Samsung Galaxy Note 2

2012-12-02

 

Ez most egy kicsit olyan blogos írás lesz. A lényeg, hogy vettem egyet, és ez nem dicsekvés akar lenni, inkább kedvcsináló...

Volt valaha egy kis Nokiám, ami kicsi volt, könnyű volt, mégis majdnem egy hétig bírta egy töltéssel. Volt benne kamera, bluetooth, de telefonáláson kívül nem igen lehetett másra használni. Volt mellette egy Palm TX-em, és ha a szívemre teszem a kezem, ma sincs sokkal többre szükségem, mint amit az tudott. Kontaktok, emlékeztetők, naptár, könyv olvasás, zene lejátszás, néhány game. Ezt a két eszközt szerettem volna egyben.

Két és fél éve jelent meg a HTC Desire, megláttam, megszerettem (első látásra :-), megvettem. Jól fényképezett, volt benne GPS, meg minden okosság, akkor az volt a csúcs. Szerettem-szeretem, de eltelt közben két év. Az egyik szűk keresztmetszet a szűkös memóriája, a másik az akku kapacitása volt. Meg kellett gondolni milyen progit szeretnék még rátenni, és hazaérkezve ment a töltőre. Sőt szükség esetére a munkahelyemen is elláttam a számítógépemet egy mikro USB kábellel.

Kezdtem nézegetni, milyen mostanában a felhozatal mobil telókból. Talán csak szubjektív, de a Samsung termékek rám korábban mindig műanyagos, kicsit gagyi benyomást tettek. Önmagukban talán nem, de ha egy HTC teló, vagy egy SONY tv mellé tette az ember a Samsungot... Idén tavasszal, nyár elején jött ki a HTC one X, és a SGS3. Nekem ugye HTC-m volt, így forral indult. Az SGS3 formájával azóta sem tudtam megbarátkozni. A HTC one X-be minden bele van sütve, nem bővíthető, akku csere nuku, bár szerintem 32GB memóriával egyenlőre el van az ember. Az akku-t sem szoktam cserélgetni napközben, de azért aggasztott, hogy a tesztelők szerint kérdéses, hogy egy napot kibír-e, meg azt állították, hogy az SGS3 kamerája jobb. Addig-addig őrlődtem, míg szép lassan elkezdett csökkenni a két telefon ára.

Közben olvasgattam a cikkeket a telókról, és részben ezért is fogtam hozzá ehhez az íráshoz. A web-en vegyesen találhatók írások. Van amelyik szép részletes elemzés. Van amelyik több hasonló képességű mobilt hasonlít össze. Azután sok olyan van, ami kb. abból áll, hogy a cégektől kapott szóró anyagot kiegészíti a „szerző”, olyan szófordulatokkal mint „hangkeltője”, meg „tepsi”. Ezeket azután a web site-ok egymástól lopkodják/veszik át.

Én szeretnék más szemszögből néhány gondolatot leírni, mint egy hivatásos publicista. Én nem kapok hivatalból egy készüléket egy hétre, hogy írjak egy cikket róla. Nekem súlyos kiadás egy új piacvezető mobil beszerzése. Mondjuk nem állok a legrosszabbul, de amit kiválasztottam, attól azután egy darabig nem is szabadulok. Majdnem mint a házasság:). Régen hallottam egy mondás, a szegény ember nem engedhet meg magának olcsó szerszámot. Vagyis olyan dolgot, ami majd nem fogja hosszú ideig jól szolgálni. Eddigi tapasztalataim szerint ez 2, maximum 3 év :(. Választáskor meg kell néznünk, hogy esetleg 10-20% ártöbbletért mit kapunk, vagy ekkora megtakarításért, majd milyen korlátozottabb eszközt kapunk, ami esetleg majd megkeseríti a mindennapjainkat?

