Füles teszt

2012-11-04

 

Nekifutás:
Még a nyáron bekattantam, ahogyan a web-en mindenféle cikkeket olvastam, hogy a HTC fülhallgatója ilyen meg olyan vacak, de ha veszek hozzá egy jót, akkor majd jó lesz nekem. Első felindulásomban elrohantam és vettem egy Seennheiser nevével fémjelzett MX270-est olyan 3000 pénz körül. A Sennheiser régi ismerősöm, pontosabban régóta vágytam egy HD590 vagy 600-ra. Azután egy kedves barátom tanácsára beruháztam egy Grado SR125-re, ami a legjobb cuccom. Úgy emlékszem olyan 150USD volt, töredéke a HD600-nak, de a hangja szerintem szebb, feszesebb, a magasai fémesebbek, kijön belőle minden mély, csak ajánlani tudom mindenkinek. Szóval visszatérve a Sennheiserre, megvettem, gondoltam ha olcsó is a cucc, a név kötelez, annyira vacakot nem kaphatok. Tévedtem. Tovább olvastam, a cikkírók nagyon jónak találták a Sony és még néhány gyártó készülékét. Mikor a típusszámokra rákerestem, kiderült, hogy ezek nem fülhallgatók, hanem fejhallgatók, amivel az én koromban már nemigen megy ki utcára az ember. De lehet, hogy nem is a korommal, hanem a megrögzött szokásaimmal van probléma. Szóval olyan kicsike fülbe/agyba dugható dolgot kerestem. Ha Sony, legyen Sony, most majd nem garasoskodom, nem a 3 kHUF range-ből fogok választani, hanem a 6-8 kHUF-ból! Addig nézegettem a net-et, míg kikötöttem a Sony MD-EX50LP-nél Azután egy csomót vacakoltam, mert a legtöbb helyen 7-8 kHUF volt, a Westend Sony Centerben meg 6 kHUF-ért kaptam meg. Nem garasoskodom jelszóval :). De azután nem voltam maradéktalanul boldog, annyi pénzért sem tetszett a hang ami kijött belőle. Hozzá kell tennem, hogy különböző készülékekbe dugdostam, és elég nagy eltéréseket produkált.


Teszt alanyok:
(Mivel a lustaság szerintem egészséges dolog, a képek egy részét a net-ről gyűjtöttem be.)


Grado SR125


Maxell HP-2000


Sennheiser MX270


Samsung EHS44ASSBE (Galaxy S2 gyárifüles)


Sony MDR-EX50LP


Sony MP3 NWZ B-53 gyári füles


Sony MDR? >20 év


Sony Walkman gyári füles >15 év


HTC RC-E150 (Desire gyári füles)

Tesztelés módjáról

Nem csináltam még ilyen nagy mennyiségű fülessel tesztet, gondolkodtam hogyan fogjak hozzá. A belefogás után sikerült viszonylag egyszerűen megoldani a dolgot. Megtaláltam a legjobbnak ítélt összeállítást, és ezt vettem annak a szintnek, amire a rendszerem képes, amivel legjobban megtudtam közelíteni a lineáris átvitelt. Ehhez képest próbáltam megítélni a többi összeállítást. Illetve cél volt a HTC gyári fülesének leváltása, tehát ehhez is viszonyítottam. A megítélésem szerint, a legjobb fülesem a Grado SR125. A legjobb meghajtó fokozatom az FH4. Mivel a PC mellett ezen keresztül hallgatózom, a fotelban a Lenovo laptopomat használom, munkába menet pedig a HTC Deesire-t, ezeken tesztelem a füleseket. Néhány darab gyorsan elvérzett, a maradékot pedig meg lehetett jobban fülelni.

A 20 éves Sony CD lejátszóm feje másodszor is megadta magát, és többé már nem vagyok hajlandó megjavítani. Így a polcomon porosodó CD-ket bedigiztem FLAC-be.

