Maxell HP-2000 fejhallgató MOD

 

Már régóta vágytam egy komolyabb fejhallgatóra, értsd ez alatt Senhaiser HD 580, HD 600, HD 650. Így sorrendben a hozzávetőleges áruk 45, 60, 95 kHUF. Egyrészt nem volt ennyi pénzem, másrészt alacsony anyagi potenciálomról nézve ennyit normális ember nem adhat egy fejhallgatóért :(. Azért a HI-FI kiálításokon ezután is lelkesen meg fogom hallgatni őket. Szóval egy kis pénz állt a házhoz, és ebből kifolyólag igazán megérdemeltem valami ajándékot, valami kis csekélységet. Talán egy fejhallgatót. Vad keresgélés az interneten. Rábukkantam egy-két thread-re, amelyek fejhallgatókról szóltak. Az egyiken emlegették fel a Maxell HP-2000 fülest, mint a Stereo című újság tesztgyőztesét 2002-ben, és az ára igen kedvezően 6-7 kHUF. Többen is dícsérték. Csak egy céget találtam az interneten, akinek megtaláltam az árlistáján, de egy telefon után kiderült, hogy már nincs, és nem is lesz. Hát ez pech, sőt katasztrófa, összeomlás. Tovább bámulhatom a fényes kirakatokat... Vagy egy hét telt el, és ahol lehetet megnéztem a füleseket, hátha rábukkanok véletlenül, de sehol egy darab sem. A Mediamarkt az egyik kedvenc helyem, mert sok fejhallgató ki van rakva, és valami zeneszerűség van rájuk kapcsolva, aminek segítségével az ember megpróbálhatja összehasonlítani őket. A nálunk lévő áruházukban a HD 600 ki van ugyan rakva, de sajnos hang az nincs belevezetve. Azért nagyon kellemes viselet :). Szóval cserélgettem a fejemen a füleseket, közben gyermekem próbálta különféle módokon lekötni magát, amivel több ember figyelmét is képes felkelteni, kivéve az apjáét aki ki tudja mit vacakolt azokkal az ócska fejhallgatókkal. Két próba között próbáltam lebeszélni a különböző akciókról, és közben nem éreztem azt, hogy egy 20-30 kHUF közötti füles jobb lenne, egy 10-20 kHUF közötti darabtól, sőt talán a kedvenc márkám is valahogy olyan vérszegényen muzsikálna. Azután megnyugodtam, találtam belőle egy 8 kHUF (pontosabban most nem ugrik be) áru, tévénézéshez ajánlott darabot, amit viszont sokkal jobbnak éreztem a drágább daraboknál. És akkor megláttam. Már több mint egy hete lemondtam róla. És csak 6200 pénz. Kellett. Megvettem. Persze ezt a kis semmiséget is meg kellett magyarázni. Talán egy kicsit látszott, hogy röpködöm, ezért végül is ennyiben maradt.

Hazavittem. Bedugtam. És megint megtörtént az ami már nem egyszer, ha valamit egy cikk, egy internetes leírás vagy hirdetés alapján vagy valakinek a javaslatát követve vettem. Nem ilyen lovat akartam. Döngött a mélye, bazi sok volt belőle, nem volt magasa, és úgy éreztem nagyobb kivezérlésnél a magas hangok helyén csorba reszelők sikálnak repedt szélű tányérokat. Ilyet halottam már, vagy 20 éve követett el hasonlót a Videoton, 500 pénzért. Olyanom is volt. Azt is úgy vettem meg, hogy nem hallgattam meg. Gondoltam, végül is nem volt olyan sok érte, de azért mégis el voltam keseredve, és bosszantott is a dolog. Látszott rajtam, hogy nem jó. Ezután mégsem következett a felelőtlen vásárolgatásaim elemzése. Még a Mediamarkt-ban kedvesen közölték velem, hogy 10 kHUF alatt nem kötelesek garanciát/papírt biztosítani, ha rossz 3 napon belül visszavihetem!? Mondjuk a csomagolásában találtam egy kis papírkát, amire Life Time Warranty volt írva. Talán a kereskedők nem tudnak az ángliusok nyelvén, vagy csak már megint nem vagyunk eléggé EU. Mindegy. Mi a szöszből készűl egy ilyen?

Hát a párnákat óvatosan lehúzogatva, előkerült a műanyag alaplap, amire rá vanak erősítve hangszórók, és csak két apró csavar tartotta.

