FH2 fejhallgató erősítő

 

A felirat kissé megtévesztő, de ez már az FH2, az FH1-től megörökölt dobozban.

Kezdetben egy új FET-es fejhallgató erősítőn törtem a fejemet. Abból indultam ki, hogy a műveleti erősítők tökéletesen megfelelnének, csak nagy a kimeneti ellenállásuk, és nagyobb árammal nem tudják meghajtani a kis impedanciás fejhalgatókat. Ezért megpróbáltam a kimenetre egy FET-es fokozatot illeszteni. De ez a fokozat egyre bonyolultabb lett. Egyik éjjel azután megálmodtam, hogy a kimeneti ellenállást a műveleti erősítők párhuzamos kapcsolásával is le lehetne csökkenteni, és ha sikerül, olcsóbb és egyszerűbb kapcsolást kapnék.

Új kapcsolás születik.

Először egy TL074-es négy erősítőjét kötöttem össze, de nem volt jó, nem lehetett eléggé felhangosítani. Persze miután megnéztem a katalóguslapját, meglepődtem, mert úgy emlékeztem mindkét tápfesz felé egy-egy 20 ohm-os ellenállás van benne, ehelyett 60 ohm volt, és a kimenettel sorban is volt egy 120ohm-os tag. Kicseréltem a műveleti erősítőt NE5532-re. Ebben két műveleti erősítő van, és a tápfeszek felé csak 15-15 ohm van beleintegrálva. A két műveleti erősítő párhuzamos kapcsolásával is kielégítő eredményt kaptam. A kapott fokozat különösebb erölködés nélkül hajtotta meg a 32 ohm-os fejhallgatót, potosabban a bal és jobb oldalát összekötöttem a kisérlet idején, ami 16 ohm-os terhelést jelentet. Ezt azért tartom fontosnak, mert példáúl egy Sennheiser 650-es, vagy 600-as 300 ohm-os, az 590-es 120 ohm-os, az 570-es 64 ohm-os, a kisebb modellek általában 32 ohm-osak (más gyártók sem igen mennek le 16 ohm alá), tehát ezeket kényelmesen meg tudja hajtani.

A két műveleti erősítő kimenete kezdetben direktbe össze voltak kötve. A valóságban persze nincs tökéletesen egyforma erősítő, úgyhogy a tokok melegedtek rendesen. A kimeneteket ezért néhány ohm-on keresztül kötöttem össze, így teljes kivezérlésnél sem tapasztaltam melegedést. A végfok elött található egy egyszerű leválasztó és erősítő fokozat egy újabb NE5532-vel. Az Interneten keresgélve láttam, hogy más kapcsolásokban különféle RC hálózatokat építenek be, amelyek a valós akusztikus teret igyekeznek szimulálni. Itt a két fokozat közé lett illesztettve egy ilyen RC hálózat. Kezdetben kikapcsolhatóra akartam készíteni, de annyira jónak találtam, hogy végül is fixen bekerült a kapcsolásba. A képen nem látszik, de sokat segítettek a kapcsolási rajzon bejelölt 10nF kerámia tárcsa kondik. Nehogy véletlenül valaki a digitális áramkörökben használatos különféle hidegítő konditkat tegyen bele, ragaszkodjunk a teljesen hagyományos kerámi tárcsa kondikhoz (esetleg lehet négyzet alakú is, de mindenképpen kerámia). Elkóknak a Yageo miniatűr LowESR sorozatát ajánlom (Lomex, 10-20 Ft/db). Hangerő szabályzásra kössünk a bemenet elé egy 10 kohm-os potmétert (Lomex fémházas, 2x10k A tipus). Apropó, ez nem Lomex reklám akar lenni, de hát ott szoktam beszerezni az áramkörökhöz valót, ezeket az akatrészeket próbáltam ki (hallgattam meg), és elég jutányosak az áraik is.