Az 1. tesztben a számítógépemről AMP2 progival lineáris állásban játszottam le a zenéket. A PC-ben egy M-Audio Rebel 7.1 (Envy24 chipset) hangkártya van immár vagy 7-8 éve. Innen a jel egy 3BMI FH4-be jutott, és erre kapcsoltam a teszt alanyokat. A megoldandó feladatot hosszas turkálás után Patricia Barbel 1999-es Companion lemezéről a Black Magic Women szám képezte. Ez ugyebár egy feldolgozás. Egy nagyon jól sikerült feldolgozás, egy nagyon jól sikerült lemezről. Élő lemezfelvétel, nagyon jó tapsokkal, és pohár csörgéssel, meg zenével is :).

A 2. tesztben a HTC Desire mobilom hajtotta meg a füleseket. A HTC Desire saját lejátszó progiját használtam, hát nem egy álom. Mivel a készülék nem tudott az FLAC-vel megbirkózni, ezért a Solaris Masbéli Krónikák mp3-ban volt a csörte tárgya.

A 3. tesztben a Lenovo Thinkpad notebook kimenetére kapcsoltam a füleseket, program és zene mint a PC-n. Miután végigpróbáltam az összes fülest, és a Sony MDR-EX50LP nagyon visszásan szerepelt (részben ez indította el, hogy több darabot is kipróbáljak), akkor jöttem rá, hogy az AMP2 equaliser-e magas és mély kiemelésre van állítva. Visszatekerve egészen elfogadhatóan muzsikált a Sony. Bocs, de többet már nem volt energiám minden fülest újra hallgatni.

Kissé aggódom, hogy nem vagyok már csikó korú, élettanilag a fülem már leszálló ágban van, pedig csak erre tudtam számítani. Szakközépben 16.5 kHz-ig működött a fülem, most már nem hallottam a 16 kHz-et. Azt gondoltam, megpróbálom a fülesek impedanciáját, na jó, inkább áramfelvételét a freki függvényében megmérni. A mérési elrendezés:

A hangfrekis generátoron végighangoltam a hallható tartományt. A VF4 kimenetére 100mV kimenő feszt állítottam be. A fejhallgatókat 10 Ohm-os ellenálláson keresztül kapcsoltam rá, így az ellenálláson eső feszültség alapján kiszámítható az átfolyó áram. Mive sok fülest és több ponton kellett végigmérni, csináltam hozzá egy kis tesztpanelt:

A a mérési eredmények nem mutattak olyan jelentős eltéréseket, amelyek alapján mélyenszántó következtetéseket tudtam volna levonni. Ha már megdolgoztam vele, azért beemelem a mért értékeket:

F (Hz)

20

50

100

200

500

1k

2k

5k

10k

12,5k

14k

16k

20k

Maxell HP-2000

88

90

89

88

87,5

88,5

88

87,5

88

90

90

90

91

Samsung Galaxy S2 gyári füles

78

78,5

77,5

78

77,5

78

78

78

78,5

78

77,5

78

78,5

Sony MDR-EX50LP

64,5

66

65

65

66

65

65,5

66,5

65

66

67

65

66

Grado SR125

77,5

80

84

79

78

78

78

78

79

79

79,5

80

82

HTC Desire gyári füles

 

 

 

 

 

72

 

 

 

 

 

 

 

Sony Walkman gyári füles >15 év

 

 

 

 

 

64

 

 

 

 

 

 

 

Sony MDR? >20 év

 

 

 

 

 

63,5

 

 

 

 

 

 

 

Sennheiser MX270

 

 

 

 

 

66

 

 

 

 

 

 

 

Sony MP3 NWZ B-53 gyári füles

 

 

 

 

 

63

 

 

 

 

 

 

 


Talán használhatóbb eredményre jutottam volna, ha több frekvencián mérem meg a füleseket, és az ellenllást a föld felé teszem be, így alacsonyabb méréshatárban pontosabban lehetett volna leolvasni a műszert.


