Ajánló ( kedvenceim):

2009.04.02.

 

Eredetileg csak a kedvenc programjaimat akartam ajánlani, de később kibővítettem ezt az oldalt hasznos oldalak címeivel is. Előfordulhat időközben, ogy egy-egy program újabb verziója nagyobb lesz, vagy megváltozik a licenc-e. Ha a link nem működik, küldj egy e-mail-t, vagy tegyél egy kísérletet a Google-val :)

Csak egy tipp, manapság sok programnak elkészítik a portable verzióját (nem kell telepíteni) :)

 

Videó
 

 

VirtualDub-MPEG2

Videó vágó, konvertáló program, 1 MB, eredetileg GPL free
Az eredeti program MPEG videókat is kezelő változata. Lehet vele vágni, konvertálni összefűzni, és ha az ember beleássa magát, olyan elképesztő dolgokat tud művelni, amire fizetős programok nem képesek.
 

Pinnacle

Videó szerkesztő program, 1 DVD, 30 nap
Iszonyú nagy. Ha megnézzük, mit tud a Studio Ultimate 11 verzió, 22kHUF-ért mondjuk nem is drága (ha meg tudjuk fizetni :( ).
 

Free-Codecs

Média file-k lejátszásához szükséges modulok
Én melegen ajánlom a K-Lite Codec Pack-ot, a Lame MP3 Codec-et, és a Media Player Classic-ot.
 

Grafika:
 

 

IrfanView

Kép nézegető, manipulátor, 1,2 MB, free
Nagyon gyors, és rengeteg formátumot ismerő kép nézegető program. Menüje magyarítható, +26kB. Számos kép manipuláló plug-in letölthető hozzá, +6.5MB. Jól használható scan-neléshez, kivágáshoz, elforgatáshoz, átméretezéshez, számos formátumba tud menteni. Lehet vele batch üzemmódban konvertálni, vagyis egyszerre több képen is ugyanazt a manipulációt végrehajtani.
 

FastStone Image Viewer

Kép nézegető, manipulátor, 4 MB, free
Az új kedvencem. Kicsit furcsa volt megszokni az IrfanView után, de egy egész más világ. Gyorsabb munkát tesz lehetővé. Alapértelmezésben a képernyő méretére csökkenti a kép felbontását. Entert nyomva thumbnail (bélyegkép) nézetet kapunk. A kép oldalaihoz mozgatva az egeret, előbukkannak a menüi. Több kép manipulációs funkció meg van valósítva benne. Nagyon jól használható a képlopó funkciója. A képre nyilakat és feliratokat, buborékokat helyezhetünk vele. A menüjébe integrálhatjuk (betehetjük :) kedvenc grfikai programjainkat... 
 

Photo Filtre

Kép szerkesztő program, 1,6 MB free
Igaz van a stúdió verziója is, ami nem free, az 10 MB körül van. És van hozzá jó sok plugin. Ami nagyon tetszett benne, hogy a kivágot képrészletet át tudjuk méretezni, és el tudjuk forgatni, mielőtt egy másikba beillesztenénk. Azután ezen kívűl még egy csomó dolog :). Több plugin, számtalan kép, sablon és hasznos leírás található hozzá Lady J. oldalán.
 

MediaChanche

Kép editorok R. Voskától, sherware
Ezen az oldalon számos egyedülálló grafikai, video... programot találsz, én kettőt emelek ki közölük:

PhotoBrush - 6.5 MB
Fotoeditáló program. Fotó retusálásra, rajzolásra eddig a legjobb program, amit találtam. Hosszabb időt töltöttem a PSP tanulmányozásával, de a GIMP-pel együtt kihajítottam. Ebben a programban az egyes effektek is ecsetekkel vannak megvalósítva, nem kell az embernek mindenféle paramétereket, számokat beirkálgatnia. Ha az ember nagyon mellé nyúl, akkor ott van még az eredetit visszaállító ecset.

CompactDraw - 5.3 MB
Vektorgrafikus rajzoló programj. De ez így nem teljesen igaz, mert a vektorgrafikus keretekre olyan megdöbbentően valószerűen feszít rá 3D hatású felületeket, hogy valós tárgyaknak tünnek. 1-2 óra alatt sikerült elsajátítanom a kezelését. Létezik a RealDraw program is, ami talán a PhotoDraw és a CompactDraw egyesítésének tűnik.
 

Akvis

Elképesztő lehetőségeket nyujtó plug-in-ek.
Nézzétek meg a demókat, doksikat, és bámuljatok! Sajnos ez fizetős.
 