A web-et böngészve azt látom, hogy az emberek egy része a a mobil eszközt a mobil telefonnal azonosítja. Mikor a HTC Desire-t vettem, már akkor is egy PDA-t (Personal Digital Assistant – digitális személyi asszisztens), vagy mini számítógépet vettem, amin mellesleg lehetett mobil telefonálni is. Kifejezetten a Disere-nél (3,7”) nagyobb képernyőjű készüléket kerestem, mert ha mást is akar az ember a készülékkel csinálni, akkor jó a nagy munkaterület. A rezisztív képernyőt cikizik, mert egy tollal kellett bökdösni. Nekem viszont a Palm TX rezisztív képernyője sokkal jobban bejött, azon nem volt gond, ha valamit be kellett gépelni a kis nyomorék betűkön, le kellet valamit rajzolni. A toll sokkal pontosabb munkát tett lehetővé, és kevésbé kentem össze a képernyőt. Bár mint tudjuk az ember egy idő után csak a szépre emlékezik.

Ilyen előzmények után jelent meg a Samsung Galaxy Note 2. A boltokban 150-200 kHUF között szerezhető jelenleg be. Azt szoktam mondani, persze nem abban boltban vettem, ahol 200 kHUF az ára. A net-en számos web áruházban megvásárolható. Azt kell tudni az olcsóbb mobil boltokról, hogy a boltok között akkora nagy a verseny, hogy mindenki igyekszik csőbe húzni a vevőt, pontosabban megfogni. Amit a web boltban hirdetnek az nincs. Minden bolt leírja, hogy rendelést követően visszahívja a vevőt és egyezteti a rendelést. Mindenki alacsonyabb árat hirdet, mint amennyibe a készülék kerül, majd a telefonos beszélgetés során derül ki, hogy az-az ár egy olyan akciós készülékre vonatkozik, amelyik csak németül tud, nincsenek hozzá tartozékok, esetleg töltő sincs, és hálózatfüggő is, vagy éppen csak 2-3 hét múlva tudják szállítani. Ilyesmi. Szóval hívjuk fel a kiválasztott boltot, és ne lepődjünk meg, hogy a vágyaink tárgya, ami hálózatfüggetlen, magyarul tud, itthon garis, számlával, összes tartozékával olyan 5-10 kHUF-val többe kerül. Ugyan ez pepitában, ha egy olyan készüléket szemelünk ki, amelyik már máshol nem kapható, de a web shopban jó áron megtaláljuk. Telefonon egyeztessük mit akarunk, és általában 3-4 órával később a boltban már át is vehetjük. A boltok nagy többsége egy kis lyuk, ahova a nagyker futára kb. 3 órán belül szállítja ki az aktuális rendelést.

Kicsit rövidíteni fogom a telefon nevét SGN2-re. Az ára olyan 20-30 kHUF-fal több mint egy SGS3-é, pedig sokkal többet nyújt. Nagyobb aksi kapacitást, ami három napra is elegendő lehet. Mindenféle görcsölés nélkül gyűröm a készüléket. Volt úgy, hogy napközben csak telefonáltam rajta, és csak 20%-ot csökkent a töltése. Nagyobb képernyő, ami jól jön, ha az ember esetleg bármi mást csinál mint telefonozik. Nem gondolnám, hogy lapát kezem van, de azért elég jól kezembe tudom fogni. Igaz a kezeléshez néha mindkét kezemre szükségem van. Érdekes, hogy az SGN2 mérlegen nehezebb, de kézbe véve a HTC tűnik súlyosabbnak. Egyszer egy áruházban megnéztem a HTC one X és az SGS3 kijelzőjét, és az utóbbi jobban tetszett. Pedig meg vagyok győződve róla, hogy az IPS kijelző a legjobb, most is egy olyan monitor előtt ülök. Talán a HTC el volt állítva, nem tudom, a Samsung kijelzője jobban tetszett. Ráadásul állítólag a SGN2-ben a SGS3-hoz képest egy továbbfejlesztett darab van. Töredelmesen be kell valljam, nemigen szoktam megnézni, hogy látom-e egyenként a pixeleket, de most még egyszer ellenőriztem, és szabad szemmel nem látom őket, ppi-k ide vagy oda. 2 GB RAM van benne, holott manapság a jobb készülékeket és tableteket is csak 1 GB-tal szerelik. Nem tudom van-e értelme a 4 magos procinak, a készülékre nincs panaszom, teszi a dolgát. Van hozzá egy dugasztáp, aminek érdekessége, hogy a Samsug egy kis dugóba olyan elektronikát gyömöszölt be, ami nem melegszik, és a mellékelt USB kábelen keresztül 2A-re tudja a készüléket tölteni. GPS tekintetében tudja fogni az orosz műholdakat is, vagyis elég gyorsan és pontosan képes pozicionálni. Fél óra utazás/navigálás során 10%-át fogyasztotta el az akkunak.

