AVR program letöltés Pony Prog-gal


2016-01-25

PonyProg 64 bit kiegészítés

Eljött az idő, amikor kapzsi módon 16GB RAM-ot vettem a gépembe, ahhoz 64 bites operációs rendszer kellett, az meg ugye nem akarta futtatni töbek között a PonyProg-ot. Érdekes módon, nem a szerző web lapján, hanem egy fórumban akadtam iránymutatásra. A beszúrt linkekről töltsük le a TVicPort drivert, és a PonyProg64 -t. Először installáljuk a drivert, majd indítsuk újra a gépet. Azután csak csomagoljuk ki egy tetszőleges helyre a PonyProg64-t, nem kell telepíteni. Először állítsuk be az interface típusát, majd kalibráljuk. A továbbiakban az alábbiak szerint használhatjuk.


2008-01-29

 

Amikor elkészültem a soros letöltő kábelemmel, kiderült, hogy a legtöbb letöltő program nem ismeri. Először a fantasztikus AVR DUDE progival sikerült zöld ágra jutnom. Az AVR DUDE persze Open Source progi, és teljesen szabadon konfigurálható mind a letöltő hardware-k, mind a programozni kívánt chip-ek tekintetében. Ha beleássuk magunkat a konfigurálásába, nem jelenthet gondot, ha megjelenik egy új chip. A PonyProg -ot sokáig kerülgettem. Szintén ingyen letöltehtő/használható program. Sokan ajánlották, de első körben megnéztem az utolsó stabil verzióját, ami több éves volt, és nem ismerte azokat a chip-eket, amiket használni akartam. Az az átverés, hogy a program jelenleg csak 2.07c BETA verzióban van (nem végleges), de valójábanaz nyugodtan használható. Így néz ki a bejelentkező képernyője. Kis pipát tegyük be (disable sound) a kezdő képernyőbe, mert különben mindig artikulátlan nyerítéssel fog minket üdvözölni.

A Setup/Interface setup menüpontban állítsuk be a kábelünket, azután legalább egyszer indítsuk el a Setup/Calibration menüpontot.

Itt látható a Pony Prog legfontosabb funkciói:

A LAKAT ikonnal lehet előcsalogatni a chip konfigurációs bitjeit beállító formot (ez chip-ről chipre változó):

Kis kutatásom összefoglalása, melyik pipa mit jelent az AVR ATtiny2313 esetében. Az összetartozó biteket kis táblázatokba tettem. A bepipált bit-eket x-szel jelöltem. (A ténylegesen bitek 0 aktívak, vagyis ténylegesen a pipa 0-át jelent, ekkor engedélyezzük az adott funkciót.) Én sem tudom még mindenről mire jó, szóval ne kérdezgessetek, hanem olvassatok utána.

Lock Bit Byte

Lock2

Lock1

 

 

 

 Nincs zárolva a memória

 

x

 Memória írás tiltása

x

x

 Memória írás és olvasás tiltás

Fuse Extended Byte

SPMEN - Self Programming Enable

Fuse High Byte

DWEN - Debug Wire Enable

EESAVE - EEPROM memory preserved trought the the Chip Erase

SPIEN - Enable Serial Programming and Data Downloading

WDTON - Watchdog Timer Always On

BODLEVEL2

BODLEVEL1

BODLEVEL0

 

 

 

 

 BOD disabled

x

 x

 

 1,8V

x

 

x

 2,7V

 x

 

 

 4,3V

RSTDISBL - External Reset Disable

Fuse Low Byte

CKDIV8 - Divide Clock by 8

CKOUT - Output Clock on CKOUT pin

SUT1

SUT0

 Recommended usage (ajánlott használni)

 x

x

 BOD enabled

x

 

 Fast rising power (gyorsan felálló tápnál)

 

x

 Slowly rising power (lassan felálló tápnál)


CKSEL3

CKSEL2

CKSEL1

CKSEL0

 

x

 

x

x

 Kalibrált belső RC osszcillátor 8 MHz

x

x

 

x

 Kalibrált belső RC osszcillátor 4 MHz

x

 

 

x

 Watchdog RC osszcillátor 128 kHz

x

x

x

x

 Külső osszcillátor, órajel

 

 

 

 

 Kvarc, vagy kerámia rezonátor

Égetés

Most már nagyjából tisztában vagyunk a dolgokkal, tekintsük át, hogyan is történik a chip égetése, vagyis a program letőltését a chip-be. Az AVR család flash program memóriát tartalmaz, ami azt jelenti, hogy elektromosan újra tudjuk programozni (na ez most a kezdőknek nem sokat jelent, de nem volt ez mindig így, régen sokat kellett hókusz-pókuszolni egy újraprogramozáshoz). Sőt a chip lehetővé teszi, hogy az áramkörbe betéve programozzuk fel (In System Programming). Tehát a panelunkra dugjuk rá a programozó kábelt, majd adjunk neki tápfeszültséget. Hívjuk be a PonyProg-ot. Állítsuk be a chip-et, és a konfig bit-eket. Olvassuk be a programot tartalmazó file-t (általában *.hex), majd indítsuk el a program letöltését a chip-be. A programozás megkezdésekor a chip-ben korábban futó program leáll, lábai nagyimpedanciás állapotba kerülnek. A letölés után a PonyProg rögtön ellenörzi (Verify), hogy a program hiba nélkül beíródott-e a chip-be. Ezután a PonyProg elengedi a chip-et, és abban futni kezd a frissen letöltött programunk. A programozó kábelt nem szükséges lehúznunk a következő program verzió letöltéséig :).