Noise Reduction Tool Comparison

Zajcsökkentő programok összehasonlítása.
És nem utolsó sorban, a hozzájuk tartozó link-ek.
 

NED image printer driver

Virtuális printer, 350 kB, demo
Virtuális printer driver. Virtuális PDF printer driver-rel már Dunát lehet rekeszteni, de ezt a drivert felinstallálva, egy olyan nyomtatónk lesz, ami nyomtatás helyett egy képfájlba teszi a kinyomtatandót. Ez rögtön a képnéző programbanban landol, ahonnan tetszőleges formátumban ki lehet menteni (jpg, gif, png...). Nagyon hasznos, ha például web lapra szeretnénk kitenni valamit, olyan programból, aminek nincs bitmap-es kimenete. Korábban csak a PrintScreen gombbal, majd beillesztéssel tudtam operálni. Ez sokkal kellemesebb, nem kell alkalmazkodni a képernyő felbontásához.

Installálása nem nehéz, a következőképpen járjunk el (WXP, W2k):
Egy mappába csomagoljuk ki a letöltött csomagot. Majd  válasszuk ki a Start gomb / Beállítások / Nyomtatók és faxok / Nyomtató hozzáadását. A varázslóban válasszuk a helyi nyomtatót, de ne a meglévő printer porthoz adjuk hozzá, hanem adjunk hozzá egy új portot, aminek legyen a neve NUL. Azután adjuk meg neki, hogy saját lemezt akarunk használni, és mutassuk meg hová csomagoltuk ki a file-kat. Egy kicsit tiltakozik, hogy nincs aláírva a driver, de végül is települ. Ja és nem kell kiválasztani a nyomtatás file-ba opciót. Ha a NED image printer-re nyomtatunk, a Windows\system32\NEDIP.TIF-be kerül az eredmény, amit az alapértelmezet képnézegetővel rögtön meg is mutat.
 

Artrage

Rajzoló program, 13 MB
Ezzel a progival festeni lehet, de hogyan? Az ember szinte hallja a vásznat simogató ecsetet, és az orrában érzi az olaj festék illatát. Sajnos némi pénzt várnak érte :(.
 

Twisted Brush

Rajzoló program, 10-15 MB
Ha valaki egy motoros fűrészt kap a kezébe, mindent fának néz. Hát ennek a proginak az alkotói meg mindent ecsetnek néznek. Napokig lehet bolyongani az ecsetei között. Van például felhő rajzoló ecset, robbanó ecset, növény rajzoló ecsetek, de egészen extrém a comics (képregény, rajzfilm figura) rajzoló ecset...
 

NeoPaint

Rajzoló prg. bitmap képekhez, 4 MB, 1 hónap
Egy kicsit már régebbi program. Egyszerűen kezelhető (gyerekeknek is) és jól használható. Van DOS-os verziója is, akkortájt egészen különleges volt. Számos eszközt kínál, jól lehet vele képeket átméretezni, átszabni, feliratozni, pecsételni, átkonvertálni, GIF kép palettáját átszerkeszteni.
 

Kea Coloring Book

Rajzoló, kifestő program gyerekeknek, 2 MB, free
Letölthető hozzá számos kép, de lehet bele GIF-eket iportálni is.
 

Web:
 

 

Opera

Web böngésző, 6,5 MB, free
Web böngésző, levelező, letöltés vezérlő. Nem fogja a vírus - talán ez így teljesen nem igaz, de egy tiszta száraz érzés az IE-hez képest. A 8.5-ös verzió óta ingyenes. Egyedülálló a bookmark kezelése, rögtön abba a csoportba lehet a bookmark-ot felvenni, ahova tartozik, nem kell később pakolgatni, és tényleg névsorba tudja rendezni, tényleg megmutatja mikor vettük fel, iletve mikor voltunk ott utoljára, sőt beépített szemetes kosara is van. De egyébként is gyors, több lapot képes megjeleníteni (füles technika)...
 

Firefox

Web böngésző, 7,5 MB, free
Egyre jobban terjedő web böngésző program. Számos kiegészítés (plugin) letölthető hozzá. Én nem tudtam az Opera után hozzászokni, de az az igazság, hogy egyes web lapok az Operával nem érhetők el (bankok, IWIW...), ezért néha ezt is használom.
 

HTTrack

Off line web böngésző,  2.7 MB, free
A teljes web lapot, vagy web helyet letölti szőröstől-bőröstől, script-estől a gépre, és közben korrektül kijelzi a dolgok állását. A letöltött anyag frissíthető is. Van magyarítása. Egyrészt azért jó, ha egy lap szerkezetét meg szeretnénk nézni, de böngészőből nem tudunk mindent lementeni (scriptek), de másrészt adott esetben jó elmenteni egy-egy fontosabb web lapot, mert mint bizonyára tudjuk, az interneten semmi sem állandó.
 

