AVR1 fejlesztő panelhez soros kábel

2008-11-23

 

Ez a kábel szolgál majd arra, hogy a számítógépünk kommunikálni tudjon a panelünkkkel. Igazából a kábel bekötése nem túl bonyolult, a tapasztaltabbak nyilván már az AVR1 kapcsolási rajza alapján is minden világos.

RS232 (DB9)

AVR1 SER

5

4

3

2

2

1

Inkább talán a fej kialakítása érdemel némi figyelmet. A LOMEX-nél, vagy más alkatrész kereskedőnél beszerezhetők akár NYÁK-ba forrasztható tüske sor, illetve a hozzájuk való csatlakozó sor, amiből levághatjuk a kívánt hosszúságút. Egyszerűen csípő fogóval el lehet vágni, reszelővel, vagy kis fúró csíszoló fejével pedig meg lehet igazítani. Először egy egyenes darabkára forrasztottam fel a vezetékeket, és ezt akartam egy zsugorcsővel megvédeni. Na egyől kicsúsztak az érintkezők. A jó megoldás, hogy 90 fokos (könyök) típusút veszünk. Egy darab csupalyuk panelból kialakítjuk a képen látható nyalóka formát. A végébe forrasztjuk a csatlakozó sávot, a nyeléhez a zsugorcsővel pedig a vezetéket rögzítjük. A csatlakozóknál igen fontos, hogy ne tudjuk őket fordítva feldugni. Azt hiszem ismerős a megoldás, hogy az egyik lyukat be kell tömni, a neki megfelelő tüskét meg ki kell csípni, illetve még forrasztás előtt ki kell húzni. Keresgéltem, a lyukat mivel ragaszzam be, amikor kezembe akadt néhány fogpiszkáló. Kipróbáltam és bevált! Kicsit kopogtassuk bele a fogpiszkálót, majd csípőfogóval vágjuk le a kiálló darabot. Esetleg reszelővel kicsit meg lehet igazítani.

A készülékeimhez szeretem használni a telefon vezetékeket, mert dekoratív és jól hajlik, de nem annyira, hogy hajlamos legyen gubancolódásra. Vagy 2-3 cm hosszban csupaszoljuk le. Egy darab zsugorcsövön átbújtatva, toljuk be mellé a panel nyelét. Figyeljünk oda, hogy a vezeték a forrasztás felöli oldalon legyen.

Hőlégfúvóval megkezelve szépen rásimul a kábelre, illetve a panel nyelére. Hőlégfúvó hiányában használhatunk egy-két szál gyufát is, de akkor célszerű fekete zsugorcsövet használni :). A zsugorcső a kábelt meglepően szorosan a panelhez fogja. A túlnyúló része törésgátlóként funkcionál. Most jön a macera. Csípő fogóval megfelelő hosszúra le kell csupaszoljuk a vezetékeket. Kézzel sodojuk össze őket, ónozzuk elő. A vezeték végét csipeszbe fogva a megfelelő lábhoz fektetessük oda, forrasszuk, majd vágjuk le a tullógó véget. A telefon vezetéket nem forasztáshoz tevezték (hanem krimpeléshez). Sajnos a képen jól látszik, hogy elkövettem azt a hibát, hogy hőlégfúvás után nem vártam meg, hogy lehűljön a vezeték. Csupaszolásnál a fekete vezeték szigetelése csúnyán megnyúlt. Érdemes denaturált szesszel lemosni a forrasztásról a ráégett folyasztószert.

Ez pedig a csatlakozó publikus oldala :). Majdnem olyan, mintha valami komolyat csináltunk volna.