FH6 Energico audiofil fejhallgató erősítő

 

2019-03-12 - Szeánsz komoly következményekkel (MOD)

2016-06-27 - Kiegészítés

Annyira örültem, meg kapkodtam a weblapomra kitenni az új konstrukciót, hogy még be sem volt dobozolva, így azután szükségesnek láttam néhány dologgal kiegészíteni a leírást. Időközben zavaróvá vált, hogy a végfokokat egyszerűen VFx-nek, a fejhalgató erősítőket meg FHx-nek nevezem, néha már én is össze tudom keverni, ezért az FH6 nevét kiegészítettem olasz zenei kifejezések közül kivadászott Energico-val, ami erélyeset jelent. Eredetileg angol kombinációt próbáltam keresni (amp, sound, voice, vox, music, linearity, precision, drive, source, storm, quest, find...) de az ánglius nyelvet sokan arra használják, hogy elhalásszák előlem az összes jónak látszó nevet, pedig több órát fordítottam a keresgélésre.

Az új fejhallgató erősítő miatt, hirtelen felindulásból a gyereknek adtam a FH4 erősítőt és a Grado SR125 fejhallgatót. Nem rosszak, de hát az FH6 Energico és egy AKG K550 kombó nem ugyanabban a ligában játszik. A régebbi Maxell HP2000-t pedig szívfájdalom nélkül kukáztam. Az AKG már megvan vagy egy éve. Érdekes, hogy AKG-ék meg Gradóék is inkább a nyitott kialakítást preferálják, míg meghallgatás után nekem ez a zárt kialakítású füles tetszet a legjobban. Nekem tetszik, hogy a Dire Strates a gyomromban dübörög. A számítógépemben egy jó régi M-Audio Revolution 7.1 hangkártya van, amihez végre sikerült Win7/64 drivert találnom. A zenelejátszó progi a Foobar2000. Az alábbi zenékkel, meg még mindenfélvel kipróbáltam (persze lost-less):

Patricia Barber 1999 - Companion
Pink Floyd 1973 - The Dark Side Of The Moon
Dire Straits 1988 - Money For Nothing - Private Investigations
Bizet - Carmen - Berganza, Domingo, Abbado, London Symphony Orchestra
Cotton Club Singers 1997 - Négy gengszter
LGT 1973 - London - She's just 14
Mindenféle Bass sampler-ek, meg hangfal tesztek
Dr Cheskys - Sensational fantastic and simply amazing Binaural Sound Show 2012

Javaslom keressetek akkusztikus binaural felvételeket. Ezek felvétele úgynevezett műfejjel történik. Na ezek fejhallgatón... ott ül az ember a zeneteremben.

 

2016-06-23

Egyik kedves levelezőm hívta fel a figyelmemet a Heed Audio Canamp fejhallgató erősítőjére.

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/heed_audio_canamp_fejhallgatoerosito.html?pg=1

Én jó régen hallgattam Heed Audio dolgokat, és csak a legteljesebb elismerésemet tudom kifejezni. Úgy gondolom a neten megtalálható kapcsolás egy olyan utánépítés, ami nem tükrözi az eredeti termék képességeit. Azért kell ezt elmondanom, mert sajnos én is hajlamos vagyok korábbi tapaszalataim alapján egyes áramköri megoldásokról előre véleményt formálni. A fellelhető kapcsolásban egy BD139 tranzisztor dolgozik. Még az FH1-nél leírtam a BD tranzisztorokkal a küzdelmemet. Maga a kapcsolás nagyon hasonlít az FH1-hez, de míg az FH1-ben egy áramgenerátor, a másik kapcsolásban szimplán egy ellenállás van a tranzisztor emitterébe kötve. Ez volt a másik aggályom, az ilyen "A" osztályú kimenet impedanciája a két táp ág felé nem szimmetrikus. Sajnos, ha az ember fejébe bemászik az agyrágó bogár, az nem hagyja nyugodni. Azon gondolkoztam, hogy meg kellene próbálni kiváltani azt a BD-t egy BC337-tel, az talán jobban hagyná magát vezérelni.

Csak jó lett volna csökkenteni a disszipációt, mert egy BC-t ugye nem is lehet olyan könnyen hűteni. 2 x 6V-os trafót választottam, az egyenirányítás és szűrés után olyan 6-7V egyenfeszt kapunk. Az emitter és a kolektor ágba betettem egy-egy 47 Ohm-os ellenállást, így csökkent az átfolyó áram, és csökkent a BC-n eső feszültség is. Azt is kigondolkodtam, hogy szigorúan ragaszkodva a csillagpontos topológiához, a soros ellenállások lehetővé teszik, hogy egy szimpla kondenzátoros szűréssel elválasszam a két oldalt. Így meg lehet takarítani egy trafót és két graetz-et.