AM-DeadLink 

Érvénytelen linkek kigyüjtése, 550 kB, free
MS IE, Opera, Netscape (Mozilla) bookmark-jait tudja ellenőrizni, és egy táblázatban kijelzi melyik link halott, melyi ok. Ez fontos mert van olyan progi, amely önhatalmúlag kicsapja az álta halottnak talált link-eket. Magyar nyelvet is tartalmazó kiegészítés +250k.
 

Namo WebEditor 

Web lap szerkesztő, 170MB, 1 hónap
A mérete változó, attól függően, melyik verziót sikerül letöltenünk. Ami a legjobb benne, hogy nem kell értened a HTML-hez, WEB-hez, na jó, mondjuk nem nagyon. Minden benne van ami egy web laphoz kell. A lapot egyszerre három nézetben kezelhetjük (szerkesztés, html forrás, és előnézet), vagyis szerkeszthetjük a lapot, nem a kódot kell bütykölni, de csak egy kattintás és máris turkálhatunk abban is, a következővel fülön pedig megnézhetjük. Kezeli a frame-ket, layer-ket, táblázatokat, gombokat, script-ket. Beleilleszthetők külső programok, egyszerre két web browser-rel is képes megmutatni a lapot. Néhány müveletet el tud végezni a beillesztendő képeken, és tud tumbnail-t (bélyeggyüjtemény) készíteni, árnyékolni...
 

NVU

Web lap szerkesztő program, 8 MB, GNU, free
Ez egy jól használható ingyenes web lap szerkesztő, ami szintén képes egyszerre három nézeten keresztül megmutatni a munkánkat. Ha akarunk kódolhatunk is, de dolgozhatunk anélkül is. Magyar helyesírás ellenörző modullal letölthető innen a program: Studio Art 2009 De ami fontosabb, itt találhatók hozzá oktató filmek is, amelyek hozzásegítenek, hogy belefogjunk saját web lapunk bütykölésébe.
 

Fejlesztés:
 

 

PCB Designer 

Nyomtatott áramkör tervező, 800 kB, 1 hónap
Nyomtatott áramkör rajzoló program. Kifejezetten nekünk kell a panelt megrajzolni, tehát nem képes megtervezni, de cserébe nem kell repülős vizsgát tennünk, és azzal sem kell megküzdenünk, ha valamit másként gondolnánk, mint a tervező program. Néhány óra alatt elsajátítható a kezelése. Win alatti program, úgyhogy tetszőleges nyomtatóval használható. Tud gerber file-ba exportálni. Számos elemkészletet (SMD-k, DIP, csatik, discrete-elemek...) kapunk hozzá iduláskor, de gyerekjáték saját elemeket, elemkészleteket készíteni hozzá. Egészen annyira, hogy készíthetünk sematikus rajzi elemeket is hozzá, és akkor rögtön kapcsi rajzokat is tudunk vele készíteni. Átválthatunk metrikus, és inch-es mértékrendszerbe. Használhatunk számos réteget, szinte teszőleges vonal vastagságot, forrszem méretet, illetve pad-ot. Eddig egyetlen problémám az volt vele, hogy a letett forrszem méretét nem tudtam kijeleztetni vele.
 

Bray's Terminal

Terminál emulátor, 300 kB, free
Soros porti terminál program win alá, elsősorban HW fejlesztéshez ajánlhatom. A kiválasztott soros port minden paramétere szabadon beállítható. Hexában és decimálisan is kiírja a vett karaktereket. Lehet makrókat is használni, vagyis szekvenciákat letárolni, és azokat kiküldeni.
 

Tera Term

Terminál emulátor, 1 MB, Free
Annak ellenére, hogy 1999-ben fejezték be a fejlesztését, nagyon jól használható program. VT100 emulációra képes. Ezt nem csak soros porton, hanem hálózaton keresztül is tudja. Jól jöhet, ha valami aktív eszközt távolról kell manage-elnünk.
 

