Android - Ami nekem bejött

2012-07-25

 

Mármint az Android is bejött nekem, de most azokat az androidos programokat gyűjtöttem egy csokorba, amelyek nekem bejöttek.

2010 elején már erősen nézegettem merre lehetne továbblépni a Palm TX + Nokia 2310 kombóból. Szerettem volna egy olyan kéziberendezést, ami egyesíti a kettőt. Sajnos a Palm befuccsolt, az Apple drága, és azt olvastam korlátozott, a Windows-ból meg elegem van desktop-on is. Az Android csillaga meg feljövőben. Igazából a HTC készülékeit elég sokat nézegettem. Amikor megjelent a HTC Desire, úgy éreztem ez lesz az, ami nekem kell. Elmentem a Speedshop-ba, megtapiztam és szerelem volt első tapogatásra. Alig bírtam egy kicsit várni, és persze egy másik boltot keresni, ahol egy kissé olcsóbb volt. Most már másfél éve birtoklok egy HTC Desire-t. Ezt azért írtom le, mert én ezen próbáltam ki az alábbi programokat, amik bejöttek nekem, lehet más készülékeken másképp muzsikálnak. Az AppMonster és a MyPhoneExplorer progik segítségével nyertem ki a telómból a képeket. Eredetileg tettem fel mátrix kódokat, meg plusz képeket az adott programról, de ezek a lutaságom áldozatai lettek. Az Android Market-en, ha név alapján rákeresünk, megnézhetjük a programról feltett screen shot-okat, elolvashatjuk a tudnivalókat.

 


 

Ez most nagyon bejött nekem. Eddig elégedett voltam a HTC Desire Sense felületével, de ez a progi megteszi azt, hogy olyan lesz mintha Android 4 futna rajta.
2012-07-25


 

Ez egy kiegészítő progi, a telo bejelentkező képernyőjét alakítja át olyanra mint az Android 4-é.
2012-07-25


 

Autodesk Sketcbook Mobil express. Ha valaki mondjuk rajzolni/festeni akar, eddig a legjobb program. Persze egy tablettel joban használható, mint a telómon. Van free változata is.
2012-07-25


 

Ez egy jól használhatónak tűnő CAD program, még nem sokat próbáltam.
2012-07-25


 

Ez egy durva program, a vele modifikált kép alkalmas öri-hari kiváltására :)
2012-07-25


 

Ez gyerekorom egyik logikai játéka, amikor egy lámpát egy vonallal kellett megrajzolni. Itt sokkal több feladatot kapunk.
2012-07-25


 

Ez a régi csőfektető játé logikai játékként való újraértelmezése. A táblán úgy kell a csöveket forgatni, hogy a víz a csapból a kiflyóig eljusson.
2012-07-25


 

Ez a progi megmondja a dal címét/ekőadóját, amit éppen hall. Vagyis csak a rádióhoz kell tartani. Perszo kell hozzá adat kapcsolat, meg a magyar dalokat nem ismeri.
2012-07-25


 

Kártya játék csomag. Kis képernyőkön is jól látszanak a lapok, de a kezelés is jól meg van oldva.


 

Az Androidnak nem esik nehezére több program egy időben való futtatása, de ha úgy gondoljuk, ezzel a progival kilőhetjük a háttérben futó alkalmazásokat.


 

Könyv olvasó prg., eszi  TXT, PDB, PRC (Palm) formátumokat és ismeri as magyar karakter készletet. Egyszerűen be kell másolni a könyveket az SD kártyára, és a programban hozzáadni a Library-hez. Át lehet a kijelzést szinezni, van éjszakai mód. Egy csúszkával lehet a könyvben előre-hátra mozogni, illetve a lap tetejére vagy aljára koppintva lapozni.


 

Ez egy aktív háttérkép. Nagyon szemléletesen mutatja be a teló gyorsulás szenzoraiban rejlő lehetőségeket. Veszünk egy képet, azután kijelöljük hol mozogjon, ha rázzuk a telót (célszerűen egy csajos képet választani, amin megjelöljük a két cicit). Sajnos eredetileg fizetős.