Ez volt az elméletem, csak a gyakorlatban mégsem szólt jól. Eredetileg csak gondoltam rá, hogy esetleg meg lehetne próbálni a kapcsolásban egy vég FET-et, de úgy adódott, hogy csak erre tudtam továbblépni.

Egy fotó kísérletezés közben. A durva hibákat meg lehet találni oszcilloszkóppal, de a fülünk az egy (van akinek kettő :) érdekes műszer, egy nagyobb átfogású spektrumanalizátor.

Jobb lett, de nem eléggé. Azt tapasztaltam, hogy a vég FET-nek több feszültség kell, ki kellett vennem a soros ellenállásokat. Megint javult a hang. A problémán tovább gondolkodva, a művelei erősítő tápját szűrtem meg. Egészen hallgathatóvá javult a hang, úgy godoltam, a mono kísérleti kapcsolás alapján már érdemes a sztereó panelt elkészíteni.

A csillagpontos topológiájú panel. A kép még akkor készült, amikor nem mostam le a gyantát, és nem kezdtem el mérni. Miután kijavítottam az elkötéseket, már nem volt ilyen mintaszerű :(. A letölthető PDF-ben már javítottam a hibákat, és kicsit át is terveztem.

Végre összehallgathattam a FH4-gyel. Nagy csalódás volt. Nem volt kifejezetten rossz, de az FH4-hez képest hiányzott egy csomó részlet, mintha valami mögül hallgattam volna a zenét. Már komoly önvizsgálatnál tartottam, kezdett egyik erősítő hangja sem tetszeni. Lehet, ahogy vénülők/süketülök, lassacskánt elég lesz nekem a Sokol rádió is? Mindenféle okosságomat beletettem a kapcsolásba, elméletileg egyszerűen nem lehetett ilyen nagy különbség a két hang között. Több mint egy hétig tartott, míg eszembe jutottak a kísérleteim az FH2 környékén, a rejtéjes kondenzátorok. Az OPA2134-ben éppen az a jó, hogy FET-es a bemenete, és így elhagyhattam a visszacsatoló ágból azt a sokak által kifogásolt elkót. Nincs is ott rá semmi szükség. Hát most betettem. Nem is tudom mihez hasonlítsam, mintegy varázsütésre előkerültek a hiányolt magas, légies részletek, kitisztult a hang, a dinamika lenyűgöző lett. Tudom, hogy a kapcsolásra az elkó tette fel a pontot, csak a magyarázatát nem tudom, hogyan és miért?

A trafó, a FET-ek, a 100 Ohm-os elenállások működés közben melegszenek, ez normális. A FET-ket és az ellenállásokat nem jó működés közben megérinteni, csak 2-3 perc kikapcsolást/hűtést követően. Én szóltam. Fúrót, fűrész, szikét, reszelőt ragadtam és a dobozt felréseltem, egy marógéppel biztosan szebben sikerült volna.

Így néz ki a doboz belseje.

Az elkók LowESR típusúak. A 230V-os vezeték át van fűzve a panelen, és közvetlenül a trafó tappancsaira van forrasztva. Ezekre hőpisztolyos ragasztót tettem, úgy került az áramkör a műanyag dobozba. Fém doboz esetén csavarozzunk alá egy szigetelő lemezt. Annó úgy volt, hogy 20W teljesítményig nem kellett külön biztosíték és kapcsoló a készülékre, elég volt a trafóba beépített olvadó szál, remélem még mindig így van. Mielőtt kedves követőim ezt a kapcsolást is elkezdenék misztifikálni, miért is építettem bele a kapcsolásba ezt vagy azt az alkatrészt, annak miért is kell akkora értékűnek lenni, töredelmesen be kell valjam, hogy sok esetben azért lett akkora, mert az volt a láda fiában. Tessék megépíteni ezt az egyszerű kapcsolást, meghajtani mindenfélével, kipróbáni más FET-tel, más opamp-pal, más ellenállással, más fejhallgatóval, hűtést tenni a FET-ekre, vagy nem, forrasszatok a vezetékekre ezüstözött huzalt... tervezzetek hozzá másik panelt, de a csillagpontos topológiához ragaszkodjatok. Várom a tapasztalataitokat, fényképeiteket a "Megépítettétek" rovatba.

Itt a vége, fuss el véle, legyetek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.