IC-Prog 

uC égető prg., 1 MB, free
uC égető/kiolvasó prg. Számos uC, sőt uC családot ismer: 12Cxx, 16Cxxx, 16Fxx, 16F87x, 18Fxxx, 16F7x, 24Cxx, 93Cxx, 90Sxxx, 59Cxx, 89Cx051, 89S53, 250x0, PIC, AVR , 80C51. Valójában egy Joly Joker prg., mert ugyanígy sok égetőt is tud kezelni: JDM (Ludipipo), Conquest, TAFE, TAIT 'Classic', Parallel TAIT, Fun-card, SCHAER, ProPic II, STK200, AN589, WILLEPRO, Fluffy2, DL2TM, ER1400. Szintén fontos szempont, hogy Windows 95/98/NT/2000/ME/XP alatt is működik. Talán nem a leggyorsabb (bár a kiolvasáson javítottak), de jól működik.
 

UltraEdit

Programozói editor, 1.5MB, 21 nap
Programozói szövegszerkesztő, talán több mint 100 pr. nyelvhez letölthető beállítás, da szabadon programozható, project kezelés, menübe építhető fordítás. Szerintem megéri a magyar regisztráció árát, a Macasoft talán mókásnak ható neve ellenére korrektül küldte a számlát és a regisztrációs kódot is, ami a következő verzióig volt jó. Ha valaki ismerte a MultiEdit nevü DOS alatti szövegszerkesztőt, szerintem az volt a szövegszerkesztők királya. A Win alatti verziója már nem annyira tetszett, inkább az UltraEdit jött be. Azóta is néha megnézegetem a programozói szövegszerkesztőket, de az UltraEdit-et egyenlőe nem cserélem le, annak ellenére, hogy az éppen használt nyelvekhez való konfig file, illetve a saját szószedet beállítsa egy kicsit macerás. Viszont nem emlékszem, hogy másik program képes lett volna a program file-ban lévő fuggvényeket a bal szélre kigyűjteni, és arra kattintva a függvény elejére ugorni. Sok funkcióját meg lehet találni egyes programokban, de az összeset így egyben nem.
 

B Knudsen Data

PIC C fordító, 1 MB, free 1 k-ig
PIC C fordító. Legtömörebben fordít, szerintem nagyon kézreálló szerszám. Sajnos nem lehet lib-ket használni, 1 kB-ig free. Hosszabb program esetén az assembly-t elkészíti, és azt le lehet más programmal fordítani. Vannak olyan speciális nyelvi elemei, amik a PIC-ek lehetőségeinek maximális kihasználását biztosítják, de a standard C nyelvben nem találhatók meg.
 

Foxit Reader

PDF olvasó program, 1-4MB, free
Kicsi, gyors és csupán egyetlen exe, telepíteni sem kell (vesd össze Adobe Acroba Reader 8).
 

Programok:
 

 

OpenOffice

Irodai programcsomag, 90-110 MB, free
Komplett integrált irodai programcsomag. Tartalmaz szövegszerkesztőt, táblázat kezelőt, bemutató készítőt, vektorgrafikus rajzolót. MS Office 97, 2000, XP-t tud fogadni, illetve exportálni, kezeli az Unicode-t és XML-t. A menüje és a helyesírás ellenörzése magyar. Közvetlenül tud PDF-be nyomtatni. Rajzoló része teljesen méretpontos, én ezzel rajzolom az előlapjaimat. Sőt a fúráshoz öntapadós lapra nyomtatom a rajzot, és ezt az előlapra ragasztva sablonnak használom. Van Win és Linux verziója is. Érdekes, hogy amíg a MS Office különböző verziói nem kompatibilisek egymással, addig az OOO meg tudja emészteni azokat, és képes közöttük konvertálni is. Arra is volt már példa, hogy az MS-ben írt összegabajodott szakdolgozatot az OOO-val sikerült megmenteni. Egyetlen területen nem kompatibilis az MS Office-szal, a belső programozási nyelvében, tehát azokat az alkalmzásokat nem lehet simán áttenni, amely ezekre épűl. De ha valaki egy kifogástalan szövegszerkesztőre, vagy kiadvány szerkesztőre, vagy táblázat kezelőre van szüksége, vagy prezentációt szeretne csináni, esetleg nincs szüksége okvetlen egy Corel Draw-ra, esetleg PDF-ket szeretne írni (nem módosítani!), és mindezt ingyen, akkor Open Office Org. Mindenféle rémhírekkel ellentétben céges használatra is ingyenes. Nagyon bizalmatlan emberek a forráskódját is végig mazsolázhatják (jó lenne ennyire benne lenni a programozásban:). Már csak azért is érdemes nekifutni, mert lehet, hogy egyszer megpróbálsz Linux-ra váltani, vagy Mac-re? Közben a 2.x verzióval megerősödött a Base, az adatbázis kezelő része. Van egy beépített motorja is, de képes számos SQL serverhez kapcsolódni. Jelenleg ez a legintenzívebben fejlesztett része. Végül részben egy kis személyes hozzájárulás az OOO-hoz, érdemes bekukkantani a web lapjaim között a Műhely sarok / Kiegészítések Open Office-hoz linkre.
 