1. teszt - PC, M-Audio Rebel 7.1 hangkártya, 3BMI FH4 fejhallgató erősítő, AMP2 progi, FLAC

Grado SR125
Ez a lineár etalonom, ezt szoktam hallgatni, hozza a megszokott minőséget. A tapsolók egyszerűen elválnak egymástól, külön-külön hallani az összeverődő tenyereket.

Maxell HP-2000
Egyszerűen olyan mintha távolról hallanám a zenét. Az sem segít, ha feljebb tekerem a hangerőt. Egyszerűen egyes részletek, információkat elvesznek.

Sennheiser MX270
Egyszerűen sáv-határolt alul felül, igazából nem is egyszerűen, mert torz. Érdekes, ha lejjebb tekerem a hangerőt, kicsit javul a sávszélesség, és csökken a torzítás. Lehet, hogy simán túlvezérlődik? De ez jóval halkabb, mint az elvárt és a hangosabb részleteknél továbbra is torzít. Valószínűleg pocsék anyaghasználat. Biztos olyan nagy az a körömnyi membrán, hogy érdemes volt újrahasznosított tejfölös dobozból gyártani.

Sony MDR?
A legkényelmetlenebb füles. A hangja érdekes. Annak idején úgy emlékszem olyan mélyei voltak, hogy az ember beleremegett. Szolt a zene, és az ember úgy érezte, hogy a basszus a testében remeg. Valószínűleg a közel 20 év nem múlt el nyomtalanul. A hangja nem torzít, bírja a nagyobb hangerőt, az átvitel lineáris, de lent és fent is sáv-határolt. Nem megy nagyon mélyre, és a magas felső részét egyszerűen lenyeli.

Samsung EHS44ASSBE
Ez megint egy érdekes darab. Nem gondoltam volna, hogy ennyiféle variáció létezhet. Egészen be kell dugni a fülbe, nekem kicsit zavaró is, mintha pumpálnám a fülem, végül benne marad. A vezetékhez ha hozzáérek, mindenféle zavaró zörejeket bevezet a fülembe. A kütyü érzékenyebb a többihez képest, és gyanítom számos tesztelő ezért ítéli jobbnak a többinél. Nem érezni torzítást, sávhatároltságot, de olyan érzésem van, hogy a mélyek mintha ugyanazon a frekin rezonálnának. A tapsnál súlyos magas hiányra derül fény. Juj, azt nem mondta senki, hogy a fejemet sem mozdíthatom, mert megijeszthetnek ezek a zörejek:(. Azt hiszem kemény és vastag a kábele.

Sony Walkman gyári füles
Ez is régi darab, kényelmesen befekszik a fülbe. Mondjuk mély hangokat csak jelzi, hogy hol is kellene lenniük, de elég gyéren vannak. Nagyjából rendben lenne a hangja, de a végén a tapsnál, valahogy zavaros a hang, azt hiszem fent erősen torzít.

Sony MP3 NWZ B-53 gyári füles
Egészen kellemes darab, szintén befekszik a fülbe. Vannak mélyei. Mondjuk érezhető rajta, hogy kis membrán, kis mély, kis foci. A magasban ezt is torznak érzem, bár mérsékeltebben.

Sony MDR-EX50LP
Ez egy perverz darab, szinte bemászik az ember fülébe. Lehet, hogy átvert. Nem elég hagyni, hogy bemászik, kicsi kell még tunkolni, de nem kényelmetlen, mintha nem is lenne a fülemben semmi. Illetve egy kicsit a kábel itt is bevezeti mechanikus zajokat. És megjöttek a mélyek. Tehát betolni az agyba, és mehet a Boston Acustic Bass Test. Legfeljebb észrevételem lehet, a magasban úgy érzem kiemel. Most érdekes kérdés, hogy a Grado magas hiányos, vagy... Szerintem a Grado a lineárisabb. Azért ezt el lehet hallgatni.

