KWB fúró adapter

 

2020-11-28

Korábban is nézegettem a furógép adaptereket, hogy sokat segítene a szemmértékemen, pontosabban azon, hogy rendes merőleges lukakat tudjak fúrni. Most szeretnék egy lugast/pergolát eszkábálni, és a csöveket/zártszelvényeket heggesztés helyett inkább menetes szárral szeretném összecsavarozni. A csövek fúrásához vannak technikák műhelyasztalon, de némi kihívást rejt magában, ha a cső már le van verve a földbe/be van betonozva. Szóval gondolatban már egy rakétakilövő állomásnál tartottam, amikor úgy döntöttem olcsóbban kijövök, ha megveszem az alábbi eszközt, ami majd máskor is segíteni fog.

Kicsit gondolkodtam, hogy Csang bácsiék is gyártanak ilyesmit, meg azok szög alatt dönthetőek is, hogy ferde lukat is tudjunk fúrni. Csak hát mikor kell nekem ferde lukat fúrni? Azt gondolom, jobb ez a fix alumíniumból öntött talp, stabilabb lesz. Azt hiszem elég egyértelmű az adapter használata. Gyüjtöttem róla pár képet. Az első képet alapnak nevezném, amikor merőleges lukat akarunk fúrni.

A következő képen azt látjuk, hogy Helmut szeretne deszkába vagy falapba csapot fúrni, és ügyesen úgy fogta be az oszlopokat, hogy azok kicsit kilógjanak a talpból. Ekkor az eszközt csavarva éppen a deszka közepére fogja a lukat fúrni. Arról most nem kerestem külön képet, hogy az oszlopokon vannak rovátkák, amik azt jelzik, ha addig lógnak ki a talpból, akkor éppen 15-30-45 fokos szögben tudunk fúrni.

Helmut most megmutatja, hogyan fúr át egy csövet. Csak összevont két dolgot. A cső átfúráshoz szükségtelen az a narancsárga műanyag középső betét. Az arra van, ha a cső darabunk nem ér át keresztben. Egyébiránt használhatatlan az a műanyag betét, mert körben 1mm kotyogása van, de talán nem is akarunk 50mm-es csődarabokba lukat fúrni.

De Helmut nem csügged, megmutaja nekünk, hogy igenis lehet azt a narancssárga betétet használni keresztbe fordítva is, szálanyagok fúrásához. Megfigyelhetjük jobb oldalon, hogy van egy rögzíthető gyűrű, amivel beállíthatjuk milyen mély lukat akarunk fúrni. A fenti csúszó kengyelt rögzíteni talán akkor jön jól, ha maró szárat fogunk a fúrónkba.

Ez a kép pedig azt mutatja, hogyan állítom össze az eszközt én, ha csőre akarok lukat fúrni. Lehet, hogy erre Helmut nem gondolt? Amúgy ez egy 4mm-es fúrószár, eléggé végigér az állványon. Szóval az eszköz előfúráshoz kifogástalan lesz, de a 8-as, vagy 10-es lukat már szabadkézből fog kelleni felfúrnom. Vagy egy fúrószárat rövidre köszörülök...

Próbafúrás az asztalon.

Ez a rendkívűl informatív kép a szalonnasütő állomásom egyik megfúrt oszlopát/csövét mutatja. Nyugodtan rójátok fel nekem, hogy nem készítettem képet magáról a fúrásról, hogy képtelen voltam a mobilomat is tartani, miközben fogtam a csövet, a fúrót meg próbáltam belenyomni. Talán, ha nyomtam volna a fúró ravaszát is...? :)

Itt a vége, fuss el véle.