VF6 végfok, verhetetlen ár/teljesítmény arány

2011-01-16

 

Igazából mostanában válaszolgatok az e-mail-ben feltett kérdésekre, nemigen törtem a fejem újabb erősítő kapcsolásokon. Ez a kapcsolás annak az eredménye, hogy többen addig-addig maceráltatok, hogy hogyan lehetne a VF3-at nagyobb feszültségről járatni, nagyobb teljesítményt kivenni belőle, míg beugrott a megoldás. Szóval íme, tessék közkívánatra :).

A VF3 egy minimál koncepciójú erősítő volt, és a leveleim alapján úgy gondolom, ezért örvend nagy sikernek. Gondolom a VF6-nak szintén nagy rajongó tábora lesz, mert mindössze két zénerdiódával kell több hozzá, cserébe akár 10x nagyobb teljesítményre képes. Lusta vagyok mindent leírni, aki nekifog a megépítésének, kérem olvassa el előbb a VF3-nál leírtakat. A tápfeszültség első látásra talán furcsa, ez úgy adódik, ha 24V-os trafót használunk, egyenirányítunk, puffereljük... A kapcsolás egyszerűen megépíthető más feszültségre is, csak más zener diódákat kell használni. Úgy kell számolni, hogy a FET-ek gate nyitófeszültsége kb 3-4V, ehhez jön hozzá a zener dióda nyitó feszültsége, és a IC-nek maradjon olyan 12-15V tápfeszültsége. A 33 kOhm-os visszacsatoló ellenállást szintén a tápfesz arányában kell változtatni. Nagyobb tápfesznél esetleg utána kell gondolni, hogy nagyobb kimenő áram is várható, esetleg nagyobb FET-eket lehet betenni. Ha valaki hangosítani akar vele, érdemes a VF5-nél leírtak szerint rövidzár védelemmel kiegészíteni a kapcsolást.

A beállítása elég egyszerű. A trimmert tekerjük olyan állásba, hogy kezdetben maximális legyen az értéke. Élesztéshez a tápfesz ágakba tegyünk 22 Ohm-os ellenállásokat (nem kell nagy teljesítményű, ha jó az áramkör nem lesz gond, ha valmait elrontottunk, max kiég, és be kell tenni egy másikat javítás után). Nyugalmi áramnak kb. 100mA-t kell beállítani a trimmerrel, vagyis addig kell tekerjük, míg a 22 Ohm-os ellenálláson 2,2V-ot mérünk. . Apropó, beméréshez is csavarozzuk a FET-eket hűtőbordára! Ennyi.

Sajnos a tápegységem egyik fele döglődik, ezért nem sikerült úgy végigmérnem a kapcsolást, ahogy szerettem volna. Előszőr elfelejtettem beállítani a nyugalmi áramot, néztem is hogy elég szőrös volt az a sinus. Azután eszembe jutott, tekertem egyet a trimmeren, és szépen kisimult, ahogy azt vártam. Olyan 20Hz-20Khz tartományban, közel tápfeszig kivezérelhető volt a kapcsolás. A terhelésre az egyik oldalon gerjedt, sajnos ez a táp hibájából adódott, így meghallgatni sem tudtam.

Aki akarja, a kapcsolási rajzot letöltheti PDF-ben:

A feltételek hasonlóak mint más áramköreimnél, saját használatra, otthonra bárki megépítheti, egyebek fenntartva. Jó bütykölést kívánok mindenkinek, és várom a tapasztalaitotokat, beszámolóitokat, fényképeiteket!

Közben megkeresett egy kedves levelezőm, aki olyan rövidzár védett verziót szerett volna építeni, ami +/- 24V-ról jár, és diódák helyett, tranzisztorokat akart a FET-ekre csavarozni. Szóval a BD tranzisztorokat közvetlenül fogassuk a FET-ekhez. Csináltam neki egy rajzot, szerintem müxik, de nem próbáltam ki. Azon gondolkozom, a rövidzár védelmet hogyan lehetne beállítani. Ha 8 Ohm-os hangfallal szeretnénk a végfokot használni, talán egy 4 Ohm-os műterhelést kellene rákötni. Azt hiszem 4A körülre lenne érdemes az áramkorlátot állítani. Vezéreljük ki az erősítőt, hogy a kimenő szint meghaladja a 16V-ot (4A). A potikat pedig állítsuk úgy, hogy kimenet sinus-os jel +/- 16V-nál határolódjon. A beállítás után pedig T3,12A biztosítékokkal használhatba vehetjük a végfokot.

Ezt a kapcsolási rajzot is le lehet tölteni PDF-ben: