Bootloader (firmware) feltöltés

2018-10-15

 

Az Arduino GNU, ezért hozzáférhető a kapcsolási rajza, és akár magunk is megépíthetjük. Ha megépítettük, a kártyánkra fel kellene tölteni, be kell égetni az alap programot, Arduino szóhasználattal bootloader-t. A bootloader-en az angol ősemberek a csizmahúzót értettek. Azután eljött a számítástechnika kora, és azt az első programot kezdték így nevezni, ami lehetővé teszi a további programok, általában az operációs rendszer betöltését. Ha nem vagyunk túlzottan szőrszálhasogatók, azt mondhatjuk, hasonló beégetett/előre betöltött program a PC-k BIOS-a. Mint írtam, akár magunk is építhetünk Arduino kompatibilis kártyát, de nemigen teszünk ilyet. Ennek az az oka, hogy Kínából (pl. aliexpress.com) olcsóbban lehet rendelni megépített kártyát, mintha itthon megvennénk a hozzá való alkatrészeket. Én például NANO kompatibilis kártyát vettem, hozzávetőlegesen 2 USD,tehát kevesebb mint 600 HUF-ért. Egy original Arduino NANO az Arduino Store-ban 22 USD, itthon hozzávetőkleg 8 kHUF, egy kompatibils kártya hozzávetőleg 1800 HUF. Megvan az a mese, amikor a király nem érti, hogy miért üres a kincseskamrája? Talán a kiskukta jelentkezik, hogy majd ő megválaszolja. Sorbaállítja az udvari népséget. A lisztes ládából még összekapar egy marék lisztet, amit beletesz az első ember markába, majd sorba adogatják a királynak, de a végén annak már nem jut semmi. Talán csak az a kérdés, a sor melyik végére állunk?

A kínai verziónak azért vannak hátrányai. Hogy valami amit küldtek nem működne, azt nem tapasztaltam, a bankkártyámmal sem próbáltak meg visszaélni. Az már előfordult, hogy valami nem érkezett meg, az is előfordult már, hogy ilyenkor a kifizetett összeget visszaküldték. Az nem teljesen kiszámítható, hogy mikor érkezik meg az előre kifizetett áru, tehát keresztényi türelem az szükséges. Azután látható, hogy a lábakat be kell forrasztani. Amivel nem számoltam, hogy a chip-be nem volt beégetve a bootloader. A lábakat beforrasztottam, mikró USB kábelt rádugtam, égett a Power LED, villogtatta az L jelzésű LED-et, de kommunikálni nem lehetett vele. Gondoltam, hogy talán nincs rajta az Arduino bootloader, ami később igazolódott. Hogy ennek license oka volt, vagy hogy a feltöltő csatik nem voltak beforrasztva? Bár egy LED villogtató program az volt rajta...

A jobb szélén látható 6 tüske szolgál a bootloader feltöltésére. Aki foglakozott már AVR mikrovezérlőkkel, annak ismerős ez a szabványos ICSP (In Circuit Serial Programming) csatlakozó. Itt látható a bekötése:

Az Arduinokon 6 tüskés ICSP van, de azért talán érdemes tudni, hogy van 10 tüskés változata is. Mivel az Arduino kártyák AVR mikrovezérlőkre épülnek, ezért ezek programozására alkalmas bármilyen programozó használható, többet támogat az Arduino IDE is. Még egyszerűbb a dolgunk, ha van egy működő Arduino panelünk, mint esetemben egy 3 USD értéket kéviselő Arduino UNO klón. Összekötjük a két kártyát:

Szerencsére valaki már szépen megrajzolta Fritzigben az összekötést. Sasszeműek észrevehetik, hogy a +5V láb környékén valami nem stimmel. Az én klón panelemen az IOREF jelű láb helyett is +5V van, én oda kötöttem a tápvezetéket. Ez a varázslat elkövethető más Arduino panelek segítségével is (MEGA, NANO), de figyelni kell arra, hogy nem jó az Arduino számozású lábakat használni. Az égetés hardveresen mükszik, azokat a processzor lábakat kell bekötni, amiket az UNO-n használunk.

Behívjuk az Arduini IDE-t, elsö lépésben kiválasztjuk a proogramozásra használni kívánt kártyánk típusát, esetemben az UNO-t. Nyilván beállítjuk hányas USB porton csatlakozunk hozzá.

A mintaprogramok közül kiválasztjuk az Arduino ISP-t. Ez lefordítjuk/letöltjük a kártyába. Ezzel átalakítottuk programozó fejjé.

Kiválasztjuk, hogy milyen típusú kártába szeretnénk a bootloader-t letölteni, esetemben NANO.

NANO-nál vannak variációk, maradtam az alapnál.

Kiválasztjuk a programozó fej típusát, ami esetünkben az Arduino ISP.

Majd elindítjuk az égetést, és készen is vagyunk.Bár sok anyagot lehet a témában találni az Interneten, nekem sokat segített Saravanan úr alábbi videója:

https://youtu.be/Y3kclMREvlE

Itt a vége, fuss el véle.