, hogy a Win tiltakozik az adapter ellen), jó bekötés esetén azonnal kiírja, hogy USBasp eszköz. Ekkor megadja az ember neki, hogy honnan szippantsa be a drivert (én Win XP alatt próbáltam), és kész. Ezután ki kell választani melyik égető progi a szimpatikus, és lehet tölteni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak kipróbáltam az égető programokkal a készüléket (látták, kezelték), de áramkörbe ténylegesen programot egyenlőre nem töltöttem le vele. Elég sokan megépítették már, nyilván működnie kell.

Az eredeti készülék, a legfrissebb drivere-ek, információk megtalálhatók a szerőnél: Thomas Fischl

Itt a vége, fuss el véle, legytek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.