 

Csak csettinteni tudok, hogy mi mindent bele lehet építeni 200kB-ba. Kategóriákat tudunk létrehozni, (grafika, jéték, mérés...) majd kijelölhetjük, mely programok tartozzanak bele. Van más eféle progi is, de szerintem ez a legjobban kezelhető. És ezen kívűl kapunk egy kis file kezelést, és az installer felkutatja az összes SD kártyára mentett, backup-olt, vagy csak valahogy rákerült .apk-t, és felkínálja telepítésre.


 

Ez egy aktív háttér kép. Jót tesz, ha bármikor el tudunk meditálni egy akvárium előtt. Sajnos eredetileg fizetős.


 

Ez a program arra való, hogy SD kártyára kitegye a memóriából azokat a progikat, amelyek erre fel vannak készítve.


 

Programok mentését, telepítését, törlését, indítását teszi lehetővé. Azért kellemes, mert időben visszafelé mutatja a telepített programokat. Gyakran segít, mikor mindenféle új stuf-ot letöltögettem, és jó hogyha a program ikonjára emlékszem még. Egy tapizás, és elindíthatom, kipróbálhatom a programot. Ha nem tetszik, a következőre már repül is.


 

Elindítjuk ezt a kis poén progit, majd valakinek a kezébe adjuk a telónkat. Ha megtapizza a képernyőt, látszólag ripityára törik a az LCD, valósághű hangeffekt kíséretében.


 

Ez a program vonalkód letapogatóvá alakítja telefonunkat. De azon kívül, hogy a vonalkódokból is ismer számos fajtát, ismeri a mátrix kódokat is. Így lehetséges, hogy  a telefon kameráját a képernyőre szegezve, máris ugorhatunk a program letöltéséhez.


 

A free verzióban csak egy widget-et kapunk, de szerintem ez elég is. Nemcsak a telefonunk tötöttségét jelzi ki, hanem a pillanatnyi fogyasztását is. Na jó, mondjuk 5 percenként méri, de ez is beállítható. Ha rátapizunk, grafikonon megmutatja, hogy merül az akkunk. Igazából, szerintem a History gomb a legjobb. Ekkor kilistázza  a fogyasztás log-ját. Érdemes figyelgetni, hogy felismerjük, ha valami nem klappol.


 

Ezzel a kis poén progival hatféle harang, csengő kolomp varázsolható a telóra. A képernyőt tapizva, a telót lengetve szólaltathatók meg az eszközök.


 

Határidő napló. Az Android beépített kalendárium adatbázisát használja. Nekem ez tetszik a legjobban.


 

Ezzel a progival lefényképezve a névjegy kártyát, a felismert adatokat rögtön be is tudja rakni a névjegyzékünkbe. Sajnos fizetős.


 

Ezzel a progival a lefényképezett dokumentumokból PDF-et tudunk készíteni. Sajnos fizetős.


 

Sakk program.


 

Ezzel a kis poén progival többféle fényeffektre tudjuk rábirni a telónkat.


 

Játék program, kockákat átszinezve kell az egész területet elfoglalnunk.


 

Ez egy zajszint mérő progi.


 

Egy aranyos kis játék, egy farmon a csirkék által kipotyogtatott tojásokat kell elkapkodni


 

Ez egy elektronikai zsebkönyv. Van benne ellenállás szinkód, csatlakozó bekötések, és gyakran használt számítások. A feszültség osztót számolásnál például azt is beállíthatja az ember, hogy melyik ellenállás sorból akar hozzá ellenállást választani. Ez a progi megéri azt az 2MB helyet amit kér.


 

Grafikai poén progi, fényképezzük le barátnőnket, egy kis matatás, és végre az annyira vágyott gyönyörű zöld szemeket tudunk neki varázsolni, vagy lilát, vagy kéket...


 

Számos file kezelő program közül nekem ez vált be a legjobban. Több oldal hosszú listán tárgyalják a képességeit.


 

Ezzel a kis poén progival mindenkinek lesz zseb-tüzijátéka, amit nem csak január 1-én lehet használni.


 

Távirányító progi. Úgy müxik, hogy a laptopunkra is van egy progi amit fel kell telepíteni, a laptopot rádugjuk a TV-re, és wifi-n keresztül vezérelhetjük, melyik filmet játsza le, beletekerhetünk, miegymás.