Hogy eléggé ki lehessen vezérelni az erősítőt, legalább +/-12V-ról kell járatni. Az áramfelvétel maximum 200mA. Ha nem vagyunk túl felkészültek, célszerű lehet két 12V-os dugaszolható tápegységről járatni. Használat előtt ellenőrizzük, hogy a tápegységek kimenő feszültsége üresjáratban nem éri el a a 20V-ot. Ne használjunk stabilizátort. A fényképen látszik, hogy én egy 2x9V-os kis trafót tettem a panelra, mindkét szekunderét külön graetz-cel egyenirányítottam, kondival szűrtem, és a föld felé csak a kondik után közösítettem a megfelelő vezetékeket. Egy kicsit zavar, hogy talán jobb eredményt kaptam volna, ha mind a két oldalnak megcsináltam volna külön a tápot. A 220V-os vezetéket közvetlemül a trafó primer lábainak tappancsaira forrasztottam, majd Pattex pisztollyal jó vastagon bevontam műgyantával.

Aki igényes, és fejhallgatón (walkman is) szerete zenét hallgatni, annak érdemes megépítenie ezt a kapcsolást, mert igazán nem kerülnek sokba a hozzávalók. Az áramkör különösebb beállítást, bemérést sem igényel, akár két 9V elemről is ki tudjuk próbálni. Érdemes kipróbálni akár egy jobb minőségű Walkman és a fejhallgatója közé illesztve, meglepően szebben fog szólni. Sokat kisérleteztem ( pl. FH1 is), sok kapcsolással, tranzisztorral, FET-tel próbálkoztam. Talán egyedül az elektroncsövek mellőzése róható fel nekem. Szóval arra akarok kilukadni, hogy bár az áramkör nem mutat fel egzotikus alkatrészeket, követhetetlen és rejtélyes kapcsolási sémát, mégis meglepően kiegyensúlyozott, nyugodt és ugyanakkor részletes hangképet produkált bármely általam fellelt fejhallgató kimenethez képest. Az egyszerűség ellenére, a kapcsolás két kritikus pontjára szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik az alkalmazott kondenzátorok. Hiába használtam a végfokonál korábban bevállt kondenzátorokat, bizony mindegyiket át kellett kötni egy kerámia tárcsa kondival. A másik az áramkör kapcsolási sémája. Ha valaki meg akarja változtani, lelke rajta, lehet hogy sikerül jobbat találnia, nyilván én is valahogy így jutottam el ehhez a kapcsoláshoz. De például megpróbáltam az alkatrészek számát csökkenteni, és ezért a bemeneti fokozatot invertáló kapcsolásúra alakítani. Hiába használta ugyan azokat az alkatrészeket, a hangból valami mégis elveszett.

És ezt egyenlőre nem tudom megmagyarázni, miért ez, és miért így szól a legjobban... talán csak nekem.


FE6 Panel

2006-02-21


Többen érdeklődtek az FH2 fejhallgató erősítő után, ezért az ő kedvükért leközlöm a paneljének tervét. Pontosabban ez nem az eredeti panel, mert az még egy kicsit más kapcsi rajzhoz készült. Miközben abból akartam PDF-et készíteni, akkor jöttem rá, hogy azon a panelen sokat faragtam, és drótoztam át, mire átalakult a leközölt kapcsolásra. Ezért készítettem egy újat, ami nem fog gondot okozni. Szerintem csak az a biztos, ha kipróbálom, de ezt a verziót nem építettem meg. Azért igyekeztem hibátlanra tervezni, de ha találtok valamit, írjátok meg és kijavítom. A kapcsolásban sok elkóval párhuzamason van kötve 10nF. Ezek kerámia tárcsa kondik, külön helyet nem terveztem nekik, a forrasztási oldalra, közvetlen a kondik lábára kell forrasztani őket. Egyébként érzés szerint, ha gondoljátok el is lehet hagyni. A 470nF-os kondik Siemens szeletelt kondik, ilyet nem biztos hogy kaptok, ezért több lyukat is hagytam, remélem belepasszol valamelyikbe amit sikerül beszerezni. Az erősítő bemenetére egy 10kOhm-os potméteren keresztül lehet számítógép, CD, magnó miegymás jelét kapcsolni. Esetleg érdemes két párhuzamasan kötött csatlakozót alkalmazni a bemeneten. Így nem kell ki-be húzogatnunk a vezetékeket, egyszerűen két készülék közé köthetjük erősítőnket.

Itt a vége, fussatok el véle, legytek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.