Hi-Fi Show 2016 Budapest

2016-11-12

 

Idén sikerült nem elfelejetkeznem, hogy ősszel szoktak ilyen demonstrációt rendezni Budapesten. Fiammal elmentünk, hogy halljunk valamit, amire majd egy éven át emlékezhetünk, és bánatosan nézegethessük azokat a cuccokat, amikre nem futja a pénztárcánkból. Néhány dolgot jobb ha az elején elmondok. Sajnos az évek telnek múlnak, 15kHz felett gyerek már beelőz. Ez van :(. Elég későn értünk ki, ezért nem tudtunk több órát elücsörögni minden kiállítónál, azt füleltük amivel éppen demóztak, nem kunyeráltunk. A web lapomat a zsebpénzemből tartom fent, ezért megtehettem, hogy a mobilommal csak ott lőttem néhány képet, ahol tetszett amit hallottam és leírhatom a saját szubjektív véleményemet.

Sokkal többen voltak kint mint akikről írok. Szobáról-szobára vándorolva egyre bizonytalanabb lettem, biztos velem van a baj. A földszinten kezdődött, egy pultnál két kedves lány állt vagy egy tucat 100kHUF+ fülessel. AKG mobil cuccról vezetett a kábel valami komoly kinézetű fejhallgató erölködőbe, abbol meg ujj vastagságú kábel indult a fülesek felé. Kipróbáltam valami Audiotechnika fülest, egy olyan Gradó fülest, amire sose lesz pénzem, és az AKG701-et. Nos, nem fotóztam. Ahhoz képest most írás közben az MP3-at is megelégedéssel hallgatom a PC-m M-Audio hangkártyájáról az Energico fejhallgató erőlködőmmel meghajtott AKG K550-ön. Volt egy szoba tele Sennheiser cuccokkal. Talán látszott, hogy nem futja nekem ilyesmire, de az nem volt a homlokomra írva, hogy előszőr Sennheiser fan voltam, azután találkoztam a Grado-val és jelenleg az AKG-t sztárolom. Ha nem akarok vulgáris lenni, akkor azt mondom, hogy nem sikerült felkeltenünk a szobában céges pólóban kóválygó 4-5 ember figyelmét. Nem tudom a főnökük mire használja őket, én egy boltban is elvárom az alkalmazottaktól, hogy az oda betérő vevőjelölteknek udvariasan mutassák meg a termékeket, és valamelyest törekedjenek rá, hogy megvegyem. Itt meg koponyánként 3 kHUF-ot is letettünk azért, hogy cégek megmutathassák nekünk mit kellene vennünk. Szóval mi is le....tuk őket, és elhúztunk. Hogy befejezzem a negatív kisugárzást, a vége felé még volt egy szoba, ahova be sem mentünk, nehogy megzavarjuk a bent hevergető 3-4 manöken kinézetü lányt.

Az ASUS hatalmas standdal szerepelt, bár nem kifejezetten adudio dolgokat hozott, hanem laptopokat, mobilokat, Oculus Rift-eket. Azt hiszem a gyerekben kezd körvonalazódni, hogy lenne mire spórolnia (mire oda jut a takarékoskodásban, talán ezek a 3D-s cuccok is olcsóbbak lesznek). Nekem meg itthon jutott eszembe, hogy meg kellett volna hallgatni az ASUS Sonar hangkarit. Mondjuk kint nem láttunk, és prospektusban sem volt, talán...

Mint írtam, szobáról-szobára füleltünk. Sok helyen nem volt mély, azután meg magas sem, cinek helyett csak valami sustorgó kulimász. Az árcédulákra meg nem annyira 100kHUF alatti árak, hanem inkább annak többszörese volt írkászva. Valami nem stimmelt, ennyi drága cucc, ennyi vakító LED, biztos rosszul emlékszem arra amit otthon hallgatok, az emlékek mindig megszépülnek. A pszichózisnak a Focal hangfalak vetettek véget. Végre valami szépen szólt, árát nem kérdeztem.

Bower & Wilkins megbízható márka, a velük épített rendszer szépen muzsikált, árát biztosan meg lehet találni a neten.

A Velvet Underground szobájában szépen muzsikáltak a Goodmans hangfalak. Egyetlen cég volt aki szallagos manóról demózott, és milyen jól tette! Megjegyezném, hogy egyre-másra adják ki, mondjuk nem nálunk hanem a tengeren túl, az 50-60-70-es évek nagy zenéit CD-n, kiváló minőségben, amiket nyilván mágnesszallagon őrizgetnek.

Bizsók mestert és csapata munkáit nem ismertem. Ha a többi szobában bosszankodtam is, ezért a magyar csapatért megérte elmenni a kiállításra. Azt leírni, ahogy a hangafalaik szóltak, olyan nyáladzás lenne, mint egy főzőműsorban egy kaját ecsetelni, ez nekem nem nagyon megy. Meg kell hallgatni, mert érdemes. A kisebb 8-9 literes hagfalpár szólt. Annak ellenére, hogy meggyőződésem szerint a levegőt nem lehet becsapni, mély hangokhoz nagy membrán kell, ezekben a dobozokban volt mélység, tiszta magasok, és szívesen hallgatnám őket itthon is. Áruk is van, olyan 3 kEUR egy pár, igaz dupla kábelezéssel, és erősítő is jár hozzájuk, amit a középen trónoló fehér doboz rejtegetet, ha jól értettem. Majd spórolok. Meg dobok be Lottót is, és néha megnézem a bizsok.com-ot.

Mindenkinek megvan a Vissza a jövőbe című film? Ez csak egy plakát :).

Az RDacoustic cseh cég megérdemli a két képet. Ez nem a Csehszlovák Tesla. Ez volt a kiállítás csúcsa, katartikus volt hallgatni. Ezt az Evolútion hangfalat csak most, csak én, 20 kEUR helyett 10 kEUR megkaphattam volna. Ha jól emlékszem a pirosas szinűek talán 10 kEUR-t kóstáltak. Nem túl jól látszik a kép közepén, az erölködő. Azt a két nagy uborkás üveget a cseheknél mikro manufaktúrában gyártják, az EU legnagyobb ilyen célú elektroncsövei. Az 5-ösnek sokat kell fizetni... ha valakinek nem kell várnia rá, keresse az impressivia.hu-t.