Total Commander

File kezelő, 1.5MB, 1 hónap
Ez az a program, amitől használni lehet a windows-t. Bár az MS szemét annyira csípte az eredetileg Windows Commander névre hallgató program, hogy a szerző kénytelen volt átnevezni. Szóval majdnem mindenki használja. File kezelő, FTP kliens, ismeri a legtöbb tömörítőt, a kicsomagoló rutinok általában helyből be vannak épitve (zip, arj, rar, ace, uc Win cab, linux tar, gz), képes a tömörítvény szerkesztésére is. Letölthető hozzá számos plug-in (kiegészítő modul, pl. képes a C forrást highlight sitax-szal megjeleníteni, AES128-cal titkosítani, van hozzá registry buggyantó és csak győzd végigolvasni mennyi hasznos és kevésbé hasznos kiegészítőt készítettek hozzá). A magyar honlapról letölthető hozzá magyar help is. Ha már sikerült a menüjén kiismerni magunkat, letölthetünk hozzá extra menüpontokat tartalmazó kiegészítést is. Ez szintén egy olyan program, ami megéri a regisztrációs díját. A kapott regisztrációs kód jó az későbbi verziókhoz is, vagyis csak egyszer kell megvenned a programot. Szerintem ez a korrekt licenc politika. Az Ambrits Informatiká-nál lehet itthon regisztráltatni a programot, honlapjukról elérhető számos TC vonatkozású dolog, valamint rendszeresen megjelenő hírlevelükben tájékoztatnak a programmal kapcsolatos újdonságokról.
 

Nero

CD/DVD iró prg., 20MB, 1 hónap
CD/DVD iró program. Folyamatosan fejlesztik, egyre nagyobb:), igazából egyre több segédprogrammal egészítik ki. Szerintem az összes műveletet el tudja végezni amit egy CD/DVD írótól az ember elvárhat. Képes a track-ket, vagy a már rögzített hangfile-kat MP3-ba konvertálni. Van saját hang editor-a, CD boritó szerkesztője...
 

RegCleaner

Windows registry szerkesztő, free
Windows registry szerkesztő, karbantartó. Segítségével nem veszünk el a registry bugyraiban, külön táblába rendezve kapjuk meg a felinstallált programokat, a betöltéskor autómatikusan elindulókat... És nincs olyan, hogy egy programot nem tudunk eltávolítani mert a win-nek megsérült az uninstall nyilvántartása. Egyébként a bejegyzéseket nem törli rögtön, csak a saját kukájába helyezi át, ahonnan esetleg visszaállíthatjuk. Szóval azért csak óvatosan nyesegessük a registry vadhajtásait!
 

MemTest86

Memória teszt, 60kB, GPL free
Elengedhetetlen program, a PC hibakereséshez. Ha egy PC furcsaságokat kezd produkálni, rejtéjes kiakadásokat, fagyásokat, akkor első lépésben ezzel a programmal ellenőrizhetjük, hogy jól ketyege-e uP, és nincs-e hibás RAM modolunk. A program boot-olható CD vagy floppy image formátumban tölthető. Minő szörnyűség:), 100MB, sőt ma már 10 GB op.rendszer nélkül, közvetlenül a memóriába töltődik a program, és megmutatja a pőre valóságot, a még mindig gépünkben meglapuló karakteres felületen futva. Tapasztalatom szerint, hibás RAM modul esetén, már a futás 4%-a körül hibajelzést ad. Érdemes mindig letölteni a legújabb verziót. Előfordult már, hogy a régebbi verziója, egy újabb chip-set-tel nem volt hajlandó futni.
 

PortableApps

Protable verziójú programok fellelési helye.
Egy keretmenü is letölthető hozzájuk.
 

Portable Freeware Collection

Protable verziójú programok fellelési helye.
 

John Haller

Protable verziójú programok fellelési helye.
 

Honosító Műhely

Magyarosított programok fellelési helye.
 

CCleaner

Windows karbantartó, takarító, konfiguráló, 600 kB, free
A Download - Other builds lapról letölthető portable verzióban is. Nagyon kellemes kis program, megszabadulhatunk a temp file-któl, a registry-ben maradt szeméttől, de kivághatjuk a nem kívánatos autómatikusan induló programokat is.
 

SIW

Windows rendszer információk kigyüjtése, 1,6 MB, free