Enermax ETS-T40-TB processzor hűtő

2014-12-31

 

Évek óta szépen működött egy AMD Phenom II X4 955 processzor a számítógépemben. Gondolkoztam én már, hogy újítani kellene egy i5 procot, egy Z87/Z97 chipset-es alaplappal, legalább 8 GByte 2400MH-es RAM-mal, de ez úgy 100kHUF-os kiadás lenne... Van egy kis ingyenes proc hőmérő progi, amivel jól lehet monitorozni a számítógép processzor terhelését és hőmérsékletét (a képre kattintva lehet a web lapjára ugrani).

A fenti képen látható, hogy a proc nem izzadja össze magát, pedig általában még ennél is kisebb értékek mérhetők az én terhelésem mellett. Arra akarok kilyukadni, hogy nem nagyon indokolt erősebb vas beszerzése, talán majd a Witcher3 :). A gépemet egyetlen dolog izzasztja meg igazán, amikor a DVD-imet a DVDFAB progival grebbelem be. A képek már az új hűtővel készültek.

Szóval 40-50 fokon szépen működött évekig a proc a gépemben a gyári hűtőjével, full terhelésen 60 fokig kúszott fel a hőmérséklete. Azután vagy fél éve a ventillátor csapágya kikopott, és olyan hangja lett a gépemnek, mintha egy helikopter vergődne benne. Annak idején az orosz számítógépek ventillátoraihoz mellékeltek valami spec totál penetra kenőzsírt, azokat időnként zsírozni kellett. Tehát nem volt teljesen ismeretlen a tennivaló, ventillátor lekap, címke lehúz, és egy csepp műszer olajjal egy-két hónapra még meghosszabbítottam az életét. Indult a kutatás, hogyan lehetne pótolni a döglödő ventillátort. Méretben találtam egyet, de nem volt PWM, és nem szállított elég levegőt. Azután olvasgattam a fórumokat, és vettem egy olcsó (2 kHUF) hűtőt, ami hasonlít a Zalman termékekre. Még a terheletlen procit sem tudta lehűteni. Nagyon elegem lett a sok hozzá nem értő krapekból akik a fórumokra írogatnak, miután telefonos segítséggel életükben előszőr sikerült egy processzor hűtőt kicserélniük a számítógépükben. Persze én volam a süsü, több eszem is lehettett volna, hogy hallgattam rájuk. Azt hiszem csak ezután néztem jobban meg az eredeti gyári hűtőt, amit a fórumokon szapultak, és felfedeztem rajta a Cooler Master feliratot, ami azért nem a legutolsó márka.

Szóval úgy gondoltam marad az eredeti hűtő, és keresgélek a ventillátor kínálatban. Annak idején a Papst volt a csúcs. A cég köszöni, ma is megvan, de úgy láttam nem ilyen kis bigyókban utazik. A számítógép ventillátornál fontos, hogy halk és hosszú távon megbízható legyen. A ventillátor hangja a fordulatszámtól, és a lapátok kialakításától függ. Az alacsonyabb fordulatszám nyilván halkabb üzemhez vezet. Gépkocsi hűtő ventillátornál láttam olyat, hogy a lapátok nem egyenletes távolságban voltak körben, ez is egy megoldás a levegő rezonanciájának csökkentésére. Annak idején a Papst a lapátok geometriájának kialakításával csökkentette a zajt. Az Enermax denevér szárnyakra emlékeztető lapátokat alkalmaz. A időtállóságért a csapágyazás a felelős. Szerintem van a golyóscsapágy (ball ring), meg a többi, magyarán csúszócsapágy. A legtöbb cég mindenféle néven csúszó csapágyas ventiket gyárt. Az Enermax tisztességes golyós csapágyas ventillátorokat gyárt. Ez látszik az adatlapjukból is, 160.000 óra üzemidőt grantálnak az átlag 40.000-rel szemben.