HTC RC-E150
A végére maradt a fekete bárányom. Megpróbál kizuhanni a fülemből. Érdekes, hogy azok a fülesek, amelyiknek van egy kis nyúlványuk lefelé, kevésbé érzékenyek a vezetéken végigkúszó mechanikus zajokra. Miért bántják ezt a fülest? Amíg nem jöttem rá, hogy a Sony MDR-EX50LP egészen a hallójáratomba kell beépíteni, ennek volt a legkiegyenítetteb hangképe. Mondjuk annyira nem megy mélyre mint a Sony, és magasba sem, sőt egy enyhe torzítást is érzek a tapsnál, de teljesen kiegyenlített. Vannak szolid mélyek, elfogadható magas. Kicsit érzéketlennek érzem a többihez képest, kicsit több kakaót kíván, lehet, hogy a HTC-ből annyi nem jön ki?

2. teszt - HTC Desire, saját lejátszó progival, MP3

Grado SR125
Ez van, ezt kell szeretni, ez jön ki az mp3-ból. Azt hiszem utána kell járjak valami használható Androidos lejátszó proginak, ami megbirkózik az APE-vel meg az FLAC-vel. Ha teljesen felteszem a hangerőt még hangos is.

HTC RC-E150
Így, hogy a Grado sem kapta meg a plusz információt az mp3-ból, szinte ugyanazt hallom.

Samsung EHS44ASSBE
Jóval hangosabb, néhány vonásnyit vissza kell venni. Viszont a magasak nagyon hiányosak.

Sony Walkman gyári füles
Ez nem rossz, de hol van a basszus, Hú, ez a cin beütés ez ronda volt.

Sony MP3 NWZ B-53 gyári füles
Ez érdekes, mintha a két cucc hibái rekombinálódnának, és olyan mintha jó lenne. Grado vissza, azért csak jobb, lejjebb és feljebb megy.

Sony MDR?
Az eredetileg kínzóeszközről mintázott hallójárat tágító fülest erősen sáv-határoltnak érzem.

Sennheiser MX270
Ez szar, torz. Ez a 250FT-os dzsunka feeling. Kuka, vagy csak kényszer hatására. Ez még halláskárosodást is okozhat.

Maxell HP-2000
Tulajdonképpen nem feltűnően sáv-határolt, vagy torz, de a szomszéd szobából nem lehet átcsalogatni a zenészeket. Mondjuk igazából úgysem akartam ezt a fejhallgatót az utcára kivinni.

Sony MDR-EX50LP
Most hogy rájöttem, hogy erősebben be kell dugni, azt hiszem ez lesz a nyerő. Úgy érzem olyan magasakat is közvetít, ami nincs is ott. Továbbra is úgy érzem magasban kiemel. Különben jó.

3. teszt - Lenovo Thinkpad notebook kimenete, AMP2 progi, FLAC

Grado SR125
Egészen kellemes. Úgy döntöttem, hogy a hangerőt 50%-ra állítom. A laptop saját hangszóróiból csak vékony csipogás jön ki, nem úgy mint a régebbi Dell laptopomból. Azzal lehetett munka közben zenét hallgatni. Viszont a fülest bedugva egészen kellemes. Azért a tapsoknál kijön, hogy ez a hangchip, azért nem annyira kihegyezett darab. Azután elővettem egy bass test darabot is, egyszerűen belerogyott a laptop kimenete. Végig csak egy recsegés szerű hang volt hallható. Azután enyhébb bass felvételeket azért le tudott játszani.

HTC RC-E150
Nagyon hasonló az előzőhöz. Azután ahogy végighallgatom a Black Magic Woment-t sokszor torzít a basszus beütéseknél

Samsung EHS44ASSBE
Le kellett vennem a hangerőt 40%-ra. A magas kevés, a szám végén a tapsnál még rosszabbul muzsikál.

Sony MDR?
Továbbra is sáv-határolt, nem megy elég mélyre, és egyszerűen elég sok hiányzik felülről.

Sony Walkman gyári füles
Hiányzik a basszus, a magasak úgy tűnik mintha ott lennének, de torzít mély és magas beütéseknél is.

