Neewer i6T EX 600W távirányítható, akkus vaku és egy kis +

 

2020-11-28

Több dolog is egybe esett. Canonról Sonyra váltottam, így a korábbi rendszervakuimat csak adapterrel tudtam az új géphez kapcsolni. Vettem egy eléggé hordozható softbox-ot, amibe rendszervakut lehet erősíteni. Tavasszal egy kiránduláson kipróbáltam hogyan lehet vele erdőben deríteni. Jelentem a rendszervaku erre a feladatra kevés. Rendszervakukban jó, hogy rá lehet tenni a gépre, de egyben rossz is, jobb a vakut távol állítani a géptől. Azután elemmel/akkuval is kell őket etetni. Jő minőségű töltő, Eneloop akkuk, odafigyelés, tartalék, plusz költség... Youtube tele van Godox AD200 vakuról szóló videókkal. Ez egy nagyjából rendszervaku méretű, akkus, hordozható vaku. 200Ws-ot tud a rendszervakuk 50-70Ws-ával szemben. Kezdtem élére rakni a pénzt, meg keresgélni a Sony kompatibilis verzióját, amikor ráakadtam a Neewer (Csang bácsi) termékére a i6T EX vakujára.

Egyrészt olcsóbb, másrészt nagyobb teljesítményű mint az AD200, meg Bowens bajonetje van, amire olyan fényformálót vehetünk, amit a pénztárcánk megenged. Nagy kapacitású akkuja van, villantás után max 1 másodperc alatt újra üzemkész. Általában nem kell full villanás, így szinte semmit sem kell várni rá. Nekem még nem sikerült egy vonásnyit sem kifogyasztani az akkujából egyszerre. Az akkunak elég hülye alakja meg fészke van, de ettől még kifogástalanul teszi a dolgát.

Van állítható erejű LED-es modellfénye is.

A vakuhoz kapunk egy távirányítót, egy tartó csuklót, egy villanócső védő kupakot, egy gumis diffúzór bugyit, egy hálózati kábelt, és egy töltőt. Ja és kapunk hozzá egy reflektort (fém serbli) is, az alábbi képről ez hiányzik. Szerintem nagyon jó, hogy erre a reflektorra ráhúzhatjuk a diffúzór bugyit, és egyből szórt fényünk van és nem kell hozzá semmi más! Rendelhetjük különféle tápdugasszal, de kis hazánkban miért rendelnénk angol vagy amerikai kábellel? Rendelhető Sony, Canon és Nikon változat is, azt hiszem csak a hozzá szállított távirányítóban különböznek. Amúgy nem láttam, hogy ezt a távirányítót lehetne külön rendelni, és lehet, hogy csak önmagával kompatibilis. Csang Neewer nagyon helyesen úgy döntött, hogy Európában is létesít lerakatokat, így rendelhetünk Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból is. Ennek két előnye van, a megrendelt cuccot egy héten belül hozza a futár, és mivel EU-ból jön, nem terheli plusz adó. Jelenleg 410-480 USD az ára.

Nem sok videót találtam i6T EX-ről a Youtube-on, ott is ekézték a Godox AD400-hoz (!) képest. Leginkább a kialakítását, hogy a fenekén van a vezérlőpultja, így nem lehet a vakut a fenekével a padlóra letenni, és így bevillantani a szobát. Meg hogy nics fül a végén, amibe a stódióban bele lehet kapaszkodni. Én is elgondolkoztam, hogy a gyártó inkább stúdió vakunak, vagy inkább hordozható cuccnak szánta? Hozzávetőleg két kiló a súlya, és nem esik jó fogás rajta hurcolászásra. De hát ezen némi gondolkodással segítettem. 5-ös gömb anyagból hajtogattam egy téglalapot, ez rá lett heggesztve egy laposvasra, és az egész le lett fújva matt feketére. Lomexben vettem hozzá 4db 20mm-es M3-as távtartót.

Így néz ki összeszerelve.

Ha a tartókar végéről lehúzzuk az öntapadós gumilapot, csak négy csavart kell kitekernünk.

Mindenképpen kellet valamekkora távtartó, hogy a felfogó csavar tárcsája el tudjon forogni. Én 20 mm hosszú távtartókat vettem, mert így foggantyúnak is lehet majd használni a laposvasat. Plusz előnye a megoldásnak, hogy a garanciát sem veszítjük el, hiszen nem bontjuk meg a készüléket.

Erről beszéltem, fogd és vidd! De tehetünk rá hordszíjat is.

Most már letehetjük a földre is.

Vagy kényelmesen állítgathatjuk a stúdiónkban.

Itt a vége, fuss el véle.