Egy centivel nagyobb volt az új vetillátor, ezért kihagytam az illesztő keretet, és a rám jellemző primitív módon rádrótoztam a hűtőre. Csöndesen működött, de nem bírta a terhelést, 70 fok fölé ment grabbelés közben a proc. Mondjuk DVDFAB-nak lehet szünetet nyomni, de mégsem mehetett ez így. Vagy nem kevert elég levegőt a ventillátor, vagy a hőcsövek is elöregedhettek idő közben? Az biztos, hogy időközben én már ráuntam, hogy 1-2 kHUF-ként dobálom ki a pénzem, a számítógépem meg nem bírja a terhelést. A dilemmát az jelentette, hogy hagyom az egészet a fenébe és 100 kHUF, vagy veszek egy új hűtőt. Ugyan megint böngésztem a fórumokat, de nem hagytam magam megvezetni, sorra megnéztem a gyártók web lapjait és specifikációit. Tessék elmenni az alábbi lapra, és hasonló korrekt specifikációt találni más cégnél, ahol megadják a zajszintet, az élettartamot és a hővezetési tényezőt!

Enermax ETS-T40-TB

Jónak tünt, jó volt az AMD procomra, és a majdan tervezettre is, a korábban felsorolt előnyökkel. Nem cicóztam, legyen 12cm-es venti. Az Iponnál majdnem 11 kHUF-ért rendeltem meg. A PCX-nél kicsit olcsóbb lett volna, de az ünnepek között nem működött, hogy néhány munkanapon belül beérkezik. Iponnál pontosan jött, érte mentem, kifizettem, baromi nagy. Az érzékeltetés végett mellé tettem egy 50 db-os CD gurigát.

Nézzük, mit csomagoltak nekünk? Mindig baromi nagy.

Alapvetően egy baromi nagy ventillátor és radiátor és egy zacskó fémbigyó, amivel a prospektus szerint mindenféle procira fel lehet fogatni.

A négy hőcső közvetlenül a proc fémspkájára fekszik fel, és mindkét végük felmegy a radiátorba.

A bigyók. Van plusz leszorító rugó második ventihez (szerintem nem kell második venti), és hővezető paszta is. Sajnos a felszereléshez az egész alaplapot ki kell kapni. Érdemes jó alaposan lefényképeznünk a gépünkben melyik vezeték hova megy, visszaszereléskor megkönnyítheti a dolgunkat, de így is lehet, hogy szükségünk lesz az alaplap prospektusára is. Ha lehet minnél kevesbé bontsuk szét a gépet, csak azokat a kábeleket húzzuk le ami szükséges, és egyértelmű, hogy hova kell visszadugni.

A régi és az új hűtő egymás mellettt.

A bigyókat az alaplapra felszereltem. A hővezető trutymó felét a procira kentem, a másik felét a hűtőtalpra. Takarékoskodni kell vele, mert nagyon szűken mérték.

Lehet, hogy a bigyókat egy pöttyet lehetne ésszerűsíteni, de az biztos, hogy a hűtő felerősítése egyszerű, és lötyögés mentes. Hogy a másik oldalon is hozzáférjünk a kereszttartó csavarjához, le kell pattintani a ventillátort.

A ventillátor a RAM-ok fölé nyúlik, szerencsére nekem az alacsony profilú modulokkal nem ütközött.

Szerencsém volt a Chieftec házammal is. Mondjuk eddig nem volt bezárva, de rá tudtam a fedelet tenni, pedig a hűtő tényleg hatalmas. A hűtő 38-40 fok között tartja alap terhelés mellett a procot, miközben a szobában 25 fok körül van. Maximális terhelésnél, grabbelés közben 47 fokig megy fel a proc. A fenti képek már az új hűtővel készültek. Kipróbáltam, mennyire számít, hogy be van zárva a ház, vagy leveszem az oldallapját. Nyitott oldallappal hozzávetőleg 1-1, 5 fokkal volt talán kevesebb, ami majdnem a mérési hiba szintje. Én ezek alapján ajánlom ezt az Enermax hűtőt mindenkinek, aki megbízható megoldást keres!