Sony MP3 NWZ B-53 gyári füles
Sokkal jobb mint az előző, vannak mélyek, ritkábban torzak. Magasabbra is megy, talán kicsit túl sok is a magas, néha torz. A torzítások valószínűleg a kimenet hibája.

Maxell HP-2000
Mélyeknél rezonál. Magas tartomány kevés, ez a laptop sokkal szebben tud muzsikálni más fülesekkel.

Sony MDR-EX50LP
Ebből kijön a mély és a magas is. A magas hangok szúrnak, nekem kellemetlenül. Lehet hogy csak kiemel a füles, de lehet ez torzítás is.

Értékelés, megállapítások

Több érdekes megállapításra jutottam. Az utcán járva bámultam, hogy ahány ember, annyi féle fülhallgatót használ. Elgondolkodtam, hogy egyáltalán van-e értelme annak, amit műveltem? Azért remélem talán sikerül egy-két embernek valami támpontot nyújtanom.

Akármilyen meghajtással hallgattam is meg a füleseket, ugyanúgy alakult köztük a minőségi sorrend, vagyis ha csak az egyes komponensek cseréjére van módunk, akkor is érdemes javítanunk a hangláncunkon. Egy jobb füles minden kombinációban jobban fog szólni. Érdemes FLAC és APE hanganyagot gyűjteni, még ha csak alaplapi hangkártyánk van is. A MP3 felvételek gyatrábban szólnak, mint a 20 éve rádióból magnóra vett számok. Hiába a magas bitráta, valamit agyoncsapnak a hangban.

A legjobb fejhallgató amihez hozzájutottam a Grado SR125.

A HTC gyári fülhallgatója, ha nem is a csúcs, de határozottan jó, hosszútávon is használható. Ami felróható neki, hogy lehetne érzékenyebb, és így hangosabb buszon, villamoson.

A Samsung EHS44ASSBE a legérzékenyebb a mezőnyben, de sajnos a hangja nem szép.

A Sony MDR-EX50LP valójában egy nagyon jó cucc. Néha elgondolkoztatott a Grado SR125-tel összevetve, hogy most melyikből jön ki az igazság, de azután a Grado hangképét ítéltem meg kiegyensúlyozottabbnak. A Grado persze jóval drágább.

A régi Sony fülhallgatóimról szép emlékeim vannak, és hajlamos vagyok úgy gondolni, hogy azok anno igenis szépen muzsikáltak, de az idő vasfoga megrágta őket. Elöregedett a membránjuk, vagy valami ilyesmi. Tehát fülhallgatót nem az örökkévalóságnak vesszük. Arról nem is beszélve, hogy egy pillanat alatt elintézhetjük, amikor véletlen rácsapjuk az aktatáskát, vagy megkóstolja valamelyik házi kedvencünk. Tehát néhány 10kHUF-ot én semmiképpen sem adnák egy akármennyire szuper darabért sem.

Egy komoly ember megmondta, hogy minden relatív. Én annyit tennék hozzá, hogy minden nagyon relatív. Egyszerűen nem lehet hinni az újságoknak, főleg az interneten megjelenő teszteknek, írásoknak. Nem tudhatjuk, mennyi belőlük az álcázott hirdetés. A fórumokra is beírogatnak fizetett emberek. Még nekem se higgyen a kedves olvasó! Egyetlen dolog a biztos, ha az embe saját maga kipróbálja, megtapasztalja az adott ketyerét. Mivel olyan helyen szeretünk vásárolni, ahol az adott dolgot olcsóbban megkapjuk, általában nincs lehetőségünk kipróbálni, ne adj isten összevetni másik kütyüvel, vagy éppen hosszabb távú benyomásokat szerezni róla. Ki merem mondani, hogy a külcsín és a reklámok alapján, vakon vásárolunk, és majd csak otton válik el, hogy a szerzeményünkel mennyire leszünk elégedettek :(.