 

Ha nincs is GPS navigációs programunk, ezzel a programmal tudjuk ellenőrizni telónk ez irányú képességeit.


 

Bármikor előfordulhat az emberrel, hogy be kell hangolnia egy gitárt, vagy egy zongorát.


 

Ez egy nagyon szép stopper óra, kicsit nagy.


 

Offline (nem kell hozzá net) szótár prg., fordít magyar, angol, német és francia nyelvek között (mondjuk magyar/angolból van benne a legtöbb kifejezés). Nekem nagyon tetszik, hogy nem kell állítgatni, hogy most milyen nyelven akarom, csak írom a szót, és keres mindkét nyelven. Jó lenne egy törlő gomb, mert megőrzi az előzőleg beírt szót, és azt előbb törölni kell, mielött az újat beírjuk.


 

Ezzel a kis poén programmal egy virtuális öngyújtóval játszhatunk. A lángja reagál ha piszkáljuk, vagy mozgatjuk a telót.


 

Ez egy játék program, ami nagyon sok időmet képes ellopni, és nem árt ha töltő közelében vagyok. Általában a szokásos három egyforma jelű kocakát kell egymás mellé tologatni, ha sikerül többet is, akkor jön a bónusz. Közben a pálya mezői is átlátszóvá válnak. Ha sikerült a pálya összes mezőjét átlátszóvá tenni, és a pálya aljára eljuttatni a sziporkázó csillagot, máris a következő pályán folytathatjuk a játékot..


 

Ez egy jelszó kezelő program. Szeretem az ilyesmit, az ember szépen összegyűjti a titkait, majd a progi együtt az egészet elküldi valahova. Ezt a motyót azért merem ajánlani, mert a KeePass nem mai versenyző, free is, OpenSource is, OSI certificat-je is van, és 10 éve van PC-n futó verziója is. Sőt a jelszavakat tároló file kompatibilis az Androidos verzióval, szóval egyszerűen ide-oda szinkronizálhatjuk.


 

Ez a program egy kis tapizás segítségével meghatározza, tőlünk milyen távolságra csapott le a villám.


 

Nem kell fecni a bevásárló listához, mi jutott eszünk hétfőre, vagy csak utazás előtt miket kell még a bőröndbe bedobni.


 

Végre elkészült egy jó androidos videó lejátszó.


 

Le lehet menteni mindenfélét a telóról, és le tudja kapni a képernyőt is. Nekem csak a teló saját USB kábelével működött, de állítólag WiFi-n és BlueTooth-on keresztül is müxik.


 

Ez egy magyar névnap vidget. Azon kívül, hogy minden nap megmondja milyen névnap van, külön értesít, ha a telefon névjegyzékünkbe van ilyen nevű ismerősünk. Azt hiszem ehhez korrektül kell beírni a neveket.


 

Ezzel a programmal figyelemmel kísérhetjük a net használatunkat. Külön a WiFi-s és külön a telóhálón keresztül mennyit forgalmaztunk mindösszesen, az utolsó hónapban, héten, napon.


 

Mint egyéb operációs rendszereknél, ez egy Ping program, hálozatos matatáshoz. Lehet állítani csomaghosszt, ismétlődést...


 

Web nézegető. (Érdemes a PC-s verziójával is megismerkedni - web nézegető, email kliens, letöltés manager, torrent kliens egyben.) Érdekessége, hogy a cég server-én keresztül megy ki az internetre. A cég server-e tömöríti a letölteni kívánt tartalmat, és azt küldi a telóra. Így gyorsabban, és kisebb hálózati forgalommal tudunk web-et böngészni.


 

Ez egy hálózat felderítő progi, nagyon szépen és gyorsan összeszedi, milyen eszközök csatlakoznak a hálózati szegmensünkhöz.


 

Ez egy klasszikus játékprogi, repülünk a terepasztal fölött, és minden ellenséget le kell lövöldözzünk.


 

Ez egy logikai játék progi, a kapott idomokat tologatva ki kell raknunk a megadott alakzatot. Elképesztő mennyiségű pálya van hozzá.