Normál dinamikus betétek, műanyag membrán, spirálisan csavarodó bordázattal, ahogy szerintem már vagy 20-25 éve készülnek az ilyesmik, de még az olcsóbb magassugárzók is. (Mondjuk érdekes, mert meg mernék esküdni, hogy mostanában a 20-80 kHUF tartományban lévő mini HI-FI tornyok magas sugárzói nagyfokú rokonságot mutatnak a Sokol rádiók papír hangszórójával, annyi különbségel, hogy a közepükre egy fém gömböcskét ragasztanak, amit az arra járók behorpaszthatnak. Szóval lehet még olcsóbb. De most nem is erről írok.) Két pici csavart kitekerve az alaplap minden további nélkül leemelhető a kagyló részről. A csavarokra vigyázzunk, mert könnyen elszórhatjuk... és azután sokat keresgéltem, és már végre találtam a készletemben egy hozzávetőlegesen helyettesítő darabot, mire megleltem a dögöt a hangszóró mágnesére tapadva. A vezetéket is igyekezzünk minnél kevesebbett hajlítgatni, mert különben az lesz a vége, hogy meg kell forrasszuk. Szóval ezzel a lecsupaszított, kibelezett eszközzel kezdtem kísérletezni. Egy kicsit hülye érzés volt a fülemen a kemény műanyaglap. Máshogy szólt így is, hogy nem volt rajta a párna. Azután próbáltam, hogy ne takarja az alaplapot a kagyló, kvázi nyitott rendszerűen, hogy mükszik? Hát vacakabbúl. Akkor lefogtam az egészet a tenyeremmel. És ez volt a döntő mozzanat, így jobb volt. Tehát, mint ahogy a hangfalakat szokás, meg kell próbálni kibélelni a kagylókat, lehetőleg a hangszóró hátsó nyílásait minnél jobban lefedve. Első kísérletemet az asztalon található papírzsebkendőkkel tettem. Úgy néztem, elfér a kagylóban 3 db összehajtva. Az alaplapot csak visszaillesztettem a helyére, rá a párnát, és a szendvicset a fejemre... és ez igen. Csökkent a mély, és megjelentek a magasok. Pontosabban fogalmazva, hallhatóvá vált az egész spektrum. Azon lehet vitatkozni, hogy a korábbi Sony füldugóim, a hangfalaim, vagy a módosított HP-2000 hangképe a lineárisabb-e, de benne volt az összes magas hang, a teljes spektrum. Minden kis csilingelés, szösszenés. A magasa kevesebb, halkabb, viszont igaz, hogy némi használat után a Sony-kat éreztem zajosnak, magasban torznak.

Úgy gondoltam, a betétekre forrasztott vezetékektől nem tud tökéletesen felfeküdni esetleg a tömítés, ezért begyömöszöltem a kagylókba még plusz egy-egy diónyi vattát is (kalsszikus anyag). Meghallgattam, és valami rosszhoz jutottam. Úgyhogy azt hiszem, piszok nagy mázlim van, hogy véletlenül belenyúltam a papírzsepibe. Kivetem a vattát, és nem kisérleteztem tovább, a vége 3 zsepi félbehajtva. A Linn lemezjátszókról írták egykor, hogy a lemezalátének használt posztót vagy 200 anyag közül választották ki. Ezért lehet hogy van jelentősége, én Nárcisz papírzsepiket gyömöszöltem bele. Azóta is fent van a fejemen a füles. Szól rajta minden. Nem érzem fársztónak a hangját, amellett, hogy úgy érzem, mindent hallok rajta, amit a hangfalaimon hallanék. Érdekes ez a füles, úgy érzem, egy félbehagyott darab, amit nekem kellett befejezni. Vagy lehet, hogy valaki anno beletervezte ezt a bélést, csak valami abszolút hozzánemértő, illetve takarékoskodó elhagyta belőle? Egyszerűen érthetetlennek tűnik. Mondjuk érdekes lenne összehasonlítani a korábban vágyott típusokkal, de azt hiszem ehhez nincs elég nagy arcom (...hogy jövök ezzel a vacakkal, hogyan is gondolhatom... ). Nos meg kell mondjam, hogy ugye eddig sem volt elég pénzem, de most úgy érzem, ha csak kétszer ennyibe kerülnének a csúcs modellek, most akkor sem kívánnám őket. Ez így most szerintem egyértelműen nagyot szól.

Sok sikert kívánok a követőimnek, és jó kísérletezést egyéb anyagokkal is.