Vezetékes Internet megosztása Win7 laptoppal WiFi-n

2013-04-17

 

Ha külföldre megy az ember, előfordul, hogy olyan helyre keveredik, ahol van vezetékes internet, de nincs Wi-Fi. A mobil eszközökhöz meg kellene a kapcsolat, a roaming az cseppet sem tréfás összegbe tud kerülni. Ebben az esetben jelenthet segyítséget az alábbi írásom, igazából az internetről szedtem össze az infókat. Az állítgatást célszerű még kiutazás előtt kipróbálni/belőni.

Tehát a laptop kábelen keresztűl éri el az internetet. A wlan-t fogjuk megosztani, egy úgynevezett acces-point-ot fogunk létrehozni.

Első lépésben, ellenőrizzük, hogy fent van-e a gépen a Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter driver-e? Nekem fent volt, de frissíteni kellett.

A beállítást részben parancssorból fogjuk elkövetni, ezért a START / KELLÉKEK / PARANCSSOR elemre az egér jobb gombjával kattintva válaszzuk a "Futtatás rendszergazdaként" lehetőséget.

Ha van rendszergazdai jelszó, akkor azt kérni fogja a gép. Persze nem rögtön ez a szép, mélypiros hátterű ablak fog feljönni, ezért meg kell dolgozni. Én úgy tanultam, hogy az ember több parancsori ablakkal is dolgozhat, ezért nem árt, ha megkülönbözteti, melyikben dolgozik rendszergazdai jogosultsággal. Tehát a színek fülnél célszerű sötét pirosra állítani a hátteret. Nem tudom miért, de alapbeállítás szerint kis bolhapiszok betükkel jön fel az ablak. Érdemes a 12x16 méretű, raszteres betüket választani.

A jó öreg netsh parancs segítségével beállítjuk a wlan interface-t. A netsh wlan set hostednetwork ssid=H3 key=Abc12345 paranccsal állítjuk be, hogy a hálózat neve H3 lesz, a belépéshez szükséges kulcs Abc12345. A netsh wlan start hostednetwork paranccsal pedig bekapcsoljuk az interface-t.

A netsh wlan show hostednetwork paranccsal lekérhetjük az interface beállításait.
Tipikus MS/Win, se azt nem kéri be, hogy akarunk-e DHCP-t, se azt mi legyen a scope ...

Kicsit a hálózati interface-k tulajdonságaiba is bele kell nyúlnunk. START / HÁLÓZAT jobb klatty, "Tulajdonságok".

A feljövő panelen válasszuk az "Adapterbeállítások módosítása"-t.

A H3 adapteren jobb klatty, "Tulajdonság"-okba menjünk bele. Egyedül a TCP/IPv4 legyen bepipálva. Annak tulajdonságait a képen láthatók szerint kell beállítani. Az is lehet, hogy a netsh beállítja. (Igazság szerint én elvacakoltam vele, állítgattam mindent, volt, hogy sikerült elállítanom is, szóval nem biztos hogy a beállítások egymás-utánisága teljesen korrekt, de ezzekkel a beállítsokkal rendesen fog müxeni a mobil.) A netsh hostednetwork valamiért a 137 tartományban szeret futni, nem olvastam pontosan el, lehet, hogy meg lehet győzni másikról is.

A vezetékes hálózati adapter "Tulajdonságait" választva a "Megosztás" fülön a wlan interface-ünk számára engedélyezni kell az internet kapcsolat megosztását.

És végül ha már nincs szükségünk a kapcsolatra a netsh wlan stop hostednetwork paranccsal kapcsolhatjuk ki az interface-t.

Lehet, hogy elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de olcsóbb mint 5-15 kHUF ért venni egy WiFi routert, és az is előfordlhat, hogy az +1 ketyere/ fél kiló is számít.