Végére tartogattam csemegének, hogy van hozzá toll! Állítólag Wacom licence. És hát ebben a műfajban a Wacom táblák és monitorok a legjobbak. Egyenlőre még keveset foglalkoztam a tollal, tanulnom kell miket lehet vele csinálni. Sok rajzoló progit már letöltöttem, nagy részüket ki is vágtam. A SGN2 fel tudja ismerni a beírt szöveget (igen ez komolyan müxik), és képes a girbegurbán berajzolt alakzatokat (háromszög, négyzet, kör, ellipszis, nyíl) felismerni és kiegyenesíteni. Nagyon tetszik!. Ha igaz a matek képletek kapcsán még többet is tud, de azt még nem néztem.

Az előbb elhamarkodottan írtam, hogy a végére hagytam. A kamerájáról még nem beszéltem. Szerintem egy ilyen készülékhez mérten kiváló. Eléggé bénázok még vele, gyakran csak full automata módban használtam. Mostanában kezdtem csak próbálgatni a beállításait. Azért van némi késleltetés a kattintás és fotó ellövése között, igaz Canon tükörreflexes géphez vagyok szokva. Kiválasztottam néhány bemutató képet. A képekre kattintva megnézhető az eredeti.

Idén a szárazság után megeredt esőtől sohasem látott mennyiségben bújtak elő a gombák. Nosza, lefényképeztem.

Még a fabatkák is életre keltek.

Ez a kép az Óbudai Temetőben készült. Sikerült egy olyan pillanatott elkapni, amikor a nap egy kicsit jobban átsütött a borongós felhőkön.

Próbáltam egy olyan felvételt csinálni, hogy meg lehessen nézni a kromatikus abberációt (kékes/lilás elszineződés). Talán már egy kicsit kezdett szürkülni, nem nagyon látszik ilyesmi.

Fiammal kísérletezgettünk. Egészen jó fotót sikerült csinálni róla.

Kipróbáltam a panoráma funkciót. Csináltam egy bénábbat is. Ott megzavarta a készüléket a Parlament tornyai, és összemosott két Parlamentet. Itt is van egy kis hiba. Azt hiszem, nekem is még javítanom kell a technikámon.

Ez délután készült, mostanában korán sötétedik. Viszont bekapcsoltam a "Gyenge fényviszonyok" üzemmódot.

Számos öröm éri az embert ezzel a készülékkel. A hozzá mellékelt programok is komoly értéket képviselnek. Az az igazság, hogy több program, amit a HTC-hez külön le kellett töltenem itt helyből már be van építve. Például az elem állapotát az SGN2 beépített progija is jól monitorozza. A különböző beállításokat a saját paneljével igazán áttekinthetően be lehet lőni. Jó a zárolás feloldás, a nyitóképernyőn 5 program közül választhatunk (konfigurálhatóan). Ha SMS-t kapunk az is pluszban felugrik. Kapunk egy hozzáférést a Samsung Apps bolthoz. Innen ingyen letölthetjük a Polaris Office-t, amivel kezelni tudunk MS World, Excell és PowerPoint file-kat is. Azután néhány egészen más dolgot meg be kell szereznünk a készülékhez, hogy kihasználhassuk a képességeit.