 

Ez egy online grafikus program. Számos sablonból választhatunk. Barátunk/nőnk fényképét elküldve a serverre, kivágja az arcot, beilleszti azt, és a következő pillanatban lehet, hogy egy tükörből néz vissza, vagy egy plakátról mosolyog le ránk...


 

Ezzel a grafikus programmal gyorsan mindenféle mulatságos dologgal tudjuk fényképeinket kiegészíteni. Tehetünk barátunk fejére egy parókát, vagy kalapot, ragaszthatunk rá bajszot, lehet szemüveges... vagy malac orrú. Van számos megszokott effekt, szöveg buborék, felirat.


 

Ez egy flipper játékprogram.


 

Androidra van számos zene lejátszó. Ez viszont szép, van benne equaliser, kézreálló, és jól is müxik. Ennek a proginak nem kell külön magyarázgatni, hogy egy mappában egy album .mp3-jai és az album fotója van. Ha nem lenne meg a fotó, hajlandó a net-ről letölteni. Hajlandó .mp3-on kívül .ogg-t, .flac-t és .ape-t is lejátszani. Ha az ember bedöfi a fülhallgatót, arra következtet, ezt nyilván azért tette, mert zenét szeretne hallgatni, úgyhogy rögtön bele is kezd a lejátszásba. Sajnos fizetős.


 

Ez egy nagyon gyors képnézegető progi.


 

Lehetővé teszi a készülékünk leggyakoribb funkcióinak ki/be kapcsolását (wifi, bt, repülő, fényerő...). Vagy 20 különböző funkció közül választhatunk, mit rakunk ki a pultra. Ezekre külön-külön is találhatunk kacsoló widget-eket, de ha mindezt együtt is megkaphatjuk?


 

Ez egy autóversenyző játék, amit a teló giro sensor-aival, vagyis döntögetéssel lehet irányítani.


 

Reakcióidő mérő progi. Érdemes kipróbálni, az sem árt, ha gyakran használjuk, objektíven megmutatja, milyen állapotban vagyunk.


 

Ez egy zsebszámológép progi, mindeféle tudományos funkcionalitással, olyannal is, amiről nem is tudom mire jó.


 

Ez meg egy kis 4 műveletes kalkulátor, amit használni szoktam. Nagyon szép, klasszikus Sharp skin-nel.


 

Ez egy klasszikus Invaders játék progi. Szeretek lövöldözni a kis UFO-kra.


 

Ez egy játék progi, amivel a fiam szeret játszani.


 

Ezzel a kis poén programmal a barátainkat végre feltárcsázhatjuk.


 

Ez a program semmi mást nem csinál, mint egy mérő hálót rajzol a képernyőre. Az én készülékemen helyből méretpontos volt, de kalibrálható. Átváltható inch-es felbontásra is. Jól jöhet, ha valami apróbb dolgot meg kell mérnünk, csak rátesszük a képernyőre.


 

Ez egy érdekes rajzoló progi. Ki kell próbálni.


 

Ez a játékprogram egy jó kis űr lövöldözős. Kár hogy mindig vesztek a végén.


 

Ebben a játék programban a területből minnél több darabkát le kell kerítenünk, hogy nyerjünk.


 

Ez egy stopperóra. Azért jó, mert a legtöbb hasonló progi csak tized másodpercet tud mérni, míg ez ezredeket is.


 

Ezzel a kis poén programmal felidézhetjük azokat a réges-régi időket, amikor még nixie csövekkel tudtuk csak a számokat kijelezni.


 

Ezzel a programmal a telefon rezgésének erősséget rögzíthetjük, mondjuk példáúl födmozgás idején.


 

A látszat nem csal, egy WiFi térerő mérő műszerré varázsolja a telefonunkat. Ellenőrizhetjük saját Wifi router-ünk hatótávolságát, de ismeretlen terület felderítésére is jó.

 

Régebbi programok

 

 


 

Ezzel a grafikus programmal jól elhúzhatjuk valakinek a száját, vagy csinálhatunk belőle csúcsfejet...


 

Először ezzel a progival sikerült teljes körűen lementenem mindent a telómról. Sajnos fizetős.


 

Grafikai poén progi, fényképezzük le barátunkat, egy kis matatás, és megmutatja, hogyan fog kinézni, ha nem figyel a kilókra.