DAC, mire füleljünk?

 

2019-03-12 - Szeánsz komoly következményekkel (MOD)

2018-11-29 - Bedobozolva

2018-11-02 - Kibővítve

2018-10-23

Az úgy kezdődött... hogy visszaütött. Majdnem, de most úgy kezdődött, hogy Mek Elek barátom átjött hozzám, és magával hozta ezt a kis DAC-ot.

USB-re rádugtuk, kapott tápot, Windos felismerte, működött.

Egy vagy két éve kénytelen voltam áttérni a 64 bites Windows-ra. Ugye nem kell mondanom, az öreg M-Audio Revolútion 7.1 hangkártyámhoz nem készült 64 bites driver. Érdekes, hogy Linux alatt ez nem probléma. Szóval vettem egy M-Audio M-Track 2x2 USB-s külső hangkártyát, vagy beszéljünk inkább hang modulról?

192 kHz, 24 bit, és meg is voltam vele elégedve, amikor jött Mek Elek. És az a kis kártya többet tudott, pontosabban szebben tudta. Ez néhány ki/be dugdosás, oda/vissza csere alapján számomra egyértelművé vált. Ez persze nem hagyott nyugodni, elkezdtem az Internetet túrni, hol lehet ilyesmit szerezni. Ez s kisDAC sem egy mai darab, szóval ma már nem hozzáférhető. Olvasgattam ki mit ír, az egészből átlagot vontam, majd végül tulajdonképpen vakon, de viszonylag bagóért, berendeltem Kínából az alábbi kártyákat:

Magát a DAC-ot a nagyobbik kártyán találjuk, aminek ES9038Q2M DAC Decoding Board a neve. Ez tulajdonképpen az olcsóbb és kicsit egyszerűbb változata a ES9038Pro DAC-nak, ami ha hinni lehet az Internetnek, ma a legjobb DAC, amihez hozzá lehet jutni. A Pro vátozat olyan 200 USD körül szerezhető be e kínaiaktól, de neves cégektől 1000 EUR fölött is vehetünk olyan kütyüt amiben ez az áramkör van. Kapcsirajzot nem adtak hozzá, egyenlőre csak sejtéseim vannak, mi/merre/micsoda. Mondjuk a kártya közepén az a kis fekete vacak, amiért konkrétan fizettem. Tulajdonképpen +5V és +-15 V kell neki. Két trafót, pontossaban 8V-os, és 2x15V-os szekundert vár táplálásul. Majd veszek, de addig az összes tápegységemet kifacsartam, kapott 12V, és 2x18V egyent. Így hozzávetőleg összedugdosva is, alaphelyzetben teljesen néma az áramkör. Azért ez a táp dolog nem hagy még nyugodni, szerintem azokat a bazi nagy elkókat le fogom cserélni kisebbekre, meg csinálok hozzá egy kis tápot, feszültségenként külön egyenirányítva/szürve. 20-20mA alatt van az áramfelvétel ezekben az ágakban, arra 100uF is bőven elegendő, nem hogy 8200uF. Mondjuk azok az uborkásüvegnyi kondik míg feltöltődnek/kisülnek, a DAC vicces hangokat tud kiadni. Gondolkodtam, hogy esetleg a fejhallgató kimenethez kellenek, de azt egy 5532 szolgálja ki, a hangja így önmagában felejtős, valószínűleg a csatlakozóját is le fogom venni.

Jobb oldalon az a kisebb kártya egy Amanero USB I2S kompatibilis kütyü. Lehet venni mást is, de ez talán az újabb és ajánlottabb. Ez maga az USB illesztő, vezérlő. Ennek nem kell külön táp, megelégszik az 5V-tal amit az USB-ről kap. Bedugtam, illesztő programot letöltöttem/telepítettem, működött. Persze előzőleg ráforrasztottam egy tüskesort, és rádugdostam az átkötő kábelt.

Amikor megszólalt végre a zene, aznap délután nem tudtam letenni a fülest, kikapcsolni az erősítőt/hangfalakat. Az ismerős zenéket én még így nem hallotam megszólalni. Akkor tapasztal ilyesmit az ember, amikor mondjuk MP3-ról lostless-re vált. Nem olyasmire kell gondolni, hogy megjelent egy csomó magas, vagy jobban dübörög a mély. Nehéz elmondani, a hangkép, a spektrum, a hangszin nem változik, és ugyanakkor a hang sokkal részletezőbb lesz, részletesen lehet mindenfélét hallani. Mintha legalább 30dB-t javult volna a hang. Ez persze nagyon szubjektív értékelés, de az ember nehéz helyzetben van, mintha aról kellene írni, hogy az egyik gulyás leves mennyivel jobb volt a többinél. Csak sajnos megint mindet meg kellene hallgatnom, és sarkaiból fordul ki a világ, melyik zene jó, és mi felejtős.

Türelmesen kivártam, amíg a megrendelt dolgok megérkeztek. Azután akadtak kisebb gondjaim is. Így néz ki a csomag, a kondik kinyomták a tetejét. Szerencsére a kártyának nem lett baja.

A nagyobb gondot a kajlán beforrasztott RCA csatik okozták, de hát nem azért tart az ember itthon forrasztópákát, hogy csak ezért vissza küldje a kütyüt Kínába. Jobb szélen az a kis rózsaszín 3,5-ös jack csati a fejhallgató kimenet, jó ha van, de jobb ha nincs.

Még egy kép a DAC-ról. Tetszett a kártyában, hogy viszonylag jobb RCA kimenetei voltak, és ELNA audió elkókkal van szerelve. A Pro kártyákon van differenciál kimenet, amit én nem használnék. Nem tetszik, hogy azt az egy Gretz-et megtakarították a +/- tápnál, és az uborkás üvegeknek sincs szerintem itt keresnivalójuk, az 5532-vel együtt. De majd időt kell szakítsak rá, persze azt megelőzően, hogy veszek hozzá dobozt, meg trafókat. Remélem az írásommal tudtam segíteni azoknak, akik hasonló cipőben járnak mint én.

Időközben gondolkoztam, hogyan fogom táplálni a DAC-om, hogyan fogom bedobozolni. Igyekeztem végigbogarászni mi hova megy. Nagyjából csillagpontos a vezetékezés, de azért több helyen utolérhető az autómatikus huzalozás. Revideálnom kell magamat, a kis rózsaszín csatlakozó nem fejhallgató kimenet, hanem csak simán párhuzamosan van kötve az RCA csatikkal, annak aki 3,5 Jack csatival akarja a hangot kicsatolni. Azután kínálta magát a foglalatban lévő JRC (japán) gyártmányú NJM5532 OpAmp, hogy belepróbáljak valami jobbat. A JRC NJM4580, amit az FH5 fejhallgató erősítőben használtam nem volt rossz, de átütő sikert nem hozott, ezért vegyes emlékeim vannak a JRC-ről.

Először egy BurnBrown gyártmányú OPA2134-et próbáltam bele. Nem szólt jól. Azután elővettem egy Texas gyártmányú NE5532-t. Azzal kicsit jobb volt, de még midig hiányzott a hangból a légiesség. Szóval győzött az eredeti JRC NJM5532, visszatettem. Azért gondolom ki fogtok próbálni számos IC-t, írjátok meg, ha valamelyikkel sikerült a DAC-on javítani.

A következő próbálkozásom a 8200uF kondik lecserélése kisebb, 470uF LowESR kondikra. Azt terveztem, hogy valami laposabb áramvonalast dobozba fogom a kártyát szerelni. Az a két nagy kondi gyakorlatilag az OpAmp tápellátásáért felel. Az OpAmp +/- tápágakban kevesebb mint 20mA áramot vesz fel, ahhoz 47uF elegendő lenne. Normálisan. Mert a 470uF kondikat meghallgatva bizonytalan lettem, hogy nem vesztettem-e valamit a dinamikából, szóval inkább visszaforrasztottam az eredeti kondikat. Gyanítom, hogy valami a táp körül nem klappol, de ezekkel a bazi nagy kondikkal jó a hang, lusta voltam tovább kísérletezni vele, maradt úgy ahogy volt.

Ideiglenesen! életveszélyesen! összebütyköltem két 6VA panelbe ültethető trafót és rákötöttem a DAC-ra.

A kártyának kell 1 x 9V, ebből csinál 5V-ot a chip-nek, és 2 x 15V, ebből csinál +/- tápot az OpAmp-nak. Nem tapasztaltam, hogy zajosabb, brummosabb lett volna tőle a kimenet. A trafókat tologattam az áramkör körül, nem tapasztaltam, hogy az áramkör érzékeny lenne a trafók szórására. Viszont olyan érzésem volt, mintha a dinamika tovább nőtt volna trafós táplálástól. Készítek majd egy kis panelt a trafóknak. Igyekszem bedobozolni, s akkor teszek majd még fel képeket.

És eljött ez a nap is, a DAC bekerült egy dobozba. A két kis trafó rákerült egy panelre, így már kevésbé életveszélyes. Azt tapasztaltam, hogy nem szórnak rá az áramkörökre, pontosabban nem hallható a hatásuk, egész pontosan ha szünet van a zenében, akkor néma csend van a kimeneten. Apropó kimenet, ezek a kínaiak képtelenek egyforma vastag feket és piros RCA csatit gyártani :(. Lehet, hogy nem kellett volna vacakolnom velük, hanem venni két normálisat...

Régóta őrizgettem ezt a kis doboz, hogy most új életre keljen.