FH4 audiofil fejhallgató erősítő

2011-06-14

 

Megint belefogtam egy új fejhallgató erősítőbe. Ez nálam valami mánia. Egyáltalán nem akartam egy újabb kapcsolást csinálni, de befészkelte magát valami a fejembe, és addig nem hagyott nyugtot, amíg ki nem próbáltam, és végül meg nem csináltam. Nem teljesen ismeretlen a kapcsolás, de megint egy kicsit más. Főleg a műveleti erősítők. Egyrészt FET-es a bemenetük, vagyis nagyon nagy a bemeneti ellenállásuk, másrészt 50mA-ig terhelhető a kimenetük, harmadrészt viszonylag gyorsak, negyedjére kicsi a torzításuk, ötödjére kicsi a zajuk, hatodjára nem olcsók (750HUF/db). De legalább ennyi pénzért kettő van egy tokban. .

A korábbi kapcsolásokhoz képest érdekesség, hogy a visszacstolásból elmaradt a kondenzátor, és a bemenetre 100nF kerámia tárcsakondin keresztül jut a jel. Ezt a nagy bemeneti ellenállás teszi lehetővé. A VF3-mal összevetve, viszonylag kis különbséget véltem felfedezni. Talán a basszus is egy kicsit ütősebb, és a magasak mintha egy kicsit jobban szúrnának. Egetrengető különbségre nem lehet számítani, talán nagyképűség, de a FH3 sem sikerült rosszul, egy ilyen cuccnál már a kis különbségekért is meg kell dolgozni. Egy kedves levelező kolléga hívta fel a figyelmemet arra a megoldásra, hogy műveltei erősítők kimenetét fel lehet húzni pl. 3k3 ellenállással tápra, ami javíthatja a hangminőséget. Arról van szó, hogy a nullátmenet környékén egy néhány miliamperes árammal dolgozik a műveletei erősítő, de felfoghatjuk úgy is, hogy a avlóságban elhúztuk a null pontját. Na mindegy hagyjuk a filózást. Ami érdekesebb, hogy valószínűleg ez a hatás dolgozik ebben a kapcsolásokban is. Ugye négy tökéletesen egyforma 4k7 ellenállás nincs, tehát a műveleti erősítők is egy parányit eltérő munkapontba fognak beállni, ami azután az 1R0 ellenállásokon keresztül kiegyenlítődik. Ezt támasztja alá az a megfigyelésem, hogy amíg kísérleteztem 5%-os ellenállásokat használtam, a panelhez meg 1%-osakat vettem. A kísérletek alatt az IC-k jobban melegedtek, ezért is terveztem hozzájuk egy hűtőlemezt.

Ez a készülék belseje, látható, hogy alapvetően FH3 megoldásaira építkeztem. Ebből a szögből talán nem látszik annyira, de az egyik kondi egy kicsit közel került a potihoz, ha valaki áttervezi a panelt, erre érdemes odafigyelni. A puffer elkók low ESR típusúak. A következő képen látható a hűtőlemez. Az IC-kre tettem egy kis hőveető pasztát, azután került rá az alu lemez, amit egy anyával rászorítottam.

Ez pedig a készülék összeszerelve.

Itt a vége, fussatok